“Bir Disney filminin ayırt edici özelliği kalbidir. ‘Oyunbozan Ralph’in de temelini bu oluşturuyor. Yer aldığım en komik filmlerden biri – çok akıllıca ve güzel. Ama sizi asıl şaşırtacak olan yüreği.”
~ John Lasseter, Sorumlu Yapımcı

Walt Disney Animation Studios’dan oldukça komik bir bilgisayar oyunu macerası “Oyunbozan Ralph” çok yakında sinemalarda olacak. Ralph yıllardır, yer aldığı oyunun iyi adamı olan ve daima günü kurtaran Tamir Et Felix Jr’ın gölgesinde kalmaktadır. Kötü adam rolünü canlandırmaktan bıkan Ralph, bu sorunu kendisi çözmeye karar verir ve kahraman olmak için gereken her şeye sahip olduğunu göstermek üzere birçok bilgisayar oyunu arasında bir yolculuğa çıkar.

Yönetmen Rich Moore anlatıyor: “Ralph, 1980’lerden kalma eski bir bilgisayar oyununda 30 yıl görevini icra ettikten sonra ‘Bu mu yani?’ diyen bir kötü adam. Birçoğumuz gibi, dışarıdan bir çözümle içerideki bir sorunu çözmeye çalışıyor: Bir madalya kazanmaya çalışacak – bir tane kazanırsa Felix’in gördüğü sevgi ve saygıyı kendisinin de göreceğini düşünüyor.”

Yapımcı Clark Spencer anlatıyor: “Böylece Ralph,o madalyayı kazanmak için atari salonunda bir yolculuğa çıkıyor. Elbette onun– ve diğer herkes için – asıl yolculuk tek bir şey olmak üzere programlandığını fark etmesi ama bu,onun içinde de böyle biri olduğu anlamına gelmiyor tabii.”

Yolculuğu sırasında Ralph, aksiyon oyunu “Hero’s Duty”den sert mizaçlı Çavuş Calhoun’la, kendisinin ilk gerçek arkadaşı diyebileceğimiz “Sugar Rush” oyunundan Vanellope von Schweetz’le de tanışıyor. Ama ölümcül bir düşman serbest kalıp tüm atari salonunu ve Vanellope’yi tehdit edince bir anda her şey değişiyor. Ralph’in eline nihayet günü kurtarma fırsatı geçiyor – ama bunu vaktinde başarabilecek mi?

Pixar ve Walt Disney Animation Studios’un baş yaratıcı sorumlusu olan John Lasseter, filmin sorumlu yapımcısı. Kendisi şöyle diyor: “Bunun gibi iyi bir animasyon filmi üç şeyi çok iyi yapar: Önceden kestirilemeyen sürükleyici bir hikâye anlatır, izleyicileri heyecan
içinde bırakır ve hikâyeyi, unutulmaz ve cazip karakterle donatarak o hikâyeyi ve karakterleri inandırıcı bir dünyaya yerleştirir.

Lasseter şöyle devam ediyor: “ ‘Oyunbozan Ralph’in en çok sevdiğim yanlarından biri dört benzersiz dünyamız olması. Biri Tamir Et Felix Jr.’ın 8-bitlik dünyası, biri Hero’s Duty’nin hiper gerçekçi dünyası, biri de Japon animasyonları tadındaki son derece sevimli
Sugar Rush’ın dünyası. Dördüncü dünya ise Game Central Station (Oyun Merkez Terminali). Bu, New York’taki Grand Central Station’dan (Grand Central Terminali) ilham alınarak yapıldı.”

Lasseter’a göre yapım ekibi, her dünyayı şekillendirmek ve birbirinden farklı kılmak için var güçleriyle çalıştılar – görsel geliştirme, sanat yönetmenliği, animasyon, karakter geliştirme, görsel efektler, ışıklandırma, sinematografi ve müzik. Yaklaşık 190 benzersiz
karakter, bu dünyaların nüfusunu oluşturuyor – bu sayı herhangi bir WDAS filmindeki rakamın üç kat fazlası – her biri de o dünyaya uyum sağlamak üzere tasarlanmış. Kabul görmek için destansı bir yolculuğa çıkan Ralph, bunların hepsini deniyor.

