PATRONDAN KURTULMA SANATI
“Horrible Bosses”

Yönetici adayı Nick Hendricks (Jason Bateman) fazlasıyla hak ettiği terfiyi alabilmek için günde 12 saat çalışmakta ve dengesiz amiri Dave Harken (Kevin Spacey) ne isterse yapmaktadır. Yine de bu terfinin asla gerçekleşmeyeceğini bilmektedir. Bir başka yerde, diş hekimi asistanı Dale Arbus (Charlie Day) diş hekimi Dr. Julia Harris’in (Jennifer Aniston) son zamanlarda iyice artan asılmaları karşısında özsaygısını yitirmemek için çabalamaktadır. Ve muhasebeci Kurt Buckman (Jason Sudeikis) şirketinin sahtekar yeni sahibi Bobby Pellit’in (Colin Farrell) onun kariyerini mahvetmeye kararlı olduğunu, ayrıca her şeyden habersiz bir insan topluluğunu toksik atığa maruz bırakmayı planladığını öğrenir.  
Eğer patronunuz psikopatsa, ya da erkek avcısıysa ya da tam anlamıyla ahlaksızsa ne yapabilirsiniz?
İşten ayrılmak bir seçenek değildir. Bu canavarların durdurulması şarttır. Bu yüzden, fazladan bir kaç kadehin verdiği güçle, ve biraz da, sokaktaki karizması çok da sağlam olmayan tez canlı eski bir mahkumun (Jamie Foxx) kuşku verici tavsiyesiyle, üç kahramanımız dünyayı patronlarından sonsuza dek kurtulabilmek için dolambaçlı ama hataya yer bırakmayan bir plan yaparlar.
Fakat en iyi düşünülmüş planlar bile sadece onların ardındaki beyinler kadar iyidir.

Komedi yapımı “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nın başrollerini Jason Bateman, Charlie Day ve Jason Sudeikis’le birlikte Jennifer Aniston, Colin Farrell, Kevin Spacey, Donald Sutherland, Julie Bowen ve Jamie Foxx paylaştı.
“Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nın yönetmenliğini Seth Gordon, yapımcılığını ise Brett Ratner ve Jay Stern gerçekleştirdi. Michael Markowitz ve John Francis Daley-Jonathan Goldstein ikilisinin kaleme aldığı senaryo Markowitz’in hikayesine dayanıyor.  Toby Emmerich, Richard Brener, Michael Disco, Samuel J. Brown ve Diana Pokorny filmin yönetici yapımcılığını, John Cheng ise ortak yapımcılığını üstlendi.
Filmin kamera arkası ekibi, görüntü yönetmeni David Hennings; yapım tasarımcısı Shepherd Frankel; kurgu ustası Peter Teschner; kostüm tasarımcısı Carol Ramsey; besteci Christopher Lennertz; ve müzik amiri Dana Sano’dan oluşuyor.
New Line Cinema bir Rat Entertainment yapımı olan “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nı sunar. Filmin dağıtımını bir Warner Bros. Entertainment kuruluşu olan Warner Bros. Pictures gerçekleştirecek.

www.patrondankurtulmasanati.com

YAPIM HAKKINDA

SORUN:

“Hemen herkesin, hayatının bir döneminde, yaşamı onlara zehir eden korkunç bir patronu olmuştur. Onların yoldan çekilmesiyle hayatımızın ne kadar güzelleşeceğini hayal etmenin ne kadar çekici olduğunu hepimiz biliriz. Bizimki bu konuda bir şey yapmaya karar veren üç adamı konu alan bir hikaye” diyor yönetmen Seth Gordon ve hemen ekliyor: “Ama, işler tam olarak onların beklediği gibi gitmiyor”.
Kendilerine işkence edenleri temizlemek ilk başta biraz abartılı gelse de, çok geçmeden anlaşılıyor ki, şu veya bu nedenle, canından bezdirilmiş ve kullanılmış bu üç kahramanımız için başka mantıklı bir çözüm yoktur. Ayrıca, onlar başta hiç de öyle öldürme meraklısı, tatminsiz insanlar değildirler; hatta tam tersi söz konusudur. Gordon hikayenin kahramanlarını (Jason Bateman, Charlie Day ve Jason Sudeikis) “eğitimli, sıradan çalışanlar “ olarak tanımlıyor ve, “Kötü insanlar değiller, aslında. Ellerinden gelenin en iyisini yapıyorlar ama işverenleri tarafından gerçekten de o kadar haince ve ciddi biçimde kısıtlanıyor ve taciz ediliyorlar ki artık daha fazla dayanamıyorlar”.
Uzun zamandır arkadaş olan Nick, Dale ve Kurt her hafta birkaç kadeh bir şey içip kafa kafaya verdiklerinde birbirlerinden çok farklı ama aynı ölçüde umutsuz durumlarından ve bunun sorumlularından dert yanarlar: Nick’in kontrol manyağı patronu Dave Harken (Kevin Spacey); şirketin sahibinin vicdansız varisi ve Kurt’ün baş belası Bobby Pellit (Colin Farrell); ve erkek avcısı diş hekimi Dr. Julia Harris (izleyicilerin daha önce hiç görmedikleri bir Jennifer Aniston). Sohbet (ve içilen bira) gırla giderken, üç arkadaş o berbat patronlarının devreden çıkması durumunda hayatlarının ve kariyerlerinin ne kadar parlak olacağını düşünmeye başlarlar. Bir gün ölüverseler ne güzel olur. Ölmeyi ne de çok hak ediyorlar …
Bundan sonrası o kadar da büyük bir adım değildir. Ya da onlar öyle düşünürler.
Sorun şudur ki, kızgınlıkları, gizli fantezileri ve izledikleri çok sayıdaki “Law & Order” sezonlarından öğrendikleri bir yana, suikast işinde bilgi, deneyim, hele hele yetenekleri sıfırdır. “Tam anlamıyla beceriksizler” diyor Gordon. Kahramanlarımız bu tespiti eve döner dönmez, ve neredeyse sonraki her saatte doğrularlar; bunun sonucu olarak da, kendi kendinin reklamını yapan, eski mahkum Dean ‘OÇ’ Jones‘un (Jamie Foxx) ücreti pazarlığa tâbi yardımına başvurmaya karar verirler.
Bu çıkış noktasından itibaren, “Düzlemsel bir hikaye hâlini alıyor ve her bir şey bir diğerini başlatıyor. Kahramanlarımız artık dönüşü olmayan bir noktaya hızla ulaşıncaya kadar olaylar gitgide daha hızlı ve daha çılgın bir hâl alıyor” diyen yönetmen, “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nı gözünden yaş gelinceye kadar güldüğü ender senaryolardan biri olarak nitelendiriyor.
Yapımcılar sıradan sinema izleyicilerinin, yanlış planlanmış olsun olmasın, bir cinayete yakınlık duymayabileceklerini ama en azından bu üç adamı patlama noktasına getiren hayal kırıklığını anlayabileceklerini düşünüyorlar. “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nı, yapımcı ortağı Jay Stern’le birlikte geliştiren yapımcı Brett Ratner, “Başlık [Korkunç Patronlar] bile her şeyi söylüyor. Bu ismi duyan herkesin anında ilgisi uyandı. İnsanlar o andaki işverenlerinin korkunç bir patron olduğunu itiraf etmek istemiyorlar, ama daha önceki patronlarından ya da ‘arkadaşlarının’ patronlarından bu şekilde söz ediyorlar. Herkesin hatırladığı kötü deneyimleri vardır; işte bu yüzden, çok eğlenceli bir film oldu”.
