ÜÇ HİKAYE, ÜÇ UMUT, ÜÇ HAYAL TEK BİR İDEAL…
3 KITADA ÇEKİLEN İLK TÜRK FİLMİ
SELAM, 29 MART 2013’DE BEYAZPERDEDE

Dünyanın farklı ülkelerindeki Türk kolejlerinde görev yapan öğretmenlerin öyküsünün anlatıldığı ilk sinema filmi olan “SELAM” filmi 29 Mart 2013’te beyazperdede izleyicisiyle buluşuyor.

2013 yılının en iddialı filmlerinden biri olan Selam sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Yapımcılığını Eyüp Sabri Koç’un, Konsept Danışmanlığını Haluk Örgün’ün yönetmenliğini Levent Demirkale’nin üstlendiği, senaryosunu ise Necati Şahin’in yazdığı “Selam” filminin başrollerini, Burçin Abdullah, Yunus Emre Yıldırımer ve Hasan Nihat Sütçü paylaşıyor. Dağıtımını Warner Bros’un yapacağı ve çekimleri Asya, Afrika ve Avrupa’da gerçekleştirilen “Selam” filmi, 3 kıtada ve 4 farklı ülkede çekilen ilk Türk filmi olma özelliğine sahip. “Selam” filmi aynı zamanda 35 yıl aradan sonra Afganistan’da çekilmiş ilk film. Dünyada kimsenin gitmek istemeyeceği, savaşların, açlığın ve fakirliğin yaşandığı ülkelere gözlerini kırpmadan giden fedakâr öğretmenleri anlatan “Selam” filminin çekimleri hazırlıkları 2 yıl sürdü. Dört ayda tamamlanan çekimler boyunca 50 kişilik teknik ekip ve 2 ton teknik malzeme Senegal, Afganistan ve Bosna Hersek’e taşındı.

Filmde yer alan aksiyon dolu sahnelerin gerçeğe uygun yansıtılabilmesi için çok sayıda görsel efekt kullanıldı. Hikayenin atmosferini yaşatan filmin mekanları ise Senegal, Afganistan ve Bosna Hersek’te aylar süren araştırmalar sonunda seçildi. Yurtdışında yapılan çekimlerde çok sayıda ünlü yabancı oyuncuyla çalışıldı. “Selam”da yer alan bir diğer sürpriz ise Türk kolejlerinde okuyan Bosnalı, Afgan ve Senegalli öğrenciler. Oyunculuk performansıyla göz dolduran öğrenciler, filme ayrı bir anlam katıyor.

Gittikleri ülkeleri vatanları, karşılarına çıkan farklı renk ve dildeki insanları ise kardeşleri bilen Zehra, Harun ve Adem öğretmenin İstanbul’dan yola çıkışıyla başlıyor film. Haritada yerini dahi bilmedikleri ülkelere giden fedakâr öğretmenlere destek olmak için vatanlarından ayrılan üç öğretmenin öyküsü tamamen yaşanmış hikâyelerden yola çıkılarak beyazperdeye yansıtılıyor. Türkiye’den dünyaya uzanan barış köprüsü kurmak üzere yola çıkan fedakâr öğretmenlerin tek bir gayeleri vardı: Gittikleri ülkelere sıcacık bir Selâm götürmek.

29 Mart 2013’te sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanan “Selam” filmi, yurt içinde ve yurt dışında izleyicisiyle buluşacak.

Filmin Konusu: Harun, Zehra ve Adem öğretmen idealleri uğrana sevdiklerinden, ailelerinden, evlerinden, yurtlarından ayrılarak 3 farklı kıtaya doğru yola çıkıyor. Adem, hamile karısını geride bırakarak binlerce kilometre uzaklıktaki Bosna Hersek’e sıcacık bir selâm ve dostluk götürmenin peşine düşüyor. Zehra, Harun’un hasretini yüreğine gömüyor. Tek amacı ise açlığın ve susuzluğun pençesinde olan Afganistan’a ulaşarak savaşın gölgesindeki çocuklara yardım eli uzatabilmek. Hizmet aşkıyla yanıp tutuşan Harun ise geçmişini düşünmeden eski bir sömürge devleti olan Senegal’deki karanlığa ışık olmaya gidiyor.

Dünya’nın en çilekeş ülkelerine barışı, dostluğu, kardeşliği, yardımı götüren bu isimsiz kahramanlar kendi hayatlarını hiçe saydı ve eğitim fedakârlığını her şeyin üstünde gördüler. Onların hikayesi zaman zaman birbiriyle kesişirken çoğu zaman binlerce kilometreyle birbirinden ayrılıyor.  Onlar gittikleri her ülkede solmayan birer hatıra oldular.

Dağıtım: Warner Bros.
Yapım: Neyir Film
Yapımcı: Eyüp Sabri Koç – Neyir Film
Konsept Danışmanı: Haluk Örgün
Yönetmen: Levent Demirkale
Oyuncular:  Burçin Abdullah, Yunus Emre Yıldırımer, Hasan Nihat Sütçü, Emre Karakoç
Senarist: Necati Şahin
Sanat Yönetmeni: Levent Kulaç
Müzik: Yücel Arzen

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Seninle Yaşıyorum - How I Live Now (2014) Kendime İyi Bak (2014) Haile 2 Var Mı Yok Mu?! (2023) Peri Masalı (2014) İkinci Bir Şans - En Chance Till – A Second Chance (2015) Kraliçe Lear - Queen Lear (2019)

Leave a comment