ADALET

Yapım Bilgileri: “The Equalizer/Adalet”te Denzel Washington huzur dolu sakin bir hayat sürmek için gizemli geçmişini geride bıraktığına inanan bir adam olan McCall’u canlandırıyor. Fakat McCall aşırı şiddet yanlısı Rus gangsterlerin kontrolü altındaki Teri (Chloë Grace Moretz) isimli genç kızla tanıştığında, kayıtsız kalamaz ona yardım etmek zorundadır. Çaresiz olana kaba kuvvet uygulayan herkese karşı intikam almasına olanak sağlayan gizli becerilerle donanmış McCall, verdiği emeklilik kararını bozar ve içinde yatan adaleti yerine getirme arzusunu yeniden bulur. Eğer birilerinin bir derdi varsa, eğer ihtimaller onlardan yana değilse ve eğer başvuracak başka kimseleri yoksa, McCall yardım edecektir. O, Adalet’tir.

Columbia Pictures, LStar Capital ve Village Roadshow Pictures işbirliğiyle, bir Escape Artists/Zhiv/Mace Neufeld yapımı olan “The Equalizer/Adalet”i sunar. Başrollerini Denzel Washington, Marton Csokas, Chloë Grace Moretz, David Harbour, Bill Pullman ve Melissa Leo’nun üstlendiği filmi Richard Wenk yazdı, Antoine Fuqua yönetti. Michael Sloan ve Richard Lindheim tarafından yaratılmış televizyon dizisine dayanan filmin yapımcılığını Todd Black, Jason Blumenthal, Denzel Washington, Alex Siskin, Steve Tisch, Mace Neufeld, Tony Eldridge ve Michael Sloan; yönetici yapımcılığını ise Ezra Swerdlow, David Bloomfield ve Ben Waisbren gerçekleştirdi. “The Equalizer/Adalet”in görüntü yönetimi ASC’den Mauro Fiore’nin,   yapım tasarımı Naomi Shohan’ın, kurgusu ACE’den John Refoua’nın, kostüm tasarımı David Robinson’ın, müziği ise Gregson-Williams’ın imzasını taşıyor.

“THE EQUALIZER/ADALET” HAKKINDA

Denzel Washington’a göre, aksiyon gerilim “The Equalizer/Adalet”te canlandırdığı karakter olan Robert McCall’ı tetikleyen güdü içten gelen bir adalet anlayışı: “Robert McCall geçmişte pek çok kötü şey yapmış ve şimdi bunları aşmaya çalışıyor; geçmişiyle gurur duymuyor ve daha iyi şeyler yapmaya çabalıyor” diyor Washington. McCall sakin bir yaşam sürmek için o geçmişi ardında bıraktıktan sonra, dünyanın geri kalanının bir başına bıraktığı genç bir kızın yardıma ihtiyacı olduğunda, aynı adaleti yerine getirme arzusunu yeniden bulur. Aktör, “McCall kendinden hoşlanmıyor. Becerilerini hiçbir zaman yitirmedi; onları geride bırakmayı bilinçli olarak seçti. Taciz edilen bu masum genç kızla tanıştığında ise, bu konuda bir şey yapmaya karar veriyor” diyor.

Filmin yapımcılarından Todd Black ise, “McCall’un motivasyonu basit. Sıradan, becerileri yetmediği için ya da sadece nereden başlayacağını bilemediği için kendini savunamayan bir insana adaletsizlik yapıldığında, McCall durumun icabına bakıyor şiddet kullanarak veya kullanmayarak.”

Yönetmen Antoine Fuqua’ya göre kendisi “Training Day”de Washington’ın Oscar® kazanan performansını da yönetmişti, McCall süregelmiş bazı arketipik kahramanlık özellikleri taşıyor. Yönetmen bunu şöyle açıklıyor: “Bu filmi geçmişteki filmlerin, Sergio Leone’nin yaptığı westernler gibi, bir uzantısı olarak görüyorum. Bir mücadele yaşayan, isteksiz ve silahını çekmeye utanan bir anti kahraman var… ama başka insanlara yardım etme fırsatı bulduğunda, bunu yapıyor. Yeteneklerini bunun için kullanıyor.”

