1 Ağustos’ta Türkçe Dublaj ve 3D Seçenekleriyle Sinemalarda.

Yapım Bilgileri

Columbia Pictures/Sony Pictures Animation yapımı, gerçek oyuncularla animasyon karakterleri bir araya getiren ve gişe rekorları kıran aile komedisi Şirinler / The Smurfs™’ün devam filminde,  kötü büyücü Gargamel, Haylazlar adını verdiği ve Şirinlere benzeyen bir çift muzip yaratığa hayat vererek, Şirinlerin güçlü ve sihirli özünü elde etmeyi umuyor. Gel gelelim istediği şeyi sadece gerçek Şirinlerden elde edebileceğini ve Haylazları Şirinlere çevirecek büyüyü yalnızca Şirine’nin bildiğini öğrendiğinde, Şirine’yi kaçırıyor ve dünyanın en büyük sihirbazı olarak milyonlarca insanın hayranlığını kazandığı Paris’e getiriyor. Şirin Baba, Sakar Şirin, Huysuz Şirin ve Süslü Şirin zamanımıza dönüyor, insan dostları Patrick ve Grace Winslow’la bir araya geliyor ve Şirine’yi kurtarmaya çalışıyorlar! Daima diğer Şirinlerden farklı olduğunu hisseden Şirine, Veksi ve Hakus adlı Haylazlara yakınlık mı hissedecek? Şirinler, ona duydukları sevginin gerçek olduğuna Şirine’yi inandırabilecek mi? İlk filmde yer alan Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Şirine’yi seslendiren Katy Perry ve Gargamel’i canlandıran Hank Azaria bu filmde de rol alıyor. Brendan Gleeson, Victor rolüyle oyuncu kadrosuna katılıyor. Seslendirme kadrosuna katılan isimler ise Veksi ve Hakus rollerindeki Christina Ricci ve JB Smoove.

Columbia Pictures ve Sony Pictures Animation, Hemisphere Media Capital işbirliğiyle bir Kerner Entertainment Company yapımı olan yönetmenliğini Raja Gosnell’in üstlendiği Şirinler 2 / The Smurfs 2’yi sunar.  Filmin başrollerinde Neil Patrick Harris, Brendan Gleeson, Jayma Mays ile Şirine rolünde Katy Perry ve Gargamel rolünde Hank Azaria yer alıyor. Yönetmen Raja Gosnell. Yapımcı Jordan Kerner.  Peyo’nun yarattığı karakterlerden ve eserlerden esinlenilmiştir. Öykü J. David Stem, David N. Weiss, Jay Scherick ve David Ronn’a ait.  Senaryo yazarları J. David Stem,  David N. Weiss, Jay Scherick, David Ronn ve Karey Kirkpatrick.  Yürütücü Yapımcılar Ezra Swerdlow, Ben Haber ve Paul Neesan.  Görüntü Yönetmeni Phil Méheux, BSC.  Set Tasarımcısı Bill Boes.  Editör Sabrina Plisco, A.C.E.  Özel Görsel Efektler Sony Pictures Imageworks Inc. tarafından hazırlandı. Görsel Efekt Süpervizörü Richard R. Hoover.  Kıyafet Tasarımcıları Rita Ryack ve Véronique Marchessault. Filmin müzikleri Heitor Pereira’ya ait.

TÜRKÇE SESLENDİRENLER
PATRICK – LEVENT SÜLÜN
GRACE – SEDA ÖZELSOY
MAVİŞ – İNANÇ TAK
VICTOR – ENDER YİĞİT
ŞİRİN BABA – ENGİN ALKAN
ANLATICI ŞİRİN – MAZLUM KİPER
HAVALI ŞİRİN – SEFA ZENGİN
GARGAMEL – HAKAN VANLI
ŞİRİNE – MEHPARE ÖZLÜK
SÜSLÜ – BORA SEVERCAN
SAKAR – FATİH ÖZKUL
HUYSUZ – BORA SİVRİ
USTA ŞİRİN – HALİM ERCAN
ENDİŞELİ – BARIŞ KÜÇÜKGÜLER
AZMAN – NACİ TAŞDÖĞEN
NANCY ODELL – NUHAN YILMA
HAKUS – MURAT ŞENOL
VEKSİ – AYSUN TOPAR
CESUR – FATİH ÖZACUN
FIRINCI – GÖKHAN DEMİRCİ
OBUR – OĞUZ ÖZOĞUL
ŞAKACI – EMRAH ÖZERTEM
GÖZLÜKLÜ – ÖZGÜR ÖZDURAL
ÇİFTÇİ – SİNAN DİVRİK

