İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Ocak ayının son haftasında 15 oyunla seyirci karşısına çıkıyor.

27-31 Ocak 2016 tarihleri arasında sahnelenecek oyunlar şöyle: Cibali Karakolu, Son(suz Öykü, Şekerpare, Hayal-i Temsil, Vakti Geldi, Kuvayi Milliye Destanı ve İstanbul Efendisi. Çocuk oyunları; Bisküvi Adam, Yaşasın Barış, Piti, Balon, Define Adası, İki Kova Su, Bir Gün Ayakkabımın Teki ve Karagöz’ün Uykusu.

CİBALİ KARAKOLU
Türk Tiyatrosu’nun başyapıtlarından biri olan Muammer Karaca’nın Cibali Karakolu, Zihni Göktay ustanın ellerinde yeniden İstanbul seyircisiyle buluşuyor. Cibali Karakolu hali hazırda varlığını koruyan pek çok gerçeğe ışık tutarak geçmişten günümüzü yansıtan eleştirel bir ayna olmayı başarıyor. Öğrenilmiş kadın erkek ilişkileri başta olmak üzere, paranın ilişkilerdeki etkisi, çeşitli kurumlardaki eksikliklerin neden olduğu yetersizlik, toplumsal ve politik yaşama dair eleştirilerle biçimlenen oyun, güldürmek kadar yeniden cevaplanması gereken pek çok soruyu da beraberinde getirmektedir. Henri Keroul ile Albert Barre’nin yazıp, Muammer Karaca ve Refik Kordağ’ın uyarladığı, Nedret Denizhan’ın yönettiği oyunda; Berrin Koper, Tarık Şerbetçioğlu, Derya Kurtuluş, Zihni Göktay, Cem Uras, Müge Çiçek, Eylül Soğukçay, Şehnaz Bölen Taftalı, Hülya Arslan, Doğan Altınel, Murat Bavli, Naci Taşdöğen, Murat Derya Kılıç, Tuğçe Açıkgöz, Müge Çiçek, Deniz Yeşil Mavi, İbrahim Ulutaş, Ertan Kılıç, Hüseyin Kefeli, Begüm Yazıcıoğlu rol alıyor. Oyun; 28-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde.

SON(SUZ) ÖYKÜ
Son(suz) Öykü, yirmi yıldır kapalı olan Masal Tiyatrosu’nu anlatıyor. İki kadın yıllardır kayıp bir metni aramakta… Dünü, bugünü ve geleceği sorgulamakta… Ve provalar sırasında ölen Nestor’un gizemli ölümünü… Jose Sanchis Sinisterra’nın yazdıgı, Arif Akkaya’nın yönettigi oyunda Aysegül İşsever ve Jülide Kural rol alıyor. Oyun ; 27-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

ŞEKERPARE
19. yüzyıl İstanbul’u… Düzenbaz Komiser Ziver’in karakoluna tayin olan; kimine göre saf, kimine göre enayi Bekçi Cumali, Galata’nın “namlı” kızlarından Şekerpare’ye vurulur. İki kalp birbirini bulmuştur bulmasına ama Ziver’in Cumali için başka planları vardır. Halkımızın aşina olduğu sirto ve longalara sözler yazılarak müziklenen Türk Sineması’nın ünlü klasiği tiyatro sahnesinde… Yavuz Turgul’un yazdığı, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Engin Alkan, Uğur Dilbaz, Dolunay Pircioğlu, Aybar Taştekin, Nurdan Gür, Pervin Bağdat, Zeynep Göktay Dilbaz, Zeynep Çelik Küreş, Yeşim Mazıcıoğlu, Ümit Bülent Dinçer, Yağmur Damcıoğlu, Aslı Menaz, Berfu Aydoğan, Cem Baza, Volkan Öztürk/Onur Demircan, Çağlar Ozan Aksu, Ercan Demirhan, Emre Çağrı Akbaba rol alıyor. Oyun ; 28-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

HAYAL-İ TEMSİL
Hayal-i Temsil, eski makyör Dikran Efendi’nin hayalle hatırayı iç içe geçiren masalı; sahnenin “ilk kadın”ları Afife Jale ve Bedia Muvahhit’i; çocuklukları, aşkları, tutkularıyla ilk kez seyirci karşısına çıktıkları sahnede, Darülbedayi sahnesinde bir araya getiriyor.
Ahmet Sami Özbudak’ın yazdığı, Yiğit Sertdemir’in yönettiği oyun ; 27-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Oyunda Hümay Güldağ, Şebnem Köstem ve Yiğit Sertdemir rol alıyor.