Yapımcı Jason Blumenthal ise şunları söylüyor: “Hepimiz dışarıda bir yerde bize yardım edebilecek birinin olduğuna inanmak isteriz, yeter ki onu bulabilelim. İnternette umutsuzca yardım isteyen bir ilana, başka kimse o çağrıya karşılık vermezken, bir şekilde yanıt veren biri olsa keşke. Muhtaç olduğum bir zamanda, bir yerlerde birilerinin beni duyacağına; birinin her şeyi bir yana bırakıp, hiç nedensiz bana yardım edeceğine inanmak isterim. İşte o kişi Adalet.”

Film ismini 1980’li yılların bir televizyon dizisinden alıyor ve dizinin merkezindeki önermeyi paylaşıyor: İhtimaller çaresiz olanların çok aleyhindeyken son derece eğitimli bir adam, “dengeyi” sağlıyor. Filmin yapımcıları her ne kadar orijinal dizinin sadece adını ve önermesini almış olsa da, Blumenthal önermenin şimdi daha da güncel olduğunu vurguluyor. “‘Eşitleyici/adalet’ kelimesi çok güçlü ve içi dolu bir sözcük. Pek çok insan dünyada çok fazla dengesizlik olduğuna inanıyor; dolayısıyla, bir denge yaratma bir şeyi eşitleme düşüncesi çok anlamlı. Her şey bir yana, bence filmin adı, şimdi, yani 2014’te, 1980’lerdekinden daha fazla anlam ifade ediyor. İnsanlar bu tür bir kahramanın arkasına sığınabilirler: Onlara en çok ihtiyaç duyan kişiler için kahramanca hareketler yapan bir adamın.”

Buradan yola çıkan proje, yapımcılarca karakterin doğru ve yanlış anlayışını özümseyişinden dolayı seçilen senarist Richard Wenk tarafından Washington için özel olarak şekillendirildi. “Orijinal, televizyon dizisinde olmayan bir hikaye yazacaktım. McCall’u gizemli tutabilirdim. Bu da bana karakteri yeniden hayal etmek için özgürlük tanıdı” diyor Wenk.

“Richard’ın senaryosu bir dinamit lokumu gibi” diyen Fuqua, şöyle devam ediyor: “Fitili izlemek her zaman ilginçtir. Kıvılcımlı ve merak uyandırıcıdır ve bilirsiniz ki, er ya da geç, dinamit patlayacak.”

Oyuncu kadrosuna Teri McCall’a yardım etme ilhamı veren genç kız karakterini canlandırmak üzere katılan Chloë Grace Moretz’e göre, rolün Washington için mükemmel olduğunu görmek kolay: “İşini yapış şekli öylesine Denzel ki… McCall yüzünde kocaman gülümsemesiyle en tatlı, en büyüleyici adamken, bir an sonra bir katile dönüşüyor ve siz ‘VAY CANINA! Ne çabuk olup bitti!’ diye düşünüyorsunuz.”

Fuqua, Wenk’in senaryosunda karakterin en önemli özelliklerinden birinin doğaçlama olduğunu belirtiyor: “McCall silah taşımıyor bu onun geçmişinin bir parçası. Geliyor ve bir odayı iki saniyede tarıyor. Sağınızda solunuzda ne olduğunun kesin olarak farkında ve sizin önünüzü kesmek için bunlardan herhangi birini kullanabiliyor. Sizde olanı alıp onu size karşı kullanıyor. Sizi belli bir mesafeden öldürmüyor yüzünüze bakıp, gözlerinizin ferinin sönmesini izliyor. Bu, farklı türde bir insan. Bir turbişona bir daha aynı gözle bakmayacağınızı garanti edebilirim!”

Filmin kilit dövüş sekanslarından birindeki en unutulmaz ve tüyler ürpertici anlardan birinde kullanılan turbişon fikri doğrudan Fuqua’dan geldi. “Bu dünyaya aşina olan bir arkadaşımla buluştum. Dövüşün bir barda geçtiğini söyledim. Barda bulunabilecek bir sürü şeyi önüme serdi ve, ‘Benim için kullanışlı olacak şeyler bunlar’ dedi. Turbişonu aldı ve aklından geçeni bana gösterdi” diye aktarıyor yönetmen.

