Oscar’ın Yabancıları
İstanbul Modern Sinema’da
İstanbul Modern Sinema, Oscar heyecanı yaklaşırken,“Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisine aday filmlerden oluşan bir seçki sunuyor. Oscar’ın Yabancıları adlı program 12-22 Ocak tarihleri arasında gösterime sunulacak

İstanbul Modern Sinema, Başka Sinema işbirliği ve Türk Tuborg A.Ş’nin katkılarıyla, Oscar heykelciği yarışı öncesi yabancı dilde en iyi film kategorisine aday filmlerden oluşan seçkiyi Oscar’ın Yabancıları ile sinemaseverlerle buluşturuyor.

Bu çekişmeli yarışta adı öne çıkan yapımlara yer veren seçki, Oscar adayı olmalarına rağmen aslında Hollywood kulvarının dışında, dünya festivallerinde başarılı olmuş, farklı dil ve kültürlerden filmlerin buluştuğu bir kategoriyi temsil ediyor.

Programdaki beş film, “Yabancı Dilde En iyi Film” kategorisinde adaylığa yükselerek son dokuza kaldı:

İsviçre adayı ve Cannes Film Festivali’nin gözdelerinden biri olarak adını duyuran animasyon Kabakçığın Hayatı (Ma Vie de Courgette); İran adayı Satıcı (Forushande), Almanya adayı Toni Erdmann, Danimarka adayı Mayın Ülkesi (Under Sandet) ve Kanada adayı Alt Tarafı Dünyanın Sonu.

Oscar’ın Yabancıları Film Programı

JULIETA, 2016
İspanya | DCP, Renkli,  99’ | İspanyolca
Yönetmen: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Daniel Grao
Sevgilisi ile birlikte yeni bir hayat kurmak için yaşadığı sehirden taşınmak üzere olan 50’li yaşlarındaki Julieta, sokakta genç bir kadınla karşılaşmasından sonra aniden taşınmaktan vazgeçer ve sevgilisinden ayrılır. Dünyasını alt üst eden bu karşılaşma Julieta’nın geçmişe yolculuğunun da başlangıcı olur. Artık hayatını, on sekiz yaşında hiç bir açıklama yapmaksızın evi terk eden kızı Anita’yı bulmaya adayacaktır.  Kadın karakterlerin derinliği, renk, mekân ve müzik kullanımıyla öne çıkan Almodóvar imzalı film, dünya prömiyerini Cannes Film Festivali’nde yapmıştı.

DESIERTO, 2015
Meksika, Fransa | DCP, Renkli,  94’ | İspanyolca, İngilizce
Yönetmen: Jonás Cuarón
Oyuncular: Gael García Bernal, Jeffrey Dean Morgan, Alondra Hidalgo
Meksika sınırından Amerika’ya kaçak giriş yapmak isteyen bir grup umut dolu mültecinin kaderleri, onları avlamaya çalışan gözü dönmüş bir yasa dışı kanun infazcısının elindedir. Sert bir arazi, dayanılmaz çöl sıcağı ve vahşi hayvanların da bulunduğu koşullarda mültecilerin saklanacak hiçbir yerleri yoktur ve onları amansız bir kovalamaca beklemektedir. Yönetmenliğini ve senaristliğini Jonás Cuarón’un üstlendiği, başrollerinde ise Gael García Bernal ve Jeffrey Dean Morgan’ın yer aldığı film gerilim dolu bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor.

KARANLIK GÖREV (THE AGE OF SHADOWS), 2016
Güney Kore | DCP, Renkli,  140’ | Korece, Japonca, Çince, İngilizce
Yönetmen: Kim Jee-woon
Oyuncular: Lee Byung-hun, Gong Yoo, Song Kang-ho
Lee, bir zamanlar Kore’nin bağımsızlığı için savaşmış ancak şimdi Japon emniyeti adına çalışan bir polistir. Dürüst Kardeşler adlı bağımsızlık örgütünü çökertme emri aldığında, liderlerinden biri olan Kim ile tanışır. Ancak Kim ile olan dostluğu ve örgüt üyeleri ile olan ilişkisi ilerledikçe görevine şüphe ile yaklaşmaya başlayacak, kuruma olan bağlılığını sorgulayacak ve hem av hem de avcı konumuna düşecektir. Kore’nin Japon işgali altındaki 1920’li yıllarında geçen film, dostluk ve intikam üzerine sürükleyici bir casusluk hikayesi anlatıyor.

KABAKÇIĞIN HAYATI (MA VIE DE COURGETTE), 2016
İsviçre, Fransa | DCP, Renkli,  66’ | Fransızca
Yönetmen: Claude Barras
Seslendirenler: Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud
Alkolik annesinin ölümünün ardından yetimhaneye gönderilen “Kabakçık”, yeni ortamına alışmaya çalışırken kendisi gibi zorlu şartlara göğüs germek zorunda kalan diğer çocuklardan ve arkadaş olduğu polis memuru Raymond’dan güç alır. Çocuk kalbinin dayanıklılığını da yansıtan, oldukça hüzünlü ve karanlık olabilecek bu dokunaklı hikayeyi muhteşem stop-motion animasyon tekniğiyle ve izleyiciye sıklıkla kahkahalar da attırarak perdeye taşıyan Clause Barras’ın filmi, Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde dünya prömiyerini yaptıktan sonra katıldığı tüm festivallerde ses getirmeyi başardı.

DENİZDEKİ ATEŞ (FUOCOAMMARE), 2016
İtalya, Fransa | DCP, Renkli,  114’ | İtalyanca, İngilizce
Yönetmen: Gianfranco Rosi
Oyuncular: Samuele Pucillo, Pietro Bartolo, Maria Costa
2013 yılında Çevreyolu adlı belgeseliyle Altın Aslan kazanan Gianfranco Rossi son belgeselinde günümüzün en acil toplumsal sorunlarından biri olan Avrupa’daki mülteci krizini perdeye taşıyor. Lampedusa, özellikle Kuzey Afrikalı mültecilerin Avrupa’ya geçiş noktası olan, zamanla mültecilerin umutları, zorlukları ve kaderlerinin bir sembolü haline gelen, Sicilya açıklarında küçük bir ada. Tek istekleri barış ve huzur içinde güvenle yaşamak olan mültecilerin denizden çoğu zaman cansız çıkan bedenleri, bu insanlık dramına şahit olan adalılar ve adanın küçüklüğüne rağmen neredeyse hiç kesişmeyen dünyalara şahitlik edeceğiniz çok güçlü bir yapım.

ÇIRAK (APPRENTICE), 2016
Singapur, Almanya, Fransa, Hong Kong, Katar| DCP, Renkli, 115’ | Malayca, İngilizce
Yönetmen: Boo Jungfen
Oyuncular: Firdaus Rahman, Wan Hanafi Su, Mastura Ahmad
Aynı evi paylaşan Aiman ve ablası Suhalia katil bir babanın çocuklarıdır. Aiman, geçmişiyle yüzleşme ihtiyacıyla babasını idam eden cellat Rahim ile aynı yüksek güvenlikli hapishanede çalışmaya başlar. Hapishanenin emektar celladı, asistanı aniden işi bırakınca, Aiman’a çıraklık teklif eder. Aiman’ın kızkardeşinin tüm itirazlarına rağmen ve geçmişinin gölgesinde de olsa çırak olarak göreve başlaması gerilimin de tırmanmasına sebep olur. İç hesaplaşmalar, aile ilişkileri, devlet politikaları, suç ve ceza üzerine kurulu bu etkileyici film, 2016 Cannes Film festivali’nin Belirli bir Bakış bölümünde gösterilmişti.

OLLİ MAKİ’NİN EN MUTLU GÜNÜ (HYMYILEVÄ MIES), 2016
İsveç, Finlandiya, Almanya | DCP, Siyah-Beyaz,  90’ | Fince
Yönetmen: Juho Kuosmanen
Oyuncular: Jarkko Lahti, Oona Airola, Eero Milonoff
1962 Dünya Tüysiklet şampiyonası finalisti Olli Maki’nin gerçek hikayesi. Aniden ülkesinin gururu haline gelen yetenekli boksör, yaşadığı küçük kasabadan dünya şampiyonasına hazırlanmak için ayrılır. Ancak Olli, boks kariyerinin en önemli maçına çıkmak üzere hazırlanırken maça odaklanmaktan çok yeni filizlenen aşkıyla meşguldür. Ringin içinde Finlandiya’ya karşı A.B.D. vardır ama Olli’nin boks maçında başarıya ulaşmasının karşısında Raija’ya duyduğu aşk durmaktadır. Bu sıcak film, benzerine az rastlanan türden bir spor filmi.

ALT TARAFI DÜNYANIN SONU (JUSTE LA FIN DU MONDE), 2016
Kanada, Fransa | DCP, Renkli,  97’ | Fransızca
Yönetmen: Xavier Dolan
Oyuncular: Nathalie Baye, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Marion Cotillard
Genç yaşına rağmen filmleriyle büyük başarılara imza atan Xavier Dolan son filminde Fransız sinemasının yıldız oyuncularını bir araya topluyor. Yıllar önce aile evinden ayrılıp kendine ayrı bir düzen kuran Louis, yakalandığı hastalığı ve ölmek üzere olduğunu açıklamak için sorunlu ailesinin yanına geri döner. Ancak bu açıklamayı yapması düşündüğü kadar kolay olmayacaktır. Yakın plan çekimler, duygu patlamaları sonucu yükselen sesler ve izleyiciye geçirdiği yoğun duygularla öne çıkan film bu yıl Cannes’da büyük ödülle dömüştü.

O (ELLE), 2015
Fransa | DCP, Renkli,  130’ | Fransızca
Yönetmen: Paul Verhoeven
Oyuncular: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny
Hollandalı usta yönetmen Paul Verhoeven’in Fransızca çektiği ilk film O, orta yaşlı iş kadını Michèle’in tecavüze uğradıktan sonra yaşadıklarını anlatıyor. Michèle, video oyunları üreten bir şirketin yöneticisi, başarılı olduğu kadar sert mizacıyla da dikkat çeken bir kadındır. Başına gelenlerden sonra kurban rolüne bürünmek yerine intikamını kendi yöntemleriyle almaya karar verir. Temel İçgüdü, Showgirls, RoboCop gibi tartışma yaratmış modern klasiklerin yönetmeni Paul Verhoeven ile ünlü Fransız oyuncu Isabelle Huppert’i bir araya getiren film, ezber bozan senaryosu ve izleyicide yarattığı alışılmadık etkiyle yılın en başarılı filmlerinden.

TONI ERDMANN, 2016
Almanya | DCP, Renkli,  162’ | Almanca, İngilizce
Yönetmen: Maren Ade
Oyuncular: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

Tam bir işkolik olan kızı İnes’le yeterince yakın olmadıklarını düşünen Winfred, öğrencisiz kalmış bir müzik öğretmenidir. Budapeşte’de önemli bir proje üzerinde çalışan İnes’i ziyarete gider ancak geçirdikleri süre boyunca işler tam istediği gibi gitmez. Yaşam koçu ve danışman “Toni Erdmann” olarak ısrarla İnes’in hayatına geri gelen Winfred, takma dişleri, özensiz takım elbisesi ve garip peruğuyla kızını içinde boğulmakta olduğu kapitalist dünyadan çekip çıkarmak için türlü oyunlar oynar. Seyirciyi neredeyse her sahnesinde kahkahalara boğan, dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da da büyük beğeniyle karşılanan film, Oscar yarışının da favorileri arasında.

