TRON EFSANESİ

28 Ocak 2011 de ülkemizdeki sinemalarda gösterilmeye başlanacak Olan “TRON EFSANESİ”nin Prodüksiyon Notları:
“TRON: Legacy” (Tron Efsanesi) daha önce beyaz perdede benzeri görülmemiş 3 boyutlu bir dünyada geçen teknoloji dolu bir macera. Yönetmenliğini Joseph Kosinski’nin yaptığı filmin oyuncuları Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain, Beau Garrett ve Michael Sheen. Yapımcıları; Sean Bailey, Jeffrey Silver ve Steven Lisberger, sorumlu yapımcısı Donald Kushner ve ortak yapımcıları da Justing Springer ile Steve Gaub. Senaryosunu Edward Kitsis ve Adam Horowitz’in yazdığı filmin hikâyesi de Edward Kitsis ve Adam Horowitz ile Brian Klugman ve Lee Sternthal’a ait. Film, Steven Lisberger ve Bonnie MacBird’ün yarattığı karakterler üzerine kurulmuştur.

Disney Dijital 3 Boyutlu™, Real D 3 Boyutlu ve IMAX® 3 Boyutlu’nun sunduğu filmin müzikleri Grammy®  ödüllü elektronik müzik ikilisi Daft Punk’a ait. TRON Efsanesi filminde son teknoloji ürünü efektler ve destansı bir macerayı hayata geçiren set tasarımı mevcut. Görselliği son derece büyüleyici, hayal gücünün de ötesinde bir dijital dünyada geçiyor. Maceranın merkezinde, hem Sistem’de hem de gerçek dünyada geçen bir baba-oğul hikâyesi yer alıyor: 27 yaşındaki asi Sam Flynn’in (Garrett Hedlund), bir zamanlar dünyanın en ünlü bilgisayar oyunları yapan adamı olan babası Kevin Flynn’in (Oscar® ve Altın Küre® ödüllü Jeff Bridges) gizemli kayboluşu peşini bırakmamaktadır.

Sam; Flynn’s Arcade’den gelen, ancak babasının yollayabileceği tuhaf bir sinyali araştırırken, kendini Kevin’ın 20 yıldır hapsolduğu dünyada bulur. Korkusuz savaşçı Quorra’nın (Olivia Wilde) yardımıyla baba ve –Kevin’ın yarattığı- oğul görsel açıdan çarpıcı bir evrende bir ölüm kalım yolculuğuna çıkarlar. Bu evren daha önce hayal bile edilmemiş araçlar, silahlar, mekânlar ve onların kaçmasını önlemek için hiçbir gücün kendisini durduramayacağı zalim bir kötü adamın da olduğu çok daha gelişmiş bir evren
hâlini almıştır.

1982 yılındaki gösterime giren orijinal “TRON”, Walt Disney Studios’dan çıkmış çığır açan yüksek teknolojili bir filmdi. Filmin ileri görüşlü yazarı/yönetmeni Steven Lisberger “TRON Efsanesi” filminin de yapımcısı. “TRON” filmlerde bilgisayar grafiklerinin, sanal setlerin ve arkadan aydınlatmanın kullanılmasına öncülük etmiştir. 70 mm’lik canlı aksiyon, bilgisayar grafikleri ve elle çizilmiş
animasyonların harmanı sinema filmi stüdyoları için bir ilkti. Sonuç olarak “TRON” 25 yılı aşkın bir süre popüler kültürün kült klasikleri arasında kendine yer edindi ve efekt filmleri için bir dönüm noktası oldu. Günümüzün heyecan verici teknolojik gelişmeleri ikinci bir “TRON” filminin seyirciyle buluşması için heyecan verici olanakları mümkün kıldı. Bugünkü İnternet nesli, küçük bir bilgisayar niteliğinde olan telefonlar ve kablosuz oynanan oyunları, “TRON” çekildiği dönemde ancak hayal edebilirdik. Steven Lisberger’ın “TRON Efsanesi” filminin çekilmesinde çok önemli bir rolü var. “Disney’deki görüşmelere yaklaşık 10 yıl önce başladık… Bu yıllar içerisinde birçok Disney yetkilisinin saçının beyazladığına şahit oldum. Filmin kendisi de yıllar içerisinde çok değişikliğe uğradı ve birçok farklı aşamadan geçti. Kısa süre önce tekrar gündeme geldiğinde, galiba nihayet bir şekilde doğru insanların doğru yerlere geldiğini hissetmiştik. Bundan önce de çok yollardan geçtik ama bir süre sonra zamana ayak uydurulamadığını fark ettiler. Ama bu hikâye uyuyordu.” O zamanlar Idealogy, Inc.’in yapımcısı olan Sean Bailey, hikâyeyi aldı ve ekibi de yaklaşık dört yıl önce geliştirme sürecini hızlandırmak için işe koyuldu. “Disney, 90’larda yazılmış olan birkaç taslak üzerinde oynadı ama kendilerini tatmin eden bir şey bulamadılar. Dolayısıyla onlar da bizim ne yapabileceğimizi görmek istedi. Biz gerçekten de hikâyeyi geliştiriyor, fikirler üretiyor ve başka yazarlarla görüşüyorduk.” İlk etaplarda yapım süreci pek hızlı ilerlemeyen film, ortak yapımcı Justin Springer’ın yönetmen Joseph Kosinski’nin test makaralarını neredeyse şans eseri görmesiyle farklı bir ivme kazandı. Kosinski’nin pek fazla sinema tecrübesi olmasa da, “Halo”, “Gears of War” ve Nike gibi kampanyaların reklam yönetmenliğini yaparken gösterdiği benzersiz görsel yaklaşımı yeteneğini kanıtlıyordu.