VAKTİ GELDİ
Vakti Geldi… Üç eski okul arkadaşı; bir iş adamı, bir bürokrat ve bir profesör… Yıllar önce yaşanan ve üzerine sünger çekilen bir olay… Tam da her şeyin yolunda gittiğini düşündükleri sırada bir karabasan gibi üzerlerine çökmüştür. Aile düzenleri, siyasi, ekonomik ve akademik gelecekleri hatta tüm yaşamları onları buluşturan bir kız yüzünden tehdit altındadır. Yüzleşme vakti gelmiştir. İlginç ve sürpriz gelişmelere gebe hesaplaşmalar başlar. Gökhan Eraslan’ın yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda; Orhan Hızlı, Ali Karagöz, Yeşim Koçak, Selçuk Soğukçay rol alıyor. Oyun ; 27-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde…

KUVAYİ MİLLİYE DESTANI
Kuvayi Milliye Destanı, işgal edilen tüm ülkelere ve ezilen halklara örnek olan ulusal kurtuluş savaşımızın anlatıldığı, edebi değeri en yüksek ve önemli eserlerden biridir. Bu benzersiz varoluş mücadelesi tarihsel karakterlerden öte kadınların, çocukların, köylülerin yani Anadolu insanının “kahramanlıkları”, yaşanmış öykülerden yola çıkılarak Nazım Hikmet’in eşsiz dizeleriyle destanlaşıyor. Şehir Tiyatroları, bağımsızlık ülküsüyle ölümsüzleşenlerin destanını dinamik bir kadro ve yeni biçim arayışıyla sahneye aktarıyor. Hakan Yavaş’ın yönettiği oyunda; Can Ertuğrul, Engin Akpınar, Seza Güneş, Derya Yıldırım, Ali Mert Yavuzcan, Irmak Örnek, A. Yağmur Ulusoy, Ömer Barış Bakova, Eraslan Sağlam, Nurseli Tırışkan, Emre Karaoğlu, Ada Demirer rol alıyor. Oyun ; 28-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

İSTANBUL EFENDİSİ
Osmanlı’da Lale Devri’nin sonrasında dönemin baş kadısı İstanbul Efendisi’nin konağında geçen olayları dolantı komedyası üslubuyla ele alan İstanbul Efendisi, Osmanlı’nın kültürel ve etnik çeşitliliğine vurgu yaparak İstanbul folklorundan örnekleri modern bir anlatımla sergilemektedir. Kızına uygun bir damat adayı bulmak için yıldız fallarına bel bağlayan İstanbul Kadısı Savleti Efendi’nin başına gelenlerin müzikal bir anlatımla seyirciyle buluştuğu oyun 28-30 Ocak 2016 tarihleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunda; Tankut Yıldız, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Emre Şen, Edip Tepeli, Çağatay Palabıyık, Direnç Dedeoğlu, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Berna Adıgüzel, Zeynep Ceren Gedikali, Pınar Demiral, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Nazan Yatgın, Senem Oluz, Özge Midilli, Murat Güreç, Utku Akıncı, Kayahan Erdem, Gözde İpek Köse, Melisa Demirhan rol alıyor.