Washington konsepte sıcak baktı ve senaryo için startı vermiş oldu; ama herkes senaryo gelmeden hiçbir taahhütte bulunulmayacağı konusunda hemfikirdi. Washington’a senaryonun verilmesinden üç gün sonra, yapımcılar diken üstüne aktörün yanıtını bekliyorlardı. Ve nihayet Black’in telefonu çaldı. Yapımcı o anı şöyle aktarıyor: “Arayan Denzel’dı. ‘Todd, ben Robert McCall’ dedi.”

Washington yapımcı kimliğiyle Wenk’le çalışarak oynamak istediği rolü netleştirdi. Aktör beraberce en temel soruları sürekli olarak sorduklarını söylüyor: “O kim? Onu tetikleyen ne? Kusurları neler? Neyi aşmaya çalışıyor? Bence uzun zaman önce, insanlara yardım etmek isteyen bir insan olarak yola çıktı ama sonra başka bir yola saptı. Tüm bunları ardında bırakması ve o kapıyı kapatması gerekti. Ve bu genç masum kız şimdi o kapıyı yeniden açıyor.”

Washington, yönetmen Fuqua’yla yeniden aynı ekipte olmaktan heyecan duydu. Fuqua “Training Day“”deki ortak deneyimleri doğrultusunda, “The Equalizer/Adalet”in kendisi ile Washington için net bir şekilde iyi bir eşleşme olduğunu belirtiyor. “‘Training Day’de keşfettiğim şeylerden biri ben sayfada aksiyon gibi görünen bir şey okusam da, Denzel’ın orada bir oyunculuk göreceğiydi; bir aksiyon sahnesini alıp, sanki bir diyalog sahnesiymiş gibi harika bir drama yaratabiliyor” diyor Fuqua ve ekliyor: “Danzel, olabilecek en iyi şekilde, önceden kestirilemeyen bir aktör o, kendi dünyasında, ve sahnede ne zaman devam edeceğinizi bilecek kadar zekiyseniz, siz de onu gözlemlemek için duvardaki sineksiniz.”

Benzer şekilde, Washington da yönetmenine müthiş güven duyduğunu dile getiriyor: “Antoine çok yetenekli. Ona malzemeyi gönderdik, yanıt verdi oturup konuştuğumuzda bit ton fikri vardı– ve böylece işe koyulduk.” Bu güven daha sonra sette semeresini verdi. “Antoine’ın film için bir vizyonu vardı özel kameralarla yakın çekim gibi şeyler yapıyordu. Ama bunların hiçbiri için endişe duymadım. Kamera Antoine’ın uzmanlık alanı benim bu konu için kaygılanmam gerekmiyor. Sadece oyunculuk konusunda endişelenmem gerekiyor” diyor aktör gülümseyerek.

Fuqua da şunu ekliyor: “Bir ritmimiz ve anlayışımız vardı. Konuşmamızın bile gerekmediği zamanlar oldu; ikimiz de diğerinin nereye varmaya çalıştığını biliyorduk.”

“Training Day”den bu yana, Fuqua ile Washington’ın yeniden bir araya gelmek için çeşitli fırsatları oldu, ama gerçekten tekrar birlikte çalışmalarını sağlayan “The Equalizer/Adalet”ti. Blumenthal, “Zorlama değildi. Kalkıp, ‘‘Training Day’i yapmış kişileri bir araya getirelim’ diye uğraşmadık. Bir film yapmanın nedeni bu değildir. Bence Antoine karaktere geri dönebileceği, bir insanı tetikleyen şeyi gerçekten anlayabileceği bir film yapma peşindeydi. Ancak inanılmaz bir oyuncunuz olduğunda harika bir karakter geliştirebilirsiniz; ve elbette, bizde Denzel vardı. Dolayısıyla, karşımızdaki meydan okuma, Denzel’ın bürünebileceği bir karakter ve Antoine’ın hayata geçirebileceği bir dünya bulmaktı.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cosmopolis (2012) Hayallerin Ötesinde - Imagine (2013) Düet (2023) Kardeş Takımı (2024) Karanlıklar Ülkesi: Kan Savaşları - Underworld: Blood Wars (2016) Pasifik Savaşı: İsyan - Pacific Rim: Uprising (2018)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment