İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Şubat ayının ikinci haftasında 1’i yeni 13 oyunla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Harold Pinter’ın yazdığı Yıldıray Şahinler’in yönettiği Doğum Günü Partisi’nin yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları’nda, 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle; İntiharın Genel Provası, Kadınlar. Savaş. Komedi, Romeo ve Juliet, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Binali ile Temir, Dünyanın Ortasında Bir Yer, İstanbul Hatırası, Karagöz Balıkçı, Cambazhane, Sokak Kedileri, Şahmeran, Fareli Köyün Kavalcısı…

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Doğum Günü Partisi… Bir sahil kasabasında yaşayan karıkoca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler. Ve korkunç eğlence başlar. Nobel ödüllü Harold Pinter’ın başyapıtı, hem eğlence hem gerilim dolu bir oyun. Yıldıray Şahinler’in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. Oyun 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

İntiharın Genel Provası’nda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar Eden Adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar Eden Adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar. Duşan Kovaçeviç’in yazdığı oyunu M. Nurullah Tuncer yönetiyor. Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar’ın rol aldığı oyun, 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde…

Kadınlar. Şavaş. Komedi’de, savaş sırasında kendisi gibi çamaşırhanede çalışan arkadaşı Klara ile birlikte, cepheye nişanlısını aramaya giden Rosa, askerler tarafından tacize uğramış ve en yakın arkadaşı tarafından bile “ahlaksız” ilan edilmesine neden olacak seçimler yapmıştır. Zaman değişse de, kurallar değişmeyecek ve savaştan yıllar sonra; başka bir zamanda, başka bir hayatı süren iki çamaşırcı kadının hikâyesi Rosa ve Klara ile kesişecektir. Thomas Brasch’ın yazdığı oyun, ekip çalışması tarafından yönetildi. Berna Adıgüzel ve Selin Türkmen’in rol aldığı oyun 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…

Romeo ve Juliet’te, iki aile arasında bitmek bilmeyen bir nefret ve düşmanlığın gölgesinde yeşeren büyük bir aşk anlatılıyor. Bu öyküyü bir aşk söylencesine dönüştürerek, temel bir “aşk” imgesi yaratan Shakespeare, bu yolla acımasız toplumsal gerçeklerle gerçek sevgi arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Shakespeare’in büyük aşk tragedyasının temelinde yatan aile düşmanlığı yüzünden, Romeo ve Juliet arasındaki aşk, ancak sevgililerin ölümüyle “ölümsüz” bir kimliğe bürünüyor… Oyun, Kemal Başar’ın rejisiyle, 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Levend Yılmaz, Hikmet Körmükçü, Selçuk Soğukçay, Müge Akyamaç, Mert Turak, Ece Özdikici, Ersin Umulu, Caner Çandarlı, Kubilay Penbeklioğlu, Selçuk Yüksel, Can Doğan, Mehmet Bulduk, Nevzat Çankara, Nurdan Gür, Hüsnü Demiralay, Özge O’Neill Sarımola, Selin Türkmen, Serkan Bacak, Bahar Özge Göze, Murat Güreç, Yasemin Güvenç, Hamit Erentürk, Melisa Demirhan, Senem Oluz, Berk Samur rol alıyor.

Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Genç bir kızın hayalleriyle, hayattan düş kırıklıklarından yorulmuş bir adamın birbirlerini nasıl etkilediğine ve birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarına tanık olacaksınız. Bu baba kız hikâyesinde içten içe sessiz sinemadan başlayarak sinemanın gelişimi, sorunları, insandaki yansımaları da işlenmekte… Oyun, 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde… Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği oyunda; Ezgim Kılınç, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.
Binali ile Temir, insanlardan uzak bir dağda yaşanan hesaplaşmanın hikâyesi. Çoban Temir’in ormanda yaralı olarak bulduğu namlı bir eşkıya olan Binali, yaralı haliyle kendine yardım eden Temir’e buyruk vermeye kalkışır. Ancak bu tavır buyruk almayı bilmeyen Temir’in hiddetiyle karşılanır. Ne namlı bir eşkıya olmasının ne de gücün korkusunu taşımayan Temir, Binali’ye karşı bir cengi başlatır. İyileşmeyi bekleyen Binali’nin de cenk sırası gelecektir. Silahları erkeklik, cesaret, güç ya da sevgi olan “cenk”i kazananı aslında ruhu en az yaralı olanın gücü belirleyecektir. Murathan Mungan’ın yazdığı, Yıldırım Fikret Urağ’ın uyarlayıp yönettiği oyunda; Haldun Ergüvenç, Yıldırım Fikret Urağ, Gün Koper, Uskan Çelebi rol alıyor. Oyun, 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Dünyanın Ortasında Bir Yer, erkeklerin koşullarını belirlediği bir dünyada sıkışmış kadınların öykülerini konu ediniyor. Özen Yula’nın yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyun, törelerin, söylencelerin, toprağa dayalı gücün egemen olduğu yörelerin öyküsünü kadınların yaşadıkları üzerinden anlatıyor ve bireylerin ilişkilerindeki öç kavramına dayalı çatışmaları sunuyor. 9-13 Şubat 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak oyunda; Esra Ronabar, Hüseyin Köroğlu, Eraslan Sağlam, Melahat Abbasova, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Tomris İncer, Ümran İnceoğlu, Deniz Evrenol, Ezgim Kılınç, Nurdan Kalınağa, Pelin Budak, Burcu Çoban, Pınar Aygün rol alıyor.

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor… 11-12 Şubat 2011 tarihlerinde Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

Şubat Ayının İkinci Haftasında Çocuk Oyunları…

Seza Güneş’in yazıp yönettiği Cambazhane adlı oyun 10-11-12-13 Şubat 2011 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…

Karagöz Balıkçı, 10-11 Şubat 2011 tarihlerinde Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 12-13 Şubat 2011 tarihlerinde ise Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde oynanacak. Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdıkları oyunu, Özgür Atkın yönetti.

Reha Bilgen’in yazdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği Sokak Kedileri, 12-13 Şubat 2011 tarihlerinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

Gülşah Gülebenzer’in yazdığı, Semah Tuğsel’in yönettiği Şahmeran, 12-13 Şubat 2011 tarihlerinde ise Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Adrian C. Mitchell’in yazdığı, Gülsün Siren Kınal’ın oyunlaştırdığı ve Cem Karakaya’nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı, 12-13 Şubat 2011 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

İyi seyirler…

Doğum Günü Partisi
9-13 Şubat 2011 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
İntiharın Genel Provası
9-13 Şubat 2011 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Kadınlar. Şavaş. Komedi
9-13 Şubat 2011 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Romeo ve Juliet
9-13 Şubat 2011 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum
9-13 Şubat 2011 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Binali ile Temir
9-13 Şubat 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Dünyanın Ortasında Bir Yer
9-13 Şubat 2011 Ümraniye Sahnesi
İstanbul Hatırası
11-12 Şubat 2011 Küçükçekmece Sefaköy KSM Sahnesi
Cambazhane
10-11-12-13 Şubat 2011Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Karagöz Balıkçı
10-11 Şubat 2011 Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
12-13 Şubat 2011 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Sokak Kedileri
12-13 Şubat 2011 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Şahmeran
12-13 Şubat 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Köyün Kavalcısı
12-13 Şubat 2011 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hayalet Suikastçı - Assassin (2023) Ay Işığı - Moonlight (2017) Sevimli Köpek Lotte - Leiutajateküla Lotte – Lotte From Gadgetville (2015) YULI (2019) Firardayız (2017) C Takımı (2024)

Leave a comment