Tiyatro Araştırma Laboratuarı Mayıs ayında da atölye, söyleşi ve Troyalı Kadınlar adlı oyunuyla seyirciyle buluşacak.

İstanbul Üniversitesi ve TAL ortaklaşa oyuncu dramaturjisi atölyesi gerçekleştirecek; 5-12-19-26 Mayıs 2011 tarihleri arasında, İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturjisi Bölümü ile TAL öğrencilerinin katılımıyla Duygu Seda Tomru’nun gerçekleştireceği bir atölye yapacaktır. TAL Stüdyosunda gerçekleşecek atölye, Oyuncu dramaturjisi üzerinden yürütülecek çalışmada Duygu Seda Tomru, Sofekles’in Antigone oyunu üzerinden katılımcıların hazırlayacağı çalışmalar dramaturjik olarak değerlendirilecek.

TAL, 20. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’ne katılıyor. TAL ve 20. İstanbul Amatör Tiyatro Günleri’nde Usta oyuncu Ayla Algan, Geleneksel Türk Tiyatrosu (Meddah, Ortaoyunu, Köy Seyirlik Oyunu) ve Batı tiyatrosunda (Peter Brook, Dario Fo) açık biçim üzerine “boş alanlar” temalı bir atölye düzenliyor. 6 Mayıs 2011 Maya Sahnesi’nde gerçekleştirilecek bu seminer süresince genç yönetmen ve oyunculardan oluşan bir ekiple, Ayla Algan, İsmayil Hakkı Baltacıoğlu’nun “Öz Tiyatro Yöntemi” üzerine pratik ve teorik çalışmalar yapacak. Ayrıca 9 Mayıs 2011 Pazartesi günü Ayla Algan, oyuncuların katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde bir Workshop gerçekleştirecek.

TAL, Anafen Sanat Günleri’nde Ayla Algan’ın katılımıyla 12 Mayıs 2011 tarihinde Anafen Okulları’nda, Yunus Emre üzerine bir söyleşi gerçekleştirecek ve Yunus Emre şarkıları seslendirecek.

TAL, 12-15 Mayıs 2011 tarihinde Uluslararası Mizah Festivali’nde gösteri yapacak karikatürist ve oyunculara yönelik eğitim çalışmaları yapacak.

Troyalı Kadınlar oyunu Mayıs Ayında da Seyirciyle Buluşuyor.

J. Paul Sartre’ın “Troyalı Kadınlar” oyunu 28-29 Mayıs 2011 tarihlerinde Maya Sahnesi’nde seyircisiyle buluşacak. Tiyatro Araştırma Laboratuarı (TAL) tarafından gerçekleştirilen oyun Ayla Algan’ın yorumu ve rejisiyle sahnelenmeye başladı.

Oyun, 1988 yılından beri farklı boyutlarda çalışmaları sürdürülen Troya araştırmalarının yeni bir çalışması olarak seyirci karşısına çıkıyor. Çağdaş sahneleme öğeleriyle kurgulanan oyun, Azra Erhat’ ın bakış açısıyla örtüşen bir şekilde Troya’nın Anadolu kültürünün bir parçası olduğuna vurgu yapacak şekilde sahneleniyor.

Troyalı kadınlar metni;  yakınma şarkıları, acınma konuşmaları, savaş suçu sorunu ve savaşların çıkış nedenleri konusundaki görüşlerden ibarettir. Savaş kaybedilmiş, tüm erkekler idam edilmiştir ve tüm kadınlar çocuklarıyla birlikte köle olacak. Oyunun ağırlık merkezini, kaderleri belirlenmiş olan kadınların tepkileri belirleyecek.

Çağımız  seyircisinin Antik Yunan mitlerini bilmeyişi nedeniyle çokça mitsel öge kullanan Sartre gibi Ayla Algan da sahnelemesinde mitsel anlatıları korur. Bunun yanısıra  ise Troya’nın Anadolu kültürünün bir parçası oluşunu vurgulama amacıyla sahnede bir Anadolu Epiği yaratmaya çalışır.
Yazan: J.P.Sartre, Çeviren: Güzin Dino, Uyarlayan ve Yöneten: Ayla Algan, Koreograf: Sevi Algan, Dramaturg: Duygu Seda Tomru, Koropetitör: İlknur Açıkel, Kostüm: Kafiye Türkmen, Fotoğraf: Ersin Erçin, Oyuncular: Ayla Algan, Perihan Kurtoğlu, Sevi Algan, Erol Babaoğlu, Kadir Kandemir, Boglarka Csösz, Özgül   Sağdıç, Damla Ekin Tokel, Elif Yıldız, Özge Korkmaz, A.Esra Salebçi, Tuba Akten

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
SİCCİN 6 (2019) Hayatın Kıyısında - By The Sea (2015) Yırtıcı Kuşlar ve Muhteşem Harley Quinn - Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn (2020) Super 8 (2011) Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı - The Secret Life Of Walter Mitty (2014) Madagakar 2 Madagascar: The Crate Escape Africa (2008)

Leave a comment