Gösteri Sanatları Merkezi ön kayıtları
23 Eylül’de sona eriyor…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.’ye bağlı olarak 18 yıldır tiyatro eğitimi veren Gösteri Sanatları Merkezi (GSM), 2012-2013 dönemi ön kayıt başvurularında  son 6 güne girildi. Kayıtlar 23 Eylül’de sona erecek. Adaylar başvuru sırasına göre, 28-29 ve 30 Eylül’de mülakata alınacak.  Hilmi Zafer Şahin, Ayla Algan, Varlam Nikoladze, Aziz Sarvan, Nadir Sarıbacak, Gökhan Aktemur, Nejat Birecik, ve Rauf Altıntak’ın da eğitmen kadrosunda yer aldığı GSM’de, tiyatro eğitimi 8 Ekim Pazartesi günü başlayacak.
GSM’de her yıl yaklaşık 200 öğrenci tiyatro oyunculuğu ve yazarlığı alanında eğitim görüyor. İki yıllık bir eğitimin ardından, mezun olan öğrencilere sertifika veriliyor.

Teorik tiyatro bilgisinin yanı sıra, tiyatronun pratik yanlarını da öğreten bir müfredata sahip olan Gösteri Sanatları Merkezi, bu çerçevede duayen eğitmen ve hocalar ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl Gösteri Sanatları Merkezi oyunculuk eğitmen kadrosunda Hilmi Zafer Şahin, Ayla Algan, Varlam Nikoladze, Aziz Sarvan, Nadir Sarıbacak, Gökhan Aktemur, Nejat Birecik, Rauf Altıntak, Hilali Mahmutoğlu, Pınar Ataer, İlknur Açıkel, Dilek Tekintaş, Ünver Oral, Ulvi Arı, Turgay Tanülkü, Hazer Genceli, Savaş Aykılıç ve Sırrı Er yer alıyor.
Ayrıca her ay, alanında tanınmış bir usta ile atölye çalışmaları gerçekleşecek.
Gösteri Sanatları Merkezi gençlik ve çocuk bölümünde Halil Küreş, Tülin Ceylan, Elçin Hanbay Kaya, Hasan Demir ve Hasret Canan tiyatro eğitimini sürdürürken, özellikle gençlik bölümünde ilave olarak tiyatronun teorik, kuramsal kısmına bir giriş dersi ve ileri oyunculuk eğitimleri yer alacak.

Gösteri Sanatları Merkezi yazarlık bölümünde, Üstün İnanç, Gökhan Aktemur ve Haşmet Zeybek eğitmen olarak yer alıyor.Geçtiğimiz yıl başlatılan Karagöz ve Kukla yapım atölyesi çalışmaları bu yıl da devam edecek. Geçtiğimiz yıl, Gösteri Sanatları Merkezi, Karagöz ve Kukla yapım atölyesine katılan öğrencilerimiz ile birlikte Cengiz Samsun’un yönetiminde Leyla İle Mecnun oyunu çıkarılmış ve bu oyun, uluslararası Kukla Festivali’nde seyirci ile buluşmuştu.

Yetişkinler için tiyatro
GSM’de yetişkinler için oyunculuk ve yazarlık eğitimleri veriliyor. Yazarlık eğitiminde senaryo, sinema ve tiyatro yazarlığının yanı sıra kurgu oluşturma, metin ve karakter çözümlemeleri gibi dersler veriliyor. Yazarlık dersleri, Pazar günleri 6 saat olarak planlanıyor.
GSM’de tiyatro tarihi, tiyatro kuramları gibi derslerin yanı sıra, klasik oyunculuk eğitimi ile birlikte meddah,  orta oyunu, karagöz gibi geleneksel Türk tiyatrosu oyunculuk alanları da müfredat kapsamında veriliyor. GSM’de ayrıca pandomim, diksiyon, dans ve hareket, ışık, dekor, kostüm gibi tiyatronun oyunculuk dışı ya da oyunculuğu destekleyen alanları ile ilgili de dersler yaralıyor.

Çocuk ve gençlere tiyatro eğitimi
GSM’nin çocuk ve gençlik tiyatro eğitimi, her geçen yıl artan bir ilgiyle sezona başlıyor. Bu yıl, özellikle gençlik biriminde özel bir yapılanmaya giden GSM, kabiliyetli gençlerimizin konservatuar aşamasına kadar tiyatro alanında özel bir eğitim alması için kadrosunu yeniden yapılandırıyor. Alanında uzman, tanınmış oyuncuların atölye çalışmalarının yanı sıra, temel tiyatro disiplinlerinde eğitim verecek eğitmenleri ile gençlik birimi, yoğun bir müfredat ile yeni sezona başlayacak. 13-17 yaş grubunun katılacağı gençlik biriminde, sahne üzerinin yanı sıra tiyatronun teorik alanına dönük derslere de yer verilecek.
9-12 yaş grubu çocuklarımızın alındığı çocuk biriminde, yıllardır tiyatroya eğilimi olan çocuklarımızın yanı sıra sanatın farklı alanlarına yetenekli olanlar da yönlendiriliyor. Tiyatro yeteneği olan çocuklarımız çocuk biriminde bir yandan bu yeteneklerini sahne üzerinde oyun ve gösterilerle pekiştirirken öte yandan gençlik birimine de hazırlanıyor.
Başvurular nasıl yapılacak?
Gösteri Sanatları Merkezi’ne başvuracak adaylar, İBB Kültür A.Ş. web sitesi olan www.kultursanat.org adresinden GSM Kayıt Formu’nu doldurarak başvurabilir yada Gösteri Sanatları Merkezi’nin 0212.521 55 65 /4 numaralı telefonunu arayabilirler.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Winnie the Pooh: Kan ve Bal - Winnie the Pooh: Blood and Honey (2023) Kod 355 - The 355 (2022) Mumyalar - Mummies (2023) Frances Ha (2013) Yıldızlar Asla Ölmez - Film Stars Don’t Die in Liverpool (2018) Kubilay (2010)

Leave a comment