İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) yeni oyunu “Bakhalar”; güçlü oyuncu kadrosu, büyüleyici dekor-kostümü ve etkileyici koreografisiyle yeniden tiyatro severlerin karşısına çıkıyor! Yunan tiyatrosunun devlerinden Euripides’in M.Ö. 5. yüzyılda kaleme aldığı “Bakhalar”; 24 Nisan – 2 Mayıs 2010 tarihleri arasında 9 oyunla Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde!

Şubat ayında prömiyeri, Mart ayında ise galası gerçekleştirilen ve sanatseverlerin büyük beğenisini toplayan  “Bakhalar” oyununda; Romanya Cluj Ulusal Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Mihai Maniutiu, Romen Sahne-Kostüm Tasarımcısı Valentin Codoiu ve Romen Koreograf Vava Ştefanescu ile birlikte çalışıyor. Çevirisini Tarık Günersel’in, ışık tasarımını Murat Selçuk’un üstlendiği oyun; Jülide Kural, Şebnem Köstem, Aslı İçözü, Meriç Benlioğlu, Özge Borak Şakrak, Özge Kırış, Nergis Çorakçı, Seda Fettahoğlu, Esin Umulu, Çağlar Yiğitoğulları, Ali Mert Yavuzcan, Doğan Altınel, Mert Tanık, Okan Patırer, Nihat Alpteki, Cemal Ahhan Şener ve Özgürefe Özyeşilpınar’dan oluşan güçlü oyuncu kadrosu ile dikkat çekiyor.

Romen yönetmen Maniutiu’nun farklı metin düzenlemesi ve rejisi ile sahnelenen “Bakhalar”, ismini; coşku tanrısı Dionisos’a tapan Baküsçü rahibelerden alıyor. Ortadoğu’da ün kazandıktan sonra doğduğu yere dönerek kendi âyinlerini benimsetmek isteyen Dionisos’a, Kral Pentheus karşı çıkar. Bir fırsat yakaladığını düşünen Teresias; Dionisos’un tanrı olmasa bile öyle tanıtılıp çıkar uğruna kullanılması için kralı ikna etmeye çalışır. Teresias, bu fikre direnen kralı alt etmek için kadınların gücüne başvurur.

BAKHALAR/ THE BACCHAE

Yazan/Playwright: Euripides
Düzenleyen ve Yöneten/Text recomposed and Directed by: Mihai Maniutiu
Çeviren/Translation: Tarık Günersel
Sahne – KostümTasarımı/Set – Costume Design: Valentin Codoiu
Koreograf/ Choreographer: Varvara Ştefanescu
Işık Tasarımı/Lighting Design: Murat Selçuk

Oyuncular/Cast

Rahibeler (Bakhalar) / Priestesses (Bacchae):     Jülide Kural
Şebnem Köstem
Aslı İçözü
Meriç Benlioğlu
Özge Borak Şakrak
Özge Kırış
Nergis Çorakçı
Seda Fettahoğlu
Esin Umulu
Teresias / Tiresias:         Çağlar Yiğitoğulları
Dionisos/ Dionysus:         Ali Mert Yavuzcan
Pentheus / Pentheus:         Doğan Altınel
Pentheus’un Adamları ve Dionisos’un Rahipleri/
Men of Pentheus and Priests of Dionysus:    Mert Tanık
Okan Patırer
Nihat Alpteki
Cemal Ahhan Şener
Özgürefe Özyeşilpınar

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Karaman'ın Koyunu (2015) Kahraman Miçolar - (Ooops! Noah is Gone)… (2015) Ultra Mega Süper Kahraman - Griff The Invisible (2011) Boiboiboy - Boboiboy: The Movie (2020) Benim Hikayem - Barney’s Version (2011) Bana Adını Sor (2015)

Leave a comment