“Aslında, filmi tartışırken, tahminimden çok daha fazla insanın patronlarını öldürmek istediğini keşfettim” diyor normalde uyumlu bir insan olan Kurt’ü canlandıran Jason Sudeikis .  Bu anlamda, “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı” amirini çatıdan atmayı hayal etmiş herkes için, büyük çapta bir dileğini yerine getirme hikayesi, ama hikayenin içinde bütün riskleri alan ve en aptalca hataları yapan Nick, Dale ve Kurt var.
Yapımcı Jay Stern, “Onlar bizim için suyu taşıyorlar” dedikten sonra, bunu şöyle açıklıyor: “Bugünlerde birçok insan için zor zamanlar yaşıyor, ve pek çoğumuz bir işi olduğu için bile şükrediyor. Öte yandan, eğer biri size baskı ya da suistimal uyguluyorsa, ‘Buna gerçekten katlanmak zorunda mıyım? Bu manyakla uğraşmak zorunda mıyım?’ diye soruyorsunuz. Bence, patronunu öldürmek istemese de onun trafiğin en yoğun olduğu saatte bir süreliğine geçitte çakılıp kalmasına aldırmayacak pek çok insan vardır”.
“Bu adamlar en aşırı şekilde intikam almaya karar verdiklerinde konu önce biraz karanlık gibi görünebilir, ama o kadar yüzlerine gözlerine bulaştırıyorlar ki bu aslında patronlarını öldürmeye girişen üç çalışanın hikayesinden çok, güç kazanmaya karar verdikten sonra kendilerini çok aşan bir şeylerin içine dalan üç adamın yaşadığı akıl almaz ve çok komik macerayı işliyor” diyor Stern.
Köşeye sıkışmış Nick rolündeki Jason Bateman, “Pek de mantıklı bir davranış sayılmaz bu; ve umarım dışarıda öyle birileri yoktur. Biz sadece insanları güldürmeye çalışıyoruz. İzleyiciler hikaye ile kendi yaşamları arasında ilinti buluyorlarsa, harika. Ama filmde yaptıklarımızın hiçbirini evde denemelerini tavsiye etmem” diyor.
Yapımcılar hikayenin hakkını vermek için “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nda sınırlamadan kaçınan bir yaklaşım benimsediler ve mizahı –ve başka her şeyi–akışına bıraktılar. Ratner bu konuda şunları söylüyor: “Film söyleyeceğini sakınmadan söylüyor. Bunu gerçekten hedefledik. Seth’in çok güçlü bir görüşü, oyuncular ve yapım için harika bir vizyonu vardı. Filmin nasıl bir tonda olması gerektiğini biliyordu ve bunu yaratmayı hakikaten başardı. Gerçek oyunlar ve gerçek tehlikeler yaratmakla onları eğlenceli ve komik kılmak arasında ince bir çizgi var. En çok hoşuma giden de esprilerin sırf espri olsun diye yapılmıyor olması. Mizah her zaman karakterden ve şartlardan geliyor; ayrıca, her şey gerçek dünyaya dayanıyor”.
“İnsanların tek istediği, işe gitmek, saygı görmek ve eve dönmek. Çok mu fazla şey istiyorlar?” diye soruyor senarist Michael Markowitz. Filmin hikayesinde de payı bulunan Markowitz “Horrible Bosses/Patrondan Kurtulma Sanatı”nın büyük ölçüde kendi ofis deneyimlerinden kaynaklandığını da doğruluyor: “Bunu yazmak benim intikamımdı”.
Senarist John Francis Daley’e göre,  filmin konusunu fazla ağır yargılamamak için izleyicilerin aklından çıkarmaması gereken şey şu: “Bu adamlar haysiyetleri için savaşıyorlar. Erkek olup haklarını aramak için ne gerekirse yapmak zorundalar”. Daley’in yazar ortağı Jonathan Goldstein da bu tutumun güçlü bir şekilde ortaya konduğu bir sahneye değinerek, “…ve eğer o haysiyeti korumak için poponuza bir diş fırçası batırmanız gerekiyorsa, öyle olsun” diyor.
“İnsanın yüreğini ısıtan bir gelişme istiyorsanız muhtemelen daha uygun filmler vardır” diye itiraf ediyor, aslında utangaç ama sonradan dişli olan Dale’i canlandıran Charlie Day.
Sonuç olarak, Gordon’a göre, “Burada gerçekten de bir mesaj yok. Bu film, sadece, patronlarını öldürmeye karar veren ve buna girişerek boylarından büyük bir işe kalkışan üç adamı konu alan, eğlenceli, cilasız ve seyirciyi gerçeklerden kopartan bir komedi”.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Ağaç - Larbre - The Tree (2011) Orman Çocuğu - The Jungle Book (2016) İmgeler ve Sözcükler - The Image Book (2019) Çakal (2010) Doğal Kahramanlar - Epic (2013) Suspiria (2017)

Leave a comment