Senarist Phil Johnston anlatıyor: “ Oyunbozan Ralph, bir yol filmi. Sadece dört farklı dünya olduğu için biraz daha karmaşık ama karakteriniz ya küçük bir kasaba veya şekerden yapılmış bir yerde kalakalmış ya da biri, daha büyük bir şeyi aramak uğruna evini terk etmiştir. Ralph, bu müthiş ve farklı yerlere gitse de – karakteri evrim geçirirken bile – kendine karşı daima dürüst.

Johnston sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu filmdeki karakterlerin – bilgisayar oyunu karakterleri olsalar bile – gerçekçi olmaları harika bir şey. Onlar, gerçek duyguları olan gerçek insanlar.”

Lasseter anlatıyor: “Seyircilerin ilgisini en çok çeken şeylerden biri de bu duygu olacak. Bir Disney filminin ayırt edici özelliği kalbidir. ‘Oyunbozan Ralph’in de temelini bu oluşturuyor. Yer aldığım en komik filmlerden biri – çok akıllıca ve güzel. Ama sizi asıl şaşırtacak olan yüreği.”

Spencer ekliyor: “Film, bilgisayar oyunu karakterlerinin dünyasında geçiyor ve çok komik ama özünde, insanların rahatlıkla kendilerinden bir şeyler bulabileceği bir hikâyeye sahip. Hepimiz hayatımızın bir noktasında, belki dışarılarda daha fazla şeyler olduğunu düşünmüşüzdür. Hepimiz bu maceraya atıldığımızı hayal etmişizdir.”

Moore anlatıyor: “İyi bir film, seyirciye kendinin de karakterlerle birlikte yolculuğa çıktığını hissettirir. Bence seyirci hem komedi hem de aksiyon beklentisinde olacak. En son teknoloji ürünü animasyon ve akıllarını başlarından alacak şeyler görmek isteyecekler.

Ama bence o karakterleri ne kadar çok seveceklerine kendileri bile şaşıracak.”

“Oyunbozan Ralph”in yönetmeni, “Futurama”nın “Roswell That Ends Well” bölümüyle En İyi Animasyon Dizisi Yönetmenliği dalında Emmy ödülü kazan Moore. (“The Simpsons”, “Futurama”.) Moore, aynı zamanda Emmy ödülü kazanan “The Simpsons”ın “Homer vs. Lisa and the Eighth Commandment” bölümünün de yönetmenliğini yapmıştır. Spencer (“Bolt”, “Lilo ve Stitch”) filmin yapımcılığını üstlenirken, filmin senaryosunu Moore, Johnston ve Jim Reardon’ın hikâyesinden uyarlayarak Phil Johnston ve Jennifer Lee yazdı.

Oyunbozan Ralph’i, “Chicago” müzikalindeki rolüyle En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilen ve yer aldığı filmler arasında “Carnage”, “Talleda Geceleri: Ricky Bobby Hikâyesi”, “Göklerin Hâkimi” ve “Üvey Kardeşler” gibi filmler bulunan John C. Reilly seslendiriyor. Emmy ödüllü oyuncu ve komedyen Sarah Silverman, Vanellope von Schweetz’i seslendiriyor. Silverman Comedy Central kanalında kendisine ait “The Sarah Silverman Program”de yer alıyor. Kendisi yakında dram filmi “Take This Waltz”ta izleyebiliriz. Tamir Et Felix JR.’ı, “30 Rock”taki rolüyle Emmy’ye aday olan, kendisini “The Campaign”, “The To-Do List” gibi filmlerde de izleyebileceğimiz Jack McBrayer seslendiriyor. Çavuş Calhoun’u seslendiren Jane Lynch ise “Glee”deki rolüyle Emmy ve Altın Küre kazanmıştır. Yapımcılar, kayıt seansları sırasında kadroyu eşleştirerek performansları maksimuma çıkardı. Moore anlatıyor: “Animasyonda, genelde oyuncuları tek tek kaydederiz. Bu, iyi bir süreçtir, işe yarar ama benim işimin büyük bir kısmı, filmin seyircilerin gözü önünde cereyan ettiği hissini vermektir. Sanki üzerinde çalışılmamış da o an çekilmiş gibi, kare kare bunu göstermektir. Dolayısıyla oyuncuların birlikte çalışmasını sağlayarak, birbirlerinin gözlerine bakıp, biz onların ses kayıtlarını alırken onların da etkileşime geçmesini sağlamak çok işimize yaradı. Ben, yazarlar ve oyuncular arasında iş birliği yapıldı. Bazen çok acayip hâller aldığı da oldu ama tam da o zamanlarda, altını bulmaya yaklaştığımızı anlıyorduk.”

