FİDA FİLM SUNAR

ÖDÜNÇ SEVGİLİ 27 Mayıs 2011 de Sinemalarda.

Rachel (Ginnifer Goodwin) New York’ta bir hukuk firmasında çalışan yetenekli bir avukat, cömert ve sadık bir arkadaş, en iyi –ve nişanlı— arkadaşı Darcy’nin (Kate Hudson) kendisine sürekli hatırlattığı gibi ne yazık ki hâlâ bekâr bir kadındır. Ancak 30. yaş gününü kutladıktan sonra, müzmin iyi kız olan Rachel, kendini hukuk fakültesinden beri aşık olduğu Dex’in (Colin Egglesfield) kollarında bulur… gelin görün ki Dex, Darcy’nin nişanlısıdır.. 

Darcy’nin düğünü yaklaşırken çılgınca geçen haftalar boyunca olaylar üst üste gelirken, Rachel kendini içinden çıkılması imkânsız bir durumda, Darcy ile paylaştığı değerli dostluğu ve hayatının aşkı arasında kala kalmış halde bulur.

Romantik komedi “Ödünç Sevgili/Something Borrowed”un diğer oyuncuları ise Rachel’ın sırdaşı ve bazen de vicdanının sesi olan, Darcy’nin aşk sarhoşu arkadaşı Claire’in (Ashley Williams) ilgisinden kaçmakla uğraşan ve içinde gizli bir aşk barındıran Ethan rolündeki John Krasinski ile Rachel hakkındaki planları, gözüne takılan başka kadınların peşinden koşmasını engellemeyen çekici ve zaptedilmez Marcus’u canlandıran Steve Howey.
Yönetmenliğini Luke Greenfield’in (“The Girl Next Door”) üstlendiği “Ödünç Sevgili/Something Borrowed”un senaryosu Jennie Snyder Urman tarafından, Emily Giffin’in yazdığı çok satan roman Ödünç evgili/   Something Borrowed’dan uyarlandı.  Filmin başollerinde Akademi Ödülü® adayı Kate Hudson (“Almost Famous,” “Nine”), Ginnifer Goodwin (“He’s Just Not That Into You,” HBO yapımı “Big Love”), John Krasinski (TV dizisi “The Office,” “It’s Complicated”) Colin Egglesfield (TV dizisi “Melrose Place”) ve Steve Howey (“Supercross”) yer alıyor.

Filmin yapımcılığını üstlenen isimler iki Oscar® sahibi oyuncu Hilary Swank (“Million Dollar Baby,” “Boys Don’t Cry”), Molly Mickler Smith (“The Blind Side,” “P.S. I Love You”), “The Blind Side” ile En İyi Film dalında Oscar® adayı olan Alcon Entertainment yöneticileri Broderick Johnson ve Andrew A. Kosove, Aaron Lubin (“The Groomsmen”). Pamela Schein Murphy (“Purple Violets”) ile Ellen H. Schwartz (“Princess Diaries 2: Royal Engagement”) yürütücü yapımcı olarak yer alıyor.
Yaratıcı ekipte yer alan isimler ise görüntü yönetmeni Charles Minsky (“Valentine’s Day”), prodüksiyon tasarımcısı Jane Musky (“The Bounty Hunter”), editör John Axelrad (“Crazy Heart”) ve kıyafet tasarımcısı Gary Jones (“Valentine’s Day”).  Filmin müzikleri Alex Wurman tarafından hazırlandı.
Alcon Entertainment bir 2S Films, bir Wild Oceans Films Yapımı olan, Luke Greenfield yönetimindeki “Ödünç Sevgili/Something Borrowed”u sunar. Filmin dağıtımı bir Warner Bros. Entertainment Şirketi olan Warner Bros. Pictures tarafından yapılmaktadır.
www.somethingborrowedmovie.com

YAPIM HAKKINDA

En iyi arkadaşın ve gerçek aşk arasında nasıl seçim yaparsın?

“Eski bir şey, yeni bir şey, ödünç alınmış, mavi bir şey…” şans getirmesi için düğün töreninde bu nesneleri taşıyan gelin adayları için söylenen şans tekerlemesi bu sözlere sahip.
Peki ya ödünç alınan şey damatsa? Emily Giffin’in çok satan romanı Ödünç Sevgili/Something Borrowed bu soruyu sorarak, uzun süredir platonik bir arkadaşlık ilişkisi içinde olan Rachel ve Dex’in birbirlerine karşı besledikleri gerçek –ve uygunsuz—hislerini, Dex’in başka biriyle evlenmesinin eşiğindeyken keşfetmeleriyle ortaya çıkan sorunları işliyor.   Bu sorunlar, o başka birinin, Rachel’ın en iyi dostu Darcy olmasıyla daha da büyüyor.
“Ödünç Sevgili/Something Borrowed”da Giffin’in öyküsünü beyazperdeye uyarlayan yönetmen Luke Greenfield, “Bu öykünün en sevdiğim yanı, işlerin böylesine hareketli ve tahmin edilmez bir hal alması,” diyor. “Bu, komedi ve romantizmin harika bir karışımı, zor durumdaki gerçek kişiler hakkında, karakterlerin öne çıktığı ve kalabalık kadrolu bir film. Izleyicilerin kendilerini Rachel’ın yerine koyarak onun hissettiklerini hissetmelerini ve aynı durumda kalırlarsa ne kadar ileri gideceklerini düşünmelerini istedik.”
Bir aşk öyküsünden ya da aşk üçgeninden çok daha fazlası olan “Ödünç Sevgili/Something Borrowed” ayrıca Rachel’la Darcy arasında bir zamanlar kırılması imkânsız olan ve gelişecek olayları derinden etkileyecek bağları da sınıyor.

Çekici Darcy rolündeki Kate Hudson, “Bu iki kız arkadaş birlitke büyümüş ve Rachel, Darcy için her zaman güvenilir biri, bir dayanak olmuş. İkisinin arasında her şeyi iyi yapan, Rachel.” diye açıklıyor.
Darcy, bir noktada Rachel’ın Dex’e karşı hissettiklerinin kontrolden çıkacağını asla tahmin edemez.
Bu, bir bakıma Rachel’ı da hazırlıksız yakalamıştır.
“Rachel tüm yaşamını programlamış. Yapacağı ve yapmayacağı şeylerden oluşan bir listeye göre yaşıyor,” diyor iki arkadaştan daha içe dönük ve çekingen olanı canlandıran Ginnifer Goodwin. Ancak 30. yaş günü partisinin sonuna doğru Rachel Dex’le son kez kadeh kaldırırken, bir şeyler kopma noktasına gelir. “Aniden, kendini bir bakıma ıssızlığın ortasında, yapayalnız bir halde buluyor. Ahlak anlayışının oluşturduğu pusulada bir terslik var… Bundan sonrası, lunapark treninde deli dolu bir yolculuk.”
Filmin yapımcılarından Molly Mickler Smith, “Rachel’ın öyküsü, kendini keşfetmesini içeriyor,” diyor. Smith ve yapımcı ortağı Hilary Swank’ın en çekici bulduğu şey, öykünün ilişkilere, özellikle de geçmişi olan ilişkilere getirdiği yorum. Smith, “Doğal olarak ortaya çıkan tüm karmaşa, mizah ve kalp kırıklığı,” diye devam ediyor.  “Emily’nin kitaplarının bu kadar çok sadık okurunun olmasının nedeni de bu; kusurlu, çok gerçekçi şekilde tasarlanmış karakterler oluşturuyor. Herkesin sahip olamadığı, layık olmadığını veya işleri inanılmaz ölçüde berbat ettiğini hissettiği biri vardır; ister kadın ister erkek, hepimiz bu yoldan geçmişizdir.”
Swank, “Zengin bir romantizmle ve insanların aşık oldukları zaman karşılaştıkları tüm sorunlarla dolu,” diyor. “İki kadın arasındaki, kendinizden bir şeyler bulacağınız arkadaşlık ilişkisi ile harmanlanmış. Ruh eşiniz olduğunu anladığınız kişi en iyi dostunuzla nişanlıysa, aynı anda hem çok yanlış hem de çok doğru olduğunu hissederseniz ne yaparsınız?”