SATICI (FORUSHANDE), 2016
İran, Fransa | DCP, Renkli,  125’ | Farsça
Yönetmen: Asghar Farhadi
Oyuncular: Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi
Oscar’lı usta İran’lı yönetmen Asghar Farhadi son filmi Satıcı ile yeniden altın heykelcik için yarışta yerini alıyor. Emad ve Rana çifti, oturdukları apartman çökmek üzere olduğu için yakınlarda başka bir binanın çatısındaki daha eski ama geniş daireye taşınırlar. Yıkılmak üzere olan eski evlerinin kaderi adeta yaşamlarına sızan çiftin hayatı, Rana’nın evde saldırıya uğramasıyla alt üst olur. Cannes’da En İyi Senaryo ve En İyi Erkek oyuncu ödüllerine layık görülen film, usta yönetmenin kusursuz senaryosu, başarılı oyunculukları ve nefes kesen gerilim hissiyle öne çıkıyor.

KARŞI TARAFTA (S ONE STRANE), 2016
Hırvatistan, Sırbistan | DCP, Renkli,  85’ | Hırvatça
Yönetmen: Zrinko Ogresta
Oyuncular: Ksenija Marinkovic, Lazar Ristovski, Tihana Lazovic
Vesna, 20 yıl önce Zagreb’e gelmiş ve kocası Žarko’nun Sırpların tarafında savaştığı Bosna Savaşı’nın izlerini arkasında bırakmak istemiştir. İki yetişkin çocuğu ile birlikte yaşayan hemşire Vesna ve çocukları yeni kurdukları hayattan memnun, yaşamlarını sürdürmektedir. Ancak bir gün ansızın kocasından gelen telefon Vesna’da nefret, aşk, umut ve iğrenme gibi birçok karmaşık duygunun uyanmasına sebep olur. Savaş sonrası dağılan Yugoslavya konusuna taze bir bakış açısı sunan film, sürükleyici bir psikolojik dram.

MAYIN ÜLKESİ (UNDER SANDET), 2016
Danimarka, Almanya | Blu-Ray, Renkli,  100’ | Danca, Almanca, İngilizce
Yönetmen: Martin Zandvliet
Oyuncular: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman
Almanya’nın 1945 Mayısı’nda teslim olmasının ardından bir grup Alman savaş esiri Danimarka’ya gönderilir. Esirlerin görevi ülkenin batı kıyılarında bulunan iki milyona yakın mayını çıplak elleriyle, hiç bir korumaları olmadan temizlemektir. Bu göreve gönderilenlerin yarısından fazlasının hayatını veya bir uzvunu kaybettiği gerçek olaylara dayanan Mayın Ülkesi, 2. Dünya Savaşı hakkında az bilinen bir hikayeyi su yüzüne çıkartıyor ve tarihin karanlık sayfalarına oldukça etkileyici, hüzünlü bir yolculuğa çıkartıyor.

NERUDA, 2016
Şili, Arjantin, Fransa İspanya, ABD | DCP, Renkli,  107’ | İspanyolca, Fransızca
Yönetmen: Pablo Larraín
Oyuncular: Gael García Bernal, Alfredo Castro, Luis Gnecco
Şilili yönetmen Pablo Larraín, geçtiğimiz yıl da Oscar’a aday gösterilen The Club’dan sonra yeni filmi ile karşımızda. Neruda, Pablo Neruda’nın kendi ülkesinde kaçak olarak yaşadığı zorlu süreçte Evrensel Şarkı (Canto General) adlı eserini yazması ve bu dönemi kendini yeniden yaratmak için bir fırsata dönüştürmesini konu alıyor. Nobel ödüllü şair ve politikacının devletle mücadelesini perdeye taşıyan film, dünya prömiyerini Cannes’da Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde yapmıştı.

