Sony Pictures Animation
Sunar

OTEL TRANSİLVANYA 3: Yaz Tatili

YAPIM BİLGİLERİ

Sony Pictures Animation yapımı “Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili” en sevdiğimiz canavar ailesini lüks bir canavar yolcu gemisinde yaz tatiline çıkartıyor. Böylece Drakula bu kez herkesin tatilini kendi otelinde karşılamaktan kurtuluyor. Drakula’nın Canavar Güruhu sakin deniz yolculuğu sırasında –canavar voleybolundan egzotik günlük gezilere– yolcu gemisinin sunduğu tüm olanaklardan yararlanıyorlar. Fakat bu rüya tatil, Mavis, Drakula’nın geminin insan kaptanı Ericka’ya abayı yaktığını fark ettiğinde tehlikeli bir hâl alıyor çünkü Ericka hepsini tehdit eden müthiş bir sır barındırıyor.

Sony Pictures Animation “Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili”ni sunar. Filmin yönetmeni Genndy Tartakovsky yönetti; Filmi Tartakovsky ve Michael McCullers birlikte yazdılar. Filmin yapımcılığını Michelle Murdocca üstlendi. Müzikleri Mark Mothersbaugh imzasını taşıyan “Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili”nin görüntü ve animasyonları Sony Pictures Imageworks Inc. tarafından gerçekleştirildi.

Ülkemizde Türkçe Dublajlı vizyona girecek filmin seslendirme kadrosu şöyledir:

Seslendirme Yönetmeni: OĞUZ ÖZOĞUL
Ses Teknisyeni: LEVENT ÖZGENÇ
Seslendirme Yönetmen Yrd.: GÖZDE KISA
Çevirmen: MERT SUBAŞIOĞLU

KARAKTER – SESLENDİREN
DRAKULA – AYDOĞAN TEMEL
MAVIS – HAZAL ERDAL
ERICKA – YASEMİN ŞİŞLİ
VAN HELSING – SEFA ZENGİN

FRANK – BOĞAÇHAN SÖZMEN
GREMLINS – SAİT SEÇKİN
GRIFFIN – RIZA KARAAĞAÇLI
MURRAY – FATİH ÖZACUN
DENNIS – ENGİN DENİZ KAZANCI
JOHNNY – HARUN CAN
WINNIE – İDİL KÜNER
STAN THE FISH – TALHA SAYAR
VLAD – MAZLUM KİPER
WAYNE – CÜNEYT CAKOVA

WANDA – ŞEMSAY ÇANKARA
EUNICE – ŞEBNEM ÜNALDI
CRYSTAL – MERYEM CAN

“Otel Transilvanya 3: Yaz Tatili’nin ortak yazarı ve yönetmeni Genndy Tartakovsky için, Otel Transilvanya karakterlerine geri dönmek kolay bir karar değildi. En basit ifadeyle, geri gelip –izlenmeye layık– bir devam filmi daha yapması için bir neden olmalıydı. “Bu karakterleri seviyorum ama madem ki üçüncü bir film yapacaktık, o halde onları –hem fiziksel hem duygusal anlamda– daha önce hiç olmadıkları bir yere götürmeliydik” diyor Tartakovsky ve ekliyor: “Bizim burada yaptığımız şey de bu. Drak’ın Güruhu’nu otelden çıkarıp, bir canavar yolcu gemisiyle eğlenceli ve egzotik yerleri ziyaret etmelerini sağlamakla kalmayıp, Drak ile Mavis’in ilişkisini ters yüz ettik. Artık kızı aşık ve çocuklu olduğu için, Drak endişeli bir ebeveyn değil ama onun yerine Mavis aşırı derecede kaygılı çünkü babası bir kez daha ‘kıpır kıpır’. Yoksa acaba aşırı derecede kaygılanmıyor da gerçek bir tehlike mi söz konusu?”

Tartakovsky yeni filmin ilhamının doğrudan bir gerçek yaşam deneyiminden geldiğini belirtiyor: “İkinci filmi bitirdikten sonra bir tatile ihtiyacım vardı. Eşimin anne babası bize sürpriz bir ailece gemi yolculuğu organize etmiş. Eminim herkes kayınvalide ve kayınpederini benim kadar seviyordur ama seyahat bizi bir hafta boyunca küçük bir alanda birlikte olmaya zorladı. Bu bana ilham kaynağı oldu: Drak’ın Güruhu’nu o ortama koyduğumuzda neler olur?”

Serinin her üç filminde de Tartakovsky’yle birlikte çalışan yapımcı Michelle Murdocca bu fikre bayıldığını ifade ediyor. “Otelden çıkıp ailece yeni türde bir maceraya koyulmak için fırsat sunuyordu. Bence Otel Transilvanya filmleri ailelere hitap ediyorlar çünkü aileleri konu alıyorlar. Elbette her aile farklıdır ama aslında herkes bir şekilde de aynıdır. Filmlerimizi dünyanın her yerinde insanlarla birleştiren de bu.”

Yine de, herkes bilir ki ailece tatil yapmak çetrefilli olabilir. Ailenizi sever ve onlarla birlikte olmak istersiniz… Ama çocuksanız, aileniz sizi utandırır. Ebeveynseniz, çocuklarınız sizi öyle bir peşlerinden koşturur ki tatilinize tatil arası vermeye ihtiyaç duyarsınız. Büyük babanız slip mayosuyla boy gösterir. Ve hepimizin şimdiye kadar öğrendiği üzere, canavarlar kahramanlarımız da bizim gibidir. Otel Transilvanya serisinde üçüncü tur için geri dönen yapımcı Michelle Murdocca, “İşin eğlencesi onların bu denli özdeşleşilebilir olmalarında” dedikten sonra şöyle devam ediyor: “Drakula’nın, kurt insanlar Frank, Wayne ve Wanda’nın, Griffin’in ve Görünmez Adam’ın kahramanlık anları olduğu kadar zaafları da olduğunu, her zaman kabullenici olmayabilen bir dünyada ellerinden geldiğince iyi anlaşmaya çabaladıklarını bir süredir biliyoruz. Hikayenin ahlaki önermesi hepimizin aynı olduğu; insan da olsak, canavar da, yeşil derili de olsak derisiz de. Ama ailelerimiz hiçbir zaman Ericka’dan büyük bir tehlike tanımadı”.

Ne de olsa, Ericka geminin güzel, maceracı kaptanı ve Drakula’nın kalbini çalıp (vampirlerin kalbi varsa) aile dinaminiğini sonsuza dek değiştirebilecek biri değildir yalnızca. O, aynı zamanda, bu seyahatin gidişatını değiştirecek boyutta tehlike arz eden bir sır barındırmaktadır: Ericka efsanevi canavar avcısı Abraham Van Helsing’in soyundan gelmektedir ve bu gemi yolculuğunun altında yatan yegane amaç Drak ve güruhunu ele geçirmektir. Bu bir tuzaktır. Bu bir dümendir. Yolcu gemili bir dümen.

“Ericka’nın bütün planı tüm canavarları gemiye bindirip hepsini topluca yok etmek ama sabırsız –Drak’ı hemen öldürmek istiyor” diyor Tartakovsky. Bu arada Drak kaptana “kıpraşınca” istemeden onun planlarına taş koyar. “‘Kıpraşmak’ canavar dilinde ilk görüşte aşk anlamına geliyor. Drak gemiye biniyor, Ericka’yı görüyor ve ona vuruluyor. Dolayısıyla, onun da kendisine aşık olması için uğraşıyor ama tüm o süreç boyunca Ericka onu öldürmeye çalışıyor” diye ekliyor Tartakovsky.

Tartakovsky’ye göre, ortam karakterler için yepyeni bir dünyanın kapılarını açıyor: “Hatta görsel mizah bile var; ilk iki filmden daha fazla eğlence mevcut. Bu yalnızca bir gemi yolculuğu değil; bir macera. Yeni ve egzotik yerler keşfetme fırsatı buluyorlar; bunlardan biri de kayıp Atlantis şehri. Fakat geminin kaptanı Ericka’nın onları dosdoğru bir tuzağa sürükleyip sürüklemediğini merak etmeye başladıklarında, gerçek bir tehlike de söz konusu.”

Söz konusu görsel mizah Tartakovsky’nin alameti farikası; belki de bu en iyi, ilk iki filme damgasını vuran ve yönetmenin “sınırları zorlanmış” çizgi film tarzı animasyon olarak nitelediği tarz aracılığıyla ifade edilebilir. Çoğu BYG (CGI) animasyon filmleri karakterleri bir taban modele dayandırmaya çalışır –karaktere kukla muamelesi yapılır. Tartakovsky ise animatörlerini görsel espriler ve komik ifadelerle abartılı bir vizyona teşvik ediyor. Çizgi filmvariden incelikli ve insaniye, geniş bir duygu yelpazesine sahip bu karakterler çok esnekler. “Otel Transilvanya filmleri animatörler için gerçekten de bir süreliğine Genndy’nin kafasının içinde yaşamak için bir fırsat” diyor Murdocca ve ekliyor: “Bilgisayar bir takım şeyleri her zaman Genndy’nin kafa gözüyle gördüğü şekilde görmüyor; fakat bence animatörlerimiz kalıpları kırarak daha fazla duygu ve daha fazla kahkaha adına mümkün olan en geniş ifade yelpazesini gösterme zorluğunu göğüslemeyi seviyorlar.”

Daha fazla kahkaha –mesela uçuşunuzun mahvolmasına yol açan küçük canavarlara yetki verilen Gremlin Havayolları… mesela uçakları ve gemileri yutan Bermuda Şeytan Üçgeni… aylanma (güneşlenme olamayacağı için) gibi rahatlama zamanları, bir sualtı volkanı, tüplü dalış, yunuslarla sörf… kabul edelim: Canavarlar bizim gibi olabilir; fakat tatilleri bambaşka (ve çok daha keyifli).

Buna bir de canavarlarımızın nihai varış noktası olan kayıp Atlantis şehrini de ekleyin. “Bu bizim Vegas versiyonumuz” diyen Murdocca, şöyle devam ediyor: “Okyanusun derinliklerinden dev bir deniz canavarı çıkıyor; ve siz tam da her şey buraya kadarmış diye düşünürken, canavar Sinatra tarzı bir şarkıyla sizi karşılıyor; Joe Jonas sağ olsun.”

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Rüzgarda Salınan Nilüfer (2016) Rio 2 (2014) DELİ KAZIM (2022) Bizum Hoca (2014) Mamma Mia: Yeniden Başlıyoruz - Mamma Mia: Here We Go Again (2018) Limonata (2015)