Columbia Üniversitesinden mimarlık diploması bulunan Kosinski, dijital teknolojinin yanı sıra tasarım ve estetik alanıyla da çok ilgileniyor. Bunlar da işine yansıyor. “Film yapma şekilleri tamamen değişiyor. Joe Kosinski’nin de bu devrimin liderlerinden olduğunu düşünüyorum” diyor Bailey. Sean Bailey, ilk kez yönetmenlik  yapan Joseph Kosinski’yle yaşadığı ilk günleri hatırlıyor: “Joe’yla tanıştım ve o an beni vizyonu, hikâye anlayışı ve kendine güveni etkiledi. Sonra stüdyoya gidip süreçte nasıl ilerlemek istediğimizi konuştuk. Joe’nun aşıladığı güven duygusu sayesinde ilk görsel efekt testini yaptık.”

Kosinski, Bailey ve ekibin geri kalanı, Disney yetkililerini küçük bir model yapma izni vermeye ikna etti. Bu sayede “TRON”un dijital dünyasının ikonik elementlerinin günümüz teknolojisiyle ne hale getirilebileceğini gördük. Bunun örnekleri arasında ışın motorları ve disk savaşları yer alıyor. Sonuç olarak ortaya inanılmaz görüntüler ortaya çıktı ve 2008 San Diego Comic Con katılımcıları büyüdü. Böylece yapımcılar filmin çekimleri için onayı almış oldu. Alanlarının önde gelenleri arasında yer alan müzik grubu Daft Punk sayesinde, müzikler de elektronik olarak tekrardan yapıldı. 1993 yılında çıkan ilk single’larından itibaren DJ Guy-Manuel De Homem-Christo ve Thomas Bangalter, yaptıkları müziğin öncüleri olarak kabul gördüler. Daft Punk’ın müzikleri; dans, progressive house, funk, elektro ve teknonun bir harmanı. 1997’deki müthiş “Homework”ten sonra ikili iki stüdyo albümü (Discovery—2001, Human after All—2005) ve iki canlı albüm daha çıkardı: (Alive 1997, Alive 2007).  Joseph Kosinski, “TRON: Legacy,” (TRON Efsanesi) için görev başına geldiğinde; müziklerini “TRON”dan etkilenerek yapan Daft Punk grubunun projeyle ilgilendiğini öğrendi. Hollywood’da edilen bir kahvaltıda üçlü, Kosinski’nin film vizyonu hakkında görüştü.

Aynı yaratıcı zihniyetteki üç sanatçı, film sürecinin çok başında filmin müziği üzerinde çalışmaya başladı. Müzikler, üç yıl içinde şekil aldı ve farklı sesleri bir araya getirerek benzersiz bir kombinasyon ortaya çıkardı. İkili, yapımcılarla yalnızca film müziği üzerinde yakın çalışmakla kalmadı, ses tasarımında da birlikte hareket etti. Özellikle de ses tasarımı ve oda seslerinin bir araya geldiği noktalarda. Bu, çok sofistike bir müziksel yaklaşımdı. Müzik ve ses arasındaki çizgi çok ilginç bir şekilde harmanlanmıştı. Kosinski şöyle diyor: “Filmde, 100 dakikadan fazla müzik var. Çok erken bir zamanda müzikler yapıldığı için görüntülerle de çok bağlılar. Bu filmi, müziksiz hayal edemiyorum.” Tüm yeni teknolojiler “TRON Efsanesi”  ileri teknoloji görüntüyü ve hissi veriyor
çünkü film ekibini kısıtlayan çok az şey vardı. Ama bu görsel avantajlara rağmen film ekibi, Lisberger’ın hayalini gerçekleştirmek için çok çabaladı. Bunu gerçekleştirmek için filmde, günümüzde mümkün olan en sofistike sinema teknolojisi kullanıldı. Hatta “Avatar”da kullanılan kameralardan daha gelişmiş kameralar, bilgisayar grafikleri ve tatbiki setler kullanıldı.

Yetenekli yaratıcı tasarımcıların ve ileri görüşlü sinemacıların eline verilen bu teknoloji sayesinde “TRON Efsanesi” son teknoloji tasarım ve stereoskopik 3 boyutlu teknoloji tarafından zenginleştirilen çarpıcı görsel efektleri ortaya koyuyor. Film; canlı aksiyon ve fotogerçekçi bilgisayar animasyonları öyle kullanıyor ki, eskiden olsa bunlar ancak hayal edilebilirdi.  Yapımcı Jeffrey Silver’ın dediği gibi: “80’lerin çığır açan filmi olan ’TRON’un ardından, 21’inci yüzyılda en az onun kadar çığır açan bir devam filmi gelmesi gerekiyordu. “TRON Efsanesi” doğru bir şekilde yapacaksak, sınırları zorlamamız gerekiyordu. Biz de orladık.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
G L A S S (2019) Kanlı Hesaplaşma - Shinjuku Incident (2009) Ölüm Peşimizde - Yoga (2010) Mary Shelley (2018) Kutupta Macera - Operation Arctic (2015) Mission: Impossible Ghost Protocol (2011)

Leave a comment