BARAKAH, BARAKAH İLE TANIŞINCA (BARAKAH YOQABIL BARAKAH), 2016
Suudi Arabistan | DCP, Renkli,  88’ | Arapça
Yönetmen: Mahmoud Sabbagh
Oyuncular: Hisham Fageeh, Fatima AlBanawi, Sami Hifny
Bir zabıta ile bir sosyal medya süperstarının ortak noktası ne olabilir? Cidde’de zabıtalık yapan mütevazi bir çevreden gelen Genial Barakah, ceza kesmeye gittiği bir fotoğraf çekiminde zengin bir ailenin evlatlık kızı Bibi’yi görür ve bu güzel kadının etkisinden kurtulamaz. İkili, içinde yaşadıkları katı toplum kuralları arasında masum bir görüşmenin bile neredeyse imkânsız olduğu ortamda ne yapıp edip başbaşa vakit geçirmeyi başarırlar. Suudi Arabistan’ın bu ilk romantik komedisinde derinlerde bir yerlerde keskin politik eleştiriler ve geçmişe özlemin izlerini de bulmak mümkün.

ÇATIŞMA (ESHTEBAK), 2016
Mısır, Fransa | DCP, Renkli,  97’ | Arapça
Yönetmen: Mohamed Diab
Oyuncular: Nelly Karim, Hany Adel, Tarek Abdel Aziz, Mai El Ghaity
Bu sene Cannes’da Belirli Bir Bakış bölümünün açılış filmi olarak gösterilen Çatışma, bir polis minibüsünün içinden 2013 Mısır Askeri Darbesi sırasındaki olaylara bakıyor. Sekiz metrekarelik bu dar alanda beraber gözaltında tutulan Mursi yanlıları ile ordu yanlıları arasındaki gerginlik ve minibüsün penceresinden şahit oldukları şiddet film boyunca yükseliyor. 2011’deki devrime her iki taraftan insanların da destek verdiğini hatırlatmaktan geri kalmayan genç yönetmen Mohamed Diab, taraflar arasında saf tutmayan yaklaşımıyla Mısır’ın içinden geçtiği kaotik dönemi anlatan en etkileyici filmlerinden birine imza atıyor.

HOUSTON, BİR SORUNUMUZ VAR! (HOUSTON, IMAMO PROBLEM!), 2016
Slovenya, Hırvatistan, Almanya, Çek Cumhuriyeti, Katar | DCP, Renkli,  87’ |Slovence, Sırpça, Hırvatça, İngilizce
Yönetmen: Ziga Virc
Houston We Have A Problem!, 1960’larda uzay yarışında istediği hızda ilerleme kaydedemeyen Amerika’nın, Yugoslavya’dan gizlice yürüttüğü uzay çalışmalarını ve ürettikleri teknolojiyi satın aldığına dair komplo teorisine yeni bir bakış açısı ile yaklaşıyor. Balkanlarda pek çok insanın gerçek olduğuna inandığı komplo teorisini ele alan film, Yönetmen Ziga Virc’in ilk uzun metrajı. Virc tarafından da belgesel-kurgu olarak nitelendirilen film, yönetmenin deyimiyle “Yugoslavya’nın yükselişi ve dağılışının sembolik hikayesini” anlatıyor. Gerçek arşiv görüntüleri ile bir baba-  ile kız’ının hayatlarında ilk defa tanışmasının kurgusal hikayesini bu efsane etrafında birleştiren film, her şeyin ötesinde oldukça eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bonibomlar: Kediler Peşimizde - Barkers: Mind the Cats! (2023) Everest (2015) Sadakat Yolunda - Megan Leavey (2017) Erkekler Ne Söyler Kadınlar Ne Anlar / He's Just Not That Into You (2009) Pus  (2010) Oppenheimer (2023)

Leave a comment