Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi öğrencileri, Murat Gülsoy ile yaptıkları söyleşide eserini okudukları yazarla tanışıp eserle ilgili kendi görüşlerini, değerlendirmelerini paylaşma ve yazarın görüşlerini öğrenme fırsatı buldular.

Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi öğrencileri, Dil ve Anlatım dersinde Murat Gülsoy’un “İstanbul’da Bir Merhamet Haftası” adlı eserini okudular ve öğretmenlerinin hazırladıkları yönergeler doğrultusunda içerik, dil ve anlatım, tür gibi çeşitli yönlerden eseri
derslerinde incelediler.

Grup çalışması yaparak yazarın eserde kullandığı ressamı ve eserlerini; eserin yedi karakterini ve özelliklerini; eserde kullanılan farklı edebiyat türlerinin özelliklerini değerlendirdiler. Bu değerlendirmelerini ise hazırladıkları sunumlarla arkadaşlarıyla paylaştılar.

Terakki Vakfı Okulları Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünün daveti üzerine okula gelen yazar Murat Gülsoy, okulun kütüphanesinde öğrencilerle okunan eser ve edebiyat üzerine 20 Mart’ta zevkli bir söyleşi gerçekleştirdi. Bu söyleşi ile öğrenciler, eserini okudukları yazarla tanışıp eserle ilgili kendi görüşlerini, değerlendirmelerini paylaşma ve yazarın görüşlerini öğrenme fırsatı buldular.

Murat Gülsoy söyleşiye başlamadan önce öğrenciler, okulda eserle ilgili düzenlenen etkinlikleri anlattılar. Yapılan bu çalışmaları ilgiyle ve beğeniyle dinleyen yazar, daha sonra öğrencilerin eserle ilgili merak ettikleri soruları sormalarını istedi. Günlük, anı, mektup ve bunun gibi çeşitli yazın türlerinin birleşiminden oluşan ve deneysel roman özelliği taşıyan eser, bu yönü ve özellikle de karakterleriyle öğrencilerin ilgisini çektiği için sorulan soruların çoğu eserin karakterlerinin ve olay akışının aydınlatılması yönünde
oldu.

Bu bağlamda öğrenciler yazara; romanın nasıl yazıldığına, karakterlerin en ince detayına kadar nasıl oluşturulduğuna, romandaki karakterlerin gerçek yaşamda karşılıklarının olup olmadığına, romanda neden Max Ernst’in resimlerine yer verildiğine ve Gülsoy’un bu romanı yazmaya nasıl başladığına dair birçok soru yönelttiler.

Yazar, öğrencilerin sorularını ayrıntılı bir şekilde yanıtlayarak yazarlık sürecinden, kitabın ortaya çıkış öyküsünden ve eserdeki yedi karakterin nasıl yaratıldığından bahsetti. Edebi, samimi ve doyurucu bir havada geçen bu söyleşi sonunda öğrenciler, okudukları eserin oluşum sürecini ve Murat Gülsoy’un bu süreçteki deneyimlerini öğrendiler. Söyleşi bitiminde ise öğrenciler yazara kitaplarını imzalatıp fotoğraf çektirdiler.

Hem yazarın hem öğrencilerin büyük keyif aldığı bu söyleşi ile yazar, genç okurlarının eser hakkındaki düşünce ve duygularını öğrenirken öğrenciler de yazma süreci hakkında kulaktan dolma duyumlara benzemeyen, daha önce bilmedikleri şeyleri öğrenmiş oldular.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sully (2016) Çılgın Dostlar 3 - Open Season 3 (2010) Igor (2009) Kollarımda Kal - A Coeur Ouvert - A Monkey On My Shoulder (2013) Nefesini Tut 2 - Don’t Breathe 2 (2021) Asasız Musa (2015)

Leave a comment