FİLM HAKKINDA

Columbia Pictures/Sony Pictures Animation yapımı olan ve 2011 yılında gişe rekoru kıran The Smurfs / Şirinler, dünyanın üç elma yüksekliğindeki en sevilen kahramanlarının elli yıldır her mecrada kazandığı başarınının tesadüf eseri olmadığını kanıtlıyordu. Peyo’nun eseri olan Şirinler, 1958 yılında Belçika yapımı bir çizgi romanda ortaya çıktığından beri çizgi romanlarda, kitaplarda, çizgi dizilerde, filmlerde, bilgisayar oyunlarında, sahne gösterilerinde ve 300 milyondan fazla satışa ulaşan oyuncaklarda boy göstererek dünyanın dört bir yanındaki çocukları ve büyükleri eğlendirdi… ve sonunda, gişenin de hakimi oldu. Film dünya çapında bir fenomen haline gelerek 560 milyon doların üzerinde hasılat elde etti. Yapımcı Jordan Kerner “İster Brezilyalı olsun, ister Çinli, ister Rus; ister los Pitufos adıyla tanısın, ister i Puffi, ister les Schtroumpfs… herkes Şirinleri sever,” diyor.  “Şirinler / The Smurfs’le yaptığımız gibi, Şirinler 2 / The Smurfs 2 ile de ortaya çıkardığımız filmin tüm coğrafi sınırları aşmasını istiyoruz. Bu da, tüm kültürlere seslenen Şirinler temasına uygun düşüyor.”

“Bu karakterler, insanların çocukluğunda yaşıyor ,” diye açıklıyor Kerner.  “Onları okuyan kuşakların yüreğinde yer etmiş. O nedenle, izleyicilerin tanıdığı ve sevdiği karakterleri alıp onları duygusal ve komik bir bakış açısıyla günümüze getirmek istedik.  Peyo’nun kızı ve filmin ortak yapımcılarından biri olan Veronique Culliford’la birlikte, öykülerin geliştirilmesi üzerine yoğun bir çalışma içerisine girdik – ikinci film üzerinde çalışma fırsatı elde ettiğimiz için çok şanslıyım; çünkü karakterleri, gelişip değişmelerini görmeyi seviyorum ve film bittikten sonra başlarına gelecekleri bilmek için yanıp tutuşuyorum.  Raja Gosnell’in perdeye getirdiği Sakar Şirin, Gözlüklü Şirin, Huysuz Şirin, Şirin Baba, Şirine ve Gargamel karakterlerinin başına gelecekleri merak etmemek mümkün mü?”

İlk filmde sevimli mavi dostlarımızın Büyük Elma’nın tadına bakmasını izlemiştik; Şirinler 2 / The Smurfs 2’de ise yeni bir serüvenle gittikleri Işığın Şehri Paris’te kültürler arası çekiciliklerini bir kez daha konuşturuyorlar.

İlk filmde olduğu gibi bu filmde de yönetmenliği üstlenen Raja Gosnell, “Bir yönetmen olarak beni en çok heyecanlandıran şey, bu muazzam maceryla Paris’i köşe bucak göstermemiz oldu,” diyor.  “Bildiğim kadarıyla daha önce kimsenin filme almadığı yerlerde bile çekim yaptık. Paris Opera Binası’nda sahneye çıktık, Notre Dame’ın kemerli payandalarında çekim yaptık. Şirinlerin bu kadar sevilmesi ve Jordan’la ortak yapımcı Raphael Benoliel’in yetkililerden izin alma çabaları sayesinde asla çekim yapamayacağımızı sandığım yerlere girdik. Bir yönetmen başka ne isteyebilir ki?”