ÇOCUK OYUNLARI

BİSKÜVİ ADAM (5+ Yaş)
Büyük evin saati Guguk Bey’in ansızın kısılan sesi, ev sahipleri tarafından onu çöpe atılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır. Ama mutfaktaki arkadaşları Tuz, Biber, sonradan aralarına katılacak olan Poşet Çay ve en çok da fırından yeni çıkmış Bisküvi Adam’ın yardımıyla bunun üstesinden hep birlikte geleceklerdir. Bisküvi Adam’ın Fare ile mücadelesi de Rutin hayatlarına yeni bir tempo getirir. Bir evin mutfağında, herkes uyuduktan sonra kurulan yepyeni bir dünyanın oyunu Bisküvi adam, mücadele, ön yargı, yardımlaşma ve her şeye rağmen birlikte yaşama kavramlarını eğlenceli bir dille anlatırken; çocukların hayal dünyasını renkli kılan neşeli sahneler de içeriyor. David Wood’s’un yazıp Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Nazif Uğur Tan, Müslüm Köse, Damla Cangül, Esen Koçer, Gülsün Odabaş, Ada Alize Ertem rol alıyor. Oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde.

YAŞASIN BARIŞ (3+ Yaş)
Yaşasın Barış’ta, birbirleriyle ürettiklerini paylaşarak dostça yaşayan koyun ülkesi ve buğday ülkesi sadece kendini düşünen bencil vezirin hain planlarıyla savaşa başlarlar. Koyun ülkesinin her şeyin farkında olan prensesi kendini feda ederek “düşman ülkeye” gizlice girer. Mızıkasının umutlu ezgileriyle vezirin planlarını ortaya çıkarır ve herkesin ısrarla istediği barışı getirir. Hasan Erkek’in yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda; Cafer Alpsolay, Çağlar Ozan Aksu, Emrah Can Yaylı, Ercan Demirhan, Pelin Abay, Uğur Dilbaz, Volkan Öztürk, Yağmur Damcıoğlu rol alıyor. Oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde.

PİTİ (3+ Yaş)
Okan Karaca’nın yazıp yönettiği Piti oyununda, annesini kaybetmiş bir kaz yavrusu olan Piti, daha yumurtadayken üç kardeşin bahçesine yuvarlanır. Yumurta çatlar, içinden Piti çıkar. Üç kardeş Piti’yi çok severler ve ona annesini bulması için yardım etmeye karar verirler. Fakat Muhteşem Kurt peşinde olduğu uçurtmayı ele geçirebilmek için Piti’yi kaçırır. Oyunda; Şenay Bağ, Pınar Aygün, Engin Akpınar, Okan Karaca, Ceren Hacımuratoğlu rol alıyor. Oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde.

BALON (7+ Yaş)
Balon, dünden bugüne sosyal hayatın siyahlarını ve beyazlarını bir balon metaforu ile seyirciye ulaştırıyor. Özellikle büyükşehirlerde sosyokültürel çeşitliliğin; bir mahalle ölçeğinde değerlendirildiğinde, yediden yetmişe yozlaşma sorunu ile karşı karşıya kalındığını apaçık görüyoruz. Güzelliklerin gittikçe azaldığı mahalle hayatında, kötülüklerin ortaya çıkması, sorunların kartopu gibi büyümesi ve bununla beraber çözümsüz bir hal almasına sebep oluyor. Balonunu kötülükle şişiren Savaş için, hikâyemizin yaşandığı mahalle aranıp da bulunmayacak bir yer. Savaş, çocukların ve yetişkinlerin olumsuz davranışlarının hakim olduğu bu mahallede kendini çok mutlu hisseder. Balon adeta mahallenin nabzını ölçer, ne vakit kötülükler artıp, olumsuz durumlar meydana gelse, balon daha da büyür. Bir saatli bombanın patlamaya yaklaşması gibi balon da, her olumsuzlukta biraz daha büyür. Mahalledeki çocuklar oyunlarını doğru oynadıklarını ve çevrelerine zarar vermeden kimseyi üzmediklerini düşünürler. Yetişkinlerin çekişmeleri her geçen gün artar. Mahalle bakımsız bir hal alır. Ve bir gün mahalleye Savaş gelir… Murat Karahüseyinoğlu’nun yazdığı Murat Ozan’ın yönettiği oyunda, Arda Alpkıray, Tuğçe Açıkgöz, Berk Samur, Müge Çiçek, Nagehan Erbaşı, Hüseyin Kefeli, Çağlar Polat, Eylül Soğukçay, Doğan Şirin, Nazan Yatgın Palabıyık rol alıyor. Oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde.

DEFİNE ADASI (7+ Yaş)
Robert Louis Stevenson’ın eserinden Molcom Morgan’ın uyarladığı Cem Karakaya’nın yönettiği Define Adası’nda efsanevi korsan Kaptan Flint’in sakladığı define haritasını bulan Jim Hawkins ve o haritayı ele geçirmek için onun peşine düşen Uzun John Silver ve Kaptan Flint’in eski tayfalarının hikâyesi anlatılıyor. Direnç Dedeoğlu, Gülce Çakır, Alp Tuğhan Taş, Ayşem Yağmur Ulusoy, Barış Çağatay Çakıroğlu, Tanju Girişken, Şirin Kılavuz, Çağatay Palabıyık, Ahhan Şener, Selim Can Yalçın, Pelin Budak, Dilay Taşkaya, Seda Çavdar, Gizem Akkuş, Asrın Gurur Kuyucak, Şeyda Aslan, Derya Keykubat, Reyhan Karasu rol aldığı oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Ümraniye Sahnesi’nde.

İKİ KOVA SU (7+ Yaş)
“Mutluluk Dağıtan Eskici” Köyün Bekçi’sinin Güneş ve Çiçek adında iki kızı vardır. Köyün zengini Altınkese ve Kunduracı ise Bekçi’ye rağmen, bu güzel kızlarla evlenmek ister. Fakat Kunduracı’nın yeni bir hayat kuracak parası, Altınkese’nin de işi dışında hiçbir şeye ayıracak zamanı yoktur. Bir gün köye gelen Eskici’nin kurduğu oyun sayesinde herkesin hayatı değişir. A.E. Gredianus’un yazıp Göksel Arslan’ın yönettiği oyunda Özgün Akaçça, Mert Aykul, Mehmet Soner Dinç, Yeşim Mazıcıoğlu, Aslı Menaz, Hasip Tuz rol alıyor. Oyun ; 31 Ocak 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde.

BİR GÜN AYAKKABIMIN TEKİ (3 – 6 Yaş)
Rengarenk bir mutfak… Ama her yer çok dağınık… Oyuncu mutfağı toplamaktan sıkılıp gitmeye karar verir ama ayakkabısının tekini bir türlü bulamaz. O da ne, önce ayakkabısının diğer teki, sonra mutfaktaki her şey konuşmaya başlar. Kayıp ayakkabı, Kaptan Cook’u aramaya gitmiştir ve kim bilir başından ne maceralar geçmektedir… Derya Yıldırım’ın yazdığı, Özgür Kaymak Tanık’ın yönettiği oyunda Derya Yıldırım, Derya Çetinel rol alıyor. Oyun ; 28 Ocak 2016 tarihinde Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde.

KARAGÖZ’ÜN UYKUSU
‘’Hoooor piiiş, hoooor piiiş. Yok olmadı. Hiiiiir poorrr, hiiiiir pooorrr. Yine olmadı… Uyuyamıyorum ” diyor Karagöz. Karagöz’ün uykusu kaçmış. Nerde bu uyku, kimde? Karagöz’e uyuması için yardımcı olmaya hazır mısınız? Özgür Atkın’ın yazıp Can Alibeyoğlu’nun yönettiği oyunda Elyesa Çağlar Evkaya, İrem Erkaya, Lale Kabul, Tankut Yıldız rol alıyor. Oyun ; 28 Ocak 2016 tarihinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen
Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Beverly Hills Çuvava / Beverly Hills Chihuahua (2009) Aşk ve Tutku - Miss Julie (2014) Alibaba ve 7 Cüceler (2015) Ölümcül Snowboard - Let it Snow (2021) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024) My Little Pony: Equestria Girls – Arkadaşlık Oyunları - My Little Pony: Equestria Girls – Friendship Games (2015)

Leave a comment