Seslendirme kadrosunda yer alan diğer oyuncularsa şöyle: King Candy rolünde Alan Tudyk (“Suburgatory”), Taffyta Muttonfudge rolünde Mindy Kaling (“The Office”), Markowski rolünde Joe Lo Truglio (“Wanderlust”), atari salonu sahibi Bay Litwak rolünde Ed O’Neill (“Modern Family”), General Hologram rolünde Denniz Haysbert (“The Unit”), Wynnchel rolünde Adam Carolla (“The Adam Carolla Project”), Deanna rolünde Rachael Harris (“The Hangover – Felekten Bir Gece”), Mary rolünde Edie McClurg (“Ferris Bueller’la Bir Gün”), Duncan rolünde Horatio Sanz (“Saturday  Night Live”) ve Moppet Girl rolünde de Stefanie Scott
(“A.N.T. Farm”)

“Oyunbozan Ralph” filmde, klasik ve günümüz bilgisayar oyunu karakterleri de görünüyor. Seslendirme yapan diğer kişiler şöyle: Roger Craig Smith (“Assassin’s Creed”den Ezio) Kirpi Sonic, “Street Fighter”dan da Ken rolüyle Reuben Langdon, Ryu rolüyle Kyle Hebert ve M. Bison rolüyle de Gerald C. Rivers.

“Oyunbozan Ralph”in farklı dünyalarını ayırt edilmesine yardımcı olması amacıyla çok çeşitli şarkılara sahip film müzikleri yapıldı. Hikâyenin anlatılmasına şarkılarıyla yardımcı olan sanatçılar arasında pop yıldızı Rihanna ve başarılı Kool & the Gang var. Klasik eğitim almış olan Henry Jackman (“Winnie the Pooh”, “Çizmeli Kedi”) filmin müziklerini yaptı. Filmin müziklerine katkıda bulunan diğer sanatçılar şöyle: Grammy ödüllü Skrillex, Japonya’nın pop ikonu AKB48, Owl City (“Fireflies”, “Good Time”) ve Buckner & Garcia (1982 İlk-10 hitlerinden “Pac-Man Fever”). Filmin müzikleri 30 Ekim 2012’de Walt Disney Records’tan çıkacak. Spencer anlatıyor: “Görünüm ve hissiyat açısından aslında dört farklı filmimiz var. Hâlihazırda tek bir dünyayı bile doğru yansıtmak zorken dört tane bilgisayar oyunu dünyasını yaratmak ve birleştirmek bolca araştırma, geniş düşünme, çok çalışma –ve tekrar çalışma- artı teknoloji ve her aşamada filme nasıl yaklaşılacağı konusunda yenilikçi olmayı gerektiriyor.

“Oyunbozan Ralph”in Walt Disney’in öncü ruhuyla yapıldığını söyleyen Spencer, konuyu şöyle bağlıyor: “Bu film, Walt Disney Animation Studios’un nereden gelip nereye gittiğinin harika bir örneğidir. – Rich Moore, herkese hitap eden taze ve son derece özgün bir film meydana çıkaran harika bir ekibin başındaydı. – Pek çok açıdan mizahı, nostaljiyi ve duyguyu bir araya getiriyor.

MPAA tarafından ebeveyn kontrolünde izlenmesi uygun bulunan “Oyunbozan Ralph”,  15 Şubat 2013’te Disney Digital 3D™ olarak gösterime girecek.

Moore anlatıyor: “İnanılmaz bir 3D ekibimiz var – bunu, bir sanat biçimi olarak kullanıyorlar. Yaratıcılıklarının derinliği ve kapsamı karşısında büyülendim. Hem sinemaya gitme deneyimini zenginleştiriyorlar, hem de Ralph’in hikâyesinin anlatılmasına yardımcı
oluyorlar. Yaptıkları iş, aklımı başımdan aldı. Bence filmin açıklayıcı versiyonu, 3D versiyonu.”

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632738091124″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Durak (2017) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Senarist (2016) B Planı (2017) Spring Blossom - Paris'te Bahar (2021) Hadi Be! (2021)

Leave a comment