Filmin başlangıcında, Şirine Şirinler köyünde yaşıyor. Diğer şirinlere ve Şirin Baba’ya rağmen yine de yalnızlık çekiyor. Kendi geçmişi ile hâlâ barışmış değil. Herkesin bildiği gibi Şirine kötücül planlarının bir parçası olarak Gargamel tarafından yaratıldı – ama Şirin Baba sevgi ve sihir sayesinde onu gerçek bir Şirin haline getirmeyi başardı. Bu uzuun zaman önceydi; ama yine de… Şirine hâlâ bazı şeylerden emin değil.  Şirine’yi seslendiren Katy Perry, “Kendine bazı sorular sormaya başlıyor: nereden geliyor, içinde bulunduğu topluluğa uyum sağlıyor mu,” diyor.  “Bir bakıma, ergenlik çağına geldiğimizde bizim de sorduğumuz türden sorular soruyor.  Gerçek bir Şirin olup olmadığını çözmeye çalışıyor. Gargamel tarafından yaratılmış; o nedenle çok uzun süredir bastırdığı bir yaramazlık var. Ama asıl önemli olan nereden geldiğiniz veya kim tarafından yaratıldığınız değil; yaptığınız seçimler ve hayatınıza vermek istediğiniz yön..”

“Bir bakıma, Gargamel’i ‘biyolojik babası,’ Şirin Baba’yı ise kendisini besleyip büyüten kişi olarak görüyor.  Asıl soru şu – doğa mı, çevre mi baskın çıkacak?” diyor Raja Gosnell.  “Şirine onu -bir bakıma- doğuran ebeveynin mi yoksa onu yetiştiren Şirin’in mi çocuğu?”

Gargamel Şirinleri yakalamak için hain bir plan daha yaptığında bu sorular öne çıkıyor. “Gargamel, Şirine’nin ‘erkek ve kız kardeşleri’ olarak tanımlayabileceğimiz ve Haylazlar diyebileceğimzi Hakus and Veksi’i yaratıyor” diyor Kerner.  “Tıpkı Şirine gibi, bir kil topağından yaratılmışlar. Gargamel onları gerçek Şirinlere dönüştürmek istiyor çünkü ancak o zaman özlerini ele geçirebilir. Şirine’yi gerçek bir Şirin’e dönüştüren büyüyü ele geçirebilirse, sayısız Şirin yaratıp özlerini ele geçirerek dünyanın en güçlü büyücüsü haline gelebilir.”

Gargamel’in bu büyüye ulaşmasının tek yolu Şirine’yi şirinleyip Paris’e götürmek. Gosnell “kötü adam olmasa, kahramanlara gerek kalmazdı,” diyor.  “Gargamel’den daha iyi bir kötü adam var mı? Sinsi ama şapşal. Karanlık işler çeviriyor ama hepsini eline yüzüne bulaştıracağını biliyorsunuz. Planlar yapmasını, komplolar kurmasını… ve debelenip durmasını izlemek çok eğlenceli.  Ne şaşırtıcıdır ki bazen Gargamel’in tarafını tutuyorum – yaptığı işe o kadar tutkuyla bağlanmış ki; ve işlerin sarpa sarmasını izlemek çok eğlenceli oluyor.”

Gargamel, Şirine’yi kaçırma görevini Hakus’a ve Veksi’ye veriyor. Hakus and Veksi gerçek birer Şirin değiller; hatta bırakın şirin olmayı, oldukça haylazlar. Bu yüzden Gargamel onlara Haylazlar adını takıyor. Veksi’nin yaramazlık deyince anladığı şey ise ‘kız kardeşi’ Şirine’yi kaçırmak. Gosnell, “Veksi gerçekte kötü biri değil – sadece yanlış yönlendirilmiş,” diyor.  “Bildiği tek ebeveyn Gargamel olunca, öğrendiği şeyler de iyilikle bağdaşmıyor.  Şirine’yi kandırıp Haylazlarla arkadaş olduğunu, ailenin bir parçası olduğunu sanmasını sağlamak için yola çıkıyor. Ama gelişen olaylar sonucu, Veksi’nin planı beklenmedik sonuçlar doğuruyor.”

Şirine’nin kaçırıldığı haberi köye ulaştığında, Şirin Baba tereddüt etmeden onu kurtarma planını harekete geçiriyor ve bunun için en iyi Şirinleri’ni yardıma çağırıyor: Cesur, Gözlüklü  ve Güçlü. Elbette ki “sakarca” bir pürüz, Şirin Baba’nın B planına başvurmasına yol açıyor – Süslü, Sakar ve Huysuz.  (Pasif-Aggresif Şirin’in dediği gibi, “Kendini beğenmişlik, beceriksizlik ve kötümserlik çok yararlı olacaktır, eminim. Size iyi şanslar.”)  Ama sorun değil – Şirin Baba’nın elinde bir koz daha var: eski dostlarını, Wilson’ları bir kez daha yardıma çağırıyor.  Neil Patrick Harris ve Jayma Mays, Patrick ve Grace Winslow olarak Şirinlerle bir serüven daha yaşamak için dönüyor; bu kez yanlarında Patrick’in üvey babası Victor Doyle var. Victor Doyle’u Brendan Gleeson canlandırıyor.

Kerner, “İlk filmde, Neil’in karakteri çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumluluk konusunda endişeliydi – iyi bir baba olmak istiyordu ama korkuyordu,” diyor. “Bu filmde, Patrick’in üvey babasıyla tanışıyoruz –Patrick’in de Şirine’nin yüzleştiğine benzer doğa mı yetiştirilme mi sorusuyla yüzleştiğini görüyoruz.  Patrick üvey babasıyla asla iyi geçinmemiş ama aile kavramının sizin seçiminizle şekillendiğini görüyor. Bu duygusal aile filmini yapmış olmak bizi çok mutlu etti – bence bu filmde daha bol kahkaha ve duygu var.”

Filmin komuta merkezinde Raja Gosnell var.  Kerner, “Raja tanıdığım en iyi, en akıllı, en hazırlıklı ve harika insanlardan biri – bir yönetmen olarak, inanılmaz bir hayal gücüne ve oyuncularla müthiş bir iletişim yeteneğine sahip,” diyor.  “Sadece birbirlerinin karşısında oynayan oyuncuları değil, üzerinde bir nokta olan küçük tel parçalarının karşısında rol yapan oyuncuları da yönetmesi gerekiyor – bazen de oyuncuların yer almadığı sahnelerle ilgileniyor. Bu oldukça zor bir iş ve muazzam planlama ve disiplin gerektiriyor.  Raja işin başındayken, Şirinler setinde her gün mucizelerle ve mutlulukla dolu.”

Gosnell, filmdeki en sevdiği anların Paris’i tüm görkemiyle gösteren sahneler olduğunu söylüyor.  “Leyleklerin uçarak Paris’i boydan boya geçtiği bir sahnemiz var ,” diyor.  “Şirine, Veksi ve Hakus, Azman’dan kaçmaya çalışıyorlar. Tuileries Bahçesi’nde leyleklerin sırtına atlayıp uçuyorlar. dev Dönme Dolap’tan, Seine Nehri’nden, Notre Dame’ın kemerli payandalarından, kaldırımdaki bir kafeden geçip, Seine’in ortasındaki Özgürlük Heykeli modeli’nin etrafında dönüyorlar.  Bir başka sahnede Dönme Dolap bağlantı noktalarından kurtuluyor ve yuvarlanarak şehirde ilerlemeye başlıyor. Hakus’un bir şekerci dükkânında kendini kaybettiği, çok eğlenceli bir sahne var; sorun çıkarıyor, ardından Paris sokaklarında bir şeker arabasıyla büyük bir takip sahnesi başlıyor. Bu sahneleri çekmek bizim için çok eğlenceli oldu.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Gezegenler Savaşı - The Wandering Earth 2 (2023) King Richard: Yükselen Şampiyonlar - Kral Richard (2021) Son Akşam Yemeği (2023) Şeytani - Demonic (2021) Arabalar 2 - Cars 2 (2011) Kesik - The Cut (2014)

Leave a comment