Müze Sanat Galerisi Açılış Sergisi : Can GÖKNİL “Yıldızname”

İlk profesyonel sergisi 1971 yılında New York’un 6. Caddesi’ndeki First National City Bankası’nın kurumsal sanat galerisinde gerçekleştiren ressam Can Göknil, 12 Aralık 2012 tarihinde Ege Üniversitesi’nin  kurduğu, Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’ndeki açılış sergisiyle sanattaki  41. yılını kutluyor.
E.Ü. Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi , dünya kültür tarihinin son 2000 yılının vazgeçilmez demirbaşları kağıt ve kitabın uzun soluklu yolculuğunu farklı kültürlerden örneklerle ziyaretçilere sunarken, konuyu  büyük çapta ele alan bir üniversite müzesi olarak da Türkiye’de ve  uluslararası alanda benzersiz bir konuma sahip.
Ülkemizde ve dışarda peş peşe süregelen sergi ve ödülleriyle sanat serüvenini  çoşkuyla sürdüren Can Göknil , E.Ü. Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi’nin açılış sergisinde “Yıldızname” başlıklı el yapımı kitabını ve içerdiği on iki burç gravürlerini Hülya Onurur’un yazdığı falları çağrıştıran şiirsel dizeler eşliğinde izleyicilere sunuyor. Sanatçının Osmanlı yazmalarından esinlenerek hazırladığı ve elde renklendirdiği “Sözle Göz Kardeşliği” adlı gravür kitaplarının bu halkası ilk kez İzmirli sanatseverlerle buluşacak. Aynı eserin 2/2. sayısı V&A müzesinin  National Art Library kataloğunda da belirtildği gibi 2005 yılında Lonra’daki Victoria & Albert Müzesi koleksiyonunda yerini almıştı .
“Sanat yaşamımda  ilham denilen ışığı, içeriğiyle, form ve yapısıyla kitaplar verdi bana. Ben de vefa borcu ödercesine kitap sanatlarına yöneldim.  Atölyemde ürettiğim el yapımı kitaplarımın sayıları arttıkça bu tür sergilerde yerimi aldım. Üretim dönemlerimde kitap arkadaşımdı, çocuğumdu, kocamdı, kokusu burnumda tüten kayıp sevdalımdı. Birbirimizi gerçekten çok sevdik,” diyen sanatçı dokuz dilde çocuklar için yazıp resimlediği elliyi aşkın kitabıyla da çocuk edebiyatının önde gelen ismlerindendir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Tutturamayanlar (2014) Diren: Zamanı Geldi - Suffragette (2016) Laurel ile Hardy - Stan & Ollie (2019) Küçük Adamlar - Little Men (2016) Elveda Berlin - Goodbye Berlin (2016) Kabus - Fairytale (2012)

Leave a comment