ANTİK ÇAĞLARIN ASİL LAZ PRENSESİ MEDEA SAHNEDE

Trabzon Devlet Tiyatrosu, efsane oyunlardan biri olan Medea’yı tiyatroseverler ile buluşturdu.

Babamın geçirdiği rahatsızlık ve ardından vefatı nedeniyle uzun süredir köşemi boş bırakmıştım. Yazmayı, sizlerden gelen yorumları okumayı özlediğimi itiraf etmeliyim. Yeniden yazmaya başlamak için ‘Medea’ bence doğru seçim…

Trabzon Devlet Tiyatrosu’nun muhteşem kadrosu tarafından canlandırılan oyunu ikinci haftasında ancak seyredebilme fırsatım oldu. Medea’nın İngilizce metnini lise yıllarımda okumuştum ve çok beğenmiştim. Bu sayede Karadeniz’in bir mitolojik tarihe sahip olduğunu öğrenmiştim. Hani bizde, Karadeniz’de kadının ön planda olduğu, yönetici ve lider olduğu bir aile profili vardır ya, işte o profil ta antik uygarlıklara dayanıyor. Kolkhis Krallığı, Med İmparatorluğu ve Laz-Kafkas mitolojisini incelemenizi tavsiye ederim. Mitolojik anlatılar ve tarihçilerin ortaya koyduğu antik uygarlıklara ait bilgiler ışığında beni etkileyen bir karakterdir Medea…

Gelelim oyun performansı hakkındaki yorumlarımıza… Oyunun yönetmenliğini Devlet Tiyatrosu sanatçısı Gökhan Kocaoğlu gerçekleştirmiş. Yardımcı yönetmen koltuğunda ise Devlet Tiyatrosu sanatçısı (ki kendisini Trabzon halkı çok sever, çok candan bir insandır) Ceyhun Gen’i görüyoruz. Genel hatlarıyla beğendiğimi söylemeliyim. Çünkü ekip zaten başarılı ve motive bir ekip… Teknik anlamda tüm imkanlar kullanılmış. Dekoru beğendim. Fakat gelin görün ki kostüm ve müzik bence olmamış. Konsept olarak oyunun içeriğine göre fazla fütüristik kalmış. Keşke yönetmen oyunu daha gerçekçi, daha dramatik yorumlamayı tercih etseydi. Ya da metni biraz emprovize etseydi. Metin klasik ve destansı giderken oyunun geçtiği antik çağa göre fütüristik, günümüz anlayışına göre de demode olan detaylar ne yazık ki koparıyor oyundan.

Performansları değerlendirecek olursak… Karakter hiyerarşisi bakımından başrol sayılabilecek karakterleri kenara koydum. İki ana performans bence Medea rolüyle Sinem Ersu ve anlatıcı rolüyle Ceyhun Gen’de idi. Ceyhun Gen’in oyunculuğunu hep sevmişimdir zaten. Bu oyunda da bence zor bir görevi vardı. Anlatıcı rolüyle olayların dışında, Medea’ya ettiği yardımlarla da olayların içinde olması gerekiyordu. Performansı boyunca çok iyi götürdü ve seyirciye her iki kısmı hiç birbirinden koparmadan, çok başarılı yansıttı. Sinem Ersu, Medea karakterini canlandırırken kendinin aslında Sinem olduğunu bir an bile aklından geçirmedi performans boyunca. Medea’ydı oyunun başından sonuna dek. Tebrik ederim. Yalnız, acaba fiziksel olarak biraz güçsüz mü yorumlamış, yorgunluğu bir tık sahneye mi yansımış diye de düşünmeden edemedim. Diğer ana karakterleri canlandıran Sezai Yılmaz ve Gürkan Erarslan’ın performanslarını ne yazık ki beğenmedim. Belki gününde değildi ikisi de bilemiyorum ama oyundan uzak ve demotive şekilde sahnedeydiler bence. Koro ekibini başarılı buldum. Bibirleriyle uyumluydular ve hepsi çok ciddiydiler. Aralarında gelecekte yıldızı çok parlayacak oyuncular var diye düşünüyorum (kimden bahsettiğimi kendisi şuan anladı eminim). Koro ekibinde yer alan, Selin Poyraz, Burak Fındıkçı, Ahmet Uzuner, Mahir Elvan, Elvan Tibukoğlu, Merve Soyalp, Aykut Güner, Osman Karpuz, Yeşim Atav, Emir Yalazan, Dilek Albayrak, Tayfun Cengiz, Çağrı Onur Düzgün, Arda Aksu ve Tamer Emir Şahin’i kutluyorum… Başta da belirttiğim gibi, genel olarak beğendim. Tiyatro beğenilmez mi? Emek beğenilmez mi? Tüm kadronun emeğine sağlık… YAŞASIN SANAT!

Böylelikle 2015 yılının son köşesini de yazmış oldum. Değerli okurlarımız, klişe olacak ama acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktık. Özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum, ‘geride bıraktık’. Hepberaber geleceğe bakma vakti artık. Umut bugünde, umut yarında, umut aydınlıkta. Aydınlık ise kitaplarda. Okuyun, okutun… Herkesin okuduğu, (günümüz uyduruk yazarlarını değil de, gerçek edebi eserleri okuduğu) ve hızla aydınlığa kavuştuğu yepyeni ve uzun yıllar diliyorum. Sağlık, neşe, birlik, huzur, yine neşe, bol kazanç, başarı, üretim, yine neşe ve kahkaha dolu yıllarımız olsun. Sevgi ve Saygılarımla…

Göksel AKSEL

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yalanlar Üstüne / Body Of Lies (2008) Bahçemdeki Ateş Böcekleri / Fireflies in the Garden (2008) Deri Ceket - Deerskin - Le Daim (2019) Avatar: Suyun Yolu – Avatar: The Way of Water (2022) The Spirit (2009) Dönüş - The Turning (2014)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment