Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi İbrahim Çallı Sanat Galerisinde sergilenen Çanakkale’den Anadolu’ya 1915 Seddülbahir Müzesinin  açılışını yaptı.
Açılış konuşmasında ”Çanakkale Savaşları, Birinci Dünya Savaşı içinde, tarihin en kanlı muharebelerinin cereyan ettiği bölüm olduğunu dile getiren Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; “  Bu savaşlar Türk Milleti’nin sayısız zafer, şan ve şerefle dolu tarihinin en parlak sayfasıdır”dedi.
Türk Milleti’nin geçit vermediği deniz ve kara savaşlarının ardından 1. Dünya Savaşının uzadığını anlatan Başkan Akgün; “  O gün düşman kuvvetlerinin bir günde zafere ulaşma ümidi yok olmuştur. Eğer, kahraman Türk Askerimiz canını keskin kurşunlara siper etmeseydi, İstanbul işgal edilir ve vatan istilaya uğrardı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen Mehmetçiklerimiz Çanakkale’de destan yazmışlardır” şeklinde konuştu.
Çanakkale Savaşlarında Büyükçekmeceli 38 şehidin bulunduğunu anlatan Başkan Akgün, şunları söyledi; “  Çanakkale toprağında Büyükçekmeceli 38 şehidimiz yatmakta. Bu ülke kolay kazanılmadı, bu ülkeyi bundan sonra korumakta zor. Çünkü ülke dünyanın gözbebeği. Ülkemizi seveceğiz ileriye götürmek için elimizden geleni yapacağız. Böylesine değerli bir çalışmayı bizim ayağımıza getiren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’
Çanakkale’den Anadolu’ya projesi kapsamında Çanakkale’de şehit olmuş 38 Büyükçekmeceli şehit’in sembolik mezar taşı,4 bin parça savaş malzemesi 25 tanıtım panosu 75 fotoğrafla Çanakkale anlatımı ve 1915 çekimi çok özel belgesel film gösterimi sunan müze Çanakkale’ye gidemeyip bu muhteşem yerleri görme imkânı olmayan özellikle öğrencilere yönelik bir program uyguluyor.
Emekli TRT Belgesel Daire Başkanı ve Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan’ın düzenlediği “Çanakkale 1915 Seddülbahir Şavaş Malzemeleri Özel Müze sergisinin açılışında Çanakkale savaşları hakkında detaylı bilgi veren Cengiz Yürükaslan, Büyükçekmece’deki öğrencilerin bu müzeye çok duyarlı olduğunu bin civarında ziyaretçinin müzeyi gezdiğini belirtti.Yürükaslan,” Müze 3 yıldan beri Türkiye’yi dolaşmakta. Türkiye’nin ve Dünyanın tek gezici müzesi olan “Çanakkale’den Anadolu’ya 1915 Seddülbahir Müze” bu güne kadar 10 milyon insana Çanakkale’yi ulaştırdı ve ulaştırmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Yasak Aşk - A Royal Affair (2012) Korsaj - Corsage (2022) Belgica (2016) Yeni Ahit - Le Tout Nouveau Testament - The Brand New Testament (2016)

Leave a comment