KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİ OLACAKTI!
“TOPRAĞIN ÇOCUKLARI” FİLMİNİN ÇEKİMLERİ TAMAMLADI.

“Köylü milletin efendisi olacaktı” sloganıyla yola çıkan, Köy Enstitüleri’nin kapatılmasını konu alan “Toprağın Çocukları” filminin çekimleri tamamlandı.

Yapımcılığını Erkan Can’ın üstlendiği, yönetmenliğini Ali Adnan Özgür’ün yaptığı, senaryosunu Dilşah Özdinç’in yazdığı “Toprağın Çocukları” adlı filmin çekimleri tamamladı.

Köy Enstitüsü öğrencileri Cevher (Ufuk Bayraktar) ve Aybike’nin (Türkü Turan) Çingene kızı Karika (Müge Boz) ile olan dostluğundan yola çıkarak, Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecini gerçek hikayelerle seyirciye ulaştırmayı amaçlayan filmin çekimleri, 1 Aralık Perşembe günü Darphane’de tamamladı.  Filmin oyuncuları Erkan Can, Ufuk Bayraktar, Bahtiyar Engin, Banu Başeren, Serdal Genç ve Ezel Akay son  çekim gününde bir araya geldiler.Filmin en önemli sahnelerinden biri olan final sahnesi için 1940 mahkemesi dekorasyonu Darphane’de kuruldu. Oyuncular sahne için kurulan dekorda basının sorularını yanıtladı.

Filmin yönetmeni Ali Adnan Özgür ‘’Türkiye’deki ilk köy enstitüsü filmini çekiyoruz ve bunun konuşulmasını istiyoruz’’ derken filmin yapımcısı olan ve filmde öğretmen Kemal karakterini canlandıran Erkan Can ise ‘’ Ben birazda babamı oynadım. Babamda köy enstitüsünden mezun idealist biriydi. Enstitüden mezun olanlarla konuştuğumuzda hep babamla konuşuyor gibiydim.  ve Köy Enstitüsü filmi çekmek sanat değil destektir’’diyerek sözlerini tamamladı.

Filmin genel sanat yönetmenliğini üstlenen ve filmde konuk oyuncu  olan Ezel Akay ‘’ Benim gözümde köy enstitüsü Cumhuriyet dönemindeki en önemli toplumsal projeydi. ’’diyerek filme destek olduğunu belirtti.

Kapatıldığı tarihe kadar 17342 öğretmen, 7300 sağlık memuru ve 8756 eğitmen yetiştirilen, dünya ülkeleri arasında eğitim alanında en özel örnek olarak görülen Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecinin ve Anadolu halkının aydınlanma savaşının anlatıldığı filmde; Erkan Can, Şebnem Sönmez, Bahtiyar Engin, Suzan Kardeş, Müge Boz, Türkü Turan, Ufuk Bayraktar, Ezgi Mola, Serdal Genç, Bertan Dirikolu ve Menderes Samancılar gibi birbirinden başarılı isimler rol alıyor.

Filmin fragmanı, Köy Enstitüleri’nin kapatılma sürecinde büyük savaş veren, Erkan Can’ın canlandırdığı Kemal Öğretmen’in şu sözleriyle başlıyor : “Köylü insanı öylesine canlandırılmalı ve şuurlandırılmalı ki onu hiçbir kuvvet yalnızken de hesabına ve insafsızca istismar edilmesin. Köyün sakinlerine köle ve uşak muamelesi yapılmasın. Köylüler şuursuz ve bedava çalışan birer iş hayvanı haline gelmesinler. Köy meselesi, köyde eğitim problemleri de içinde olmak üzere bu demektir.”

2012 yılında vizyona girecek olan “Toprağın Çocukları” filminin Görüntü Yönetmenliğini Yusuf Aslanyürek, Genel Sanat yönetmenliğini ise Ezel Akay üstleniyor.

Kısaca hikaye:Kampı saldırıya uğrayan Çingene kızı Karika (Müge Boz) kamptan kaçarken köy enstitüsü öğrencisi Cevher (Ufuk Bayraktar) tarafından kurtarılır ve İsmail Hakkı Tonguç’un (Bahtiyar Engin) da yardımı ile enstitü içinde koruma altına alınır. Bu durumdan rahatsız olan köy halkı Çingenelerin enstitüden çıkartılması için baskı yapar. Bu baskıları fırsat bilen bölge komutanı Necip enstitüye baskın yapar ve Enstitü Müdürü Kemal Öğretmen’i (Erkan Can) gözaltına alır. Bu gözaltına alma süreci, köy enstitülerinin kapatılma süreciyle eş zamanlı ilerlemektedir. Kemal Öğretmen mahkemece aklanır ancak köy enstitülerinin kapatılma kararı yakındır.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628348046937″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
360 (2012) Fındık İşi - The Nut Job (2014) Dolanma (2015) Adını Sen Koy (2009) Paranormal Activity 5: Hayalet Boyutu - Paranormal Activity: The Ghost Dimension (2015) Tetikçi - Freelance (2024)

Leave a comment