Bu barut fıçısını ateşleyen kıvılcım ise, zamanlama.
Rachel, Dex’e karşı beslediği hisleri yıllar boyunca bastırdıysa, bu hisleri açığa çıkarmasının ardında, otuzuncu yaşına bastığı o önemli günün dışında ne gibi bir sebep olabilir? 30 yaş eskisi kadar önemsenmiyor belki ama bu sayı, geçmişe ve geleceğe baktığımız bir nokta oluşturması, ergenlik ve 20’li yaşlarımızda kurduğumuz hayallerin ne kadarını gerçekleştirdiğimizi değerlendirmemiz açısından hâlâ önemli bir yere sahip. Rachel’ın durumunda, bu değerlendirme çok şiddetli bir deneyim.
Yapımcı Broderick Johnson, “30 yaşına geldiğinizde bir şeyleri kaçırmaya başladığınız hissine kapılıyorsunuz,” diyor. Hayatınızı ve sizi bulunduğunuz yere getiren kararları gözden geçirmeye, ne durumda olabileceğinizi sorgulamaya başlıyorsunuz. Rachel yaptığı şeyler konusunda vicdan muhasebesine girişiyor; ancak muhtemelen başlangıçta da bu yolu izlerdi.”
Yine de, hayatını yoluna sokmanın sınırlarını belirleyen bazı kurallar olabilir ve Rachel’ın bazı şeyleri kaçırdığı gerçeğiyle yüzleşmesi gerekebilir.  Ya da şimdi peşinden koşarak her şeyi mahvedebilir. “Ne olacağını bilmiyorsunuz; bu, bir romantik komedide pek rastlanmayan bir özellik,” diyor yapımcı Andrew A. Kosove.
“Ödünç Sevgili/Something Borrowed” ayrıca sadece yüz üstü kapaklanma tehlikesini değil, başkalarını da yanınızda götürme olasılığını içeren riskleri göze almakla da ilgili. Rachel’ın ağır başlı ve feci derecede komik arkadaşı Ethan rolünü canlandıran  John Krasinski, “Bu, hayatınızda büyük seçimler yaptığınız ve bu seçimlerle yaşadığınız bir zaman,” diyor.

Romanı sinemaya uyarlayan senaryo yazarı Jennie Snyder Urman şöyle diyor: “Kitabın büyük bir hayranıyım, o nedenle esere sadık kalırken sinemaya uyarlanmasına yardım edecek bir iki değişiklik yaptım. Tabii ki tüm temel ilişkiler aynı kaldı; okurların da benim gibi bu konuda çok tutkulu olduklarını biliyorum.”
“Bu filmi çok sevdim,” diyor yazar. “Kitabın ruhuna sadık ve karakterleri tüm tonlarıyla yansıtıyor.”
Greenfield, sinema izleyicisini Giffin’in okurlara yaptığı gibi gerçekçi ve anlaşılır ikilemlerle etkilemeyi amaçladı. Yönetmen “Kitapta olduğu gibi filmde de olaylar Rachel’ın bakış açısından anlatılıyor,” diyor. Aynı zamanda, “Kendini düşünen çoğu kişinin çevresini bencillikten uzak insanlarla doldurduklarını görürsünüz; iki kadın arasında on yaşından beri  süren arkadaşlık da böyle işliyor,” diyerek, konunun düğüm noktasını Rachel’ın yapamadığı bir şekilde belirliyor. “Filmde Darcy ile Rachel’ı 10 yaşında göstermemiz önemliydi; birbirleriyle olan ilişkilerinin beşinci sınıftakiyle aynı olması komik. Tek fark, 30 yaşında olmaları. Çlgınca, kusurlu bir dostluk… Bir şekilde son noktaya gelmeliydi.”

Altı Arkadaş, Bir Ev, Beş Oda

Bekâr olarak geçireceği son yaz tatilini kutlamak isteyen Darcy, kendisi, Dex, Rachel, eski dostları Ethan, Dex’in arkadaşı Marcus ve Darcy’ye özenen Clarie için Hamptons’da bir yer tutar… bir grup arkadaş okyanus kıyısında eğlenip rahatlayacaktır.
Elbette ki Dex ve Rachel bu fikri birbirlerine aşık olup bir suçluluk ve panik çukuruna düşmeden önce bu fikri çok daha cazip bulmuştur.
Paylaştıkları sırrı şehirde korumanın zor olacağını düşünürken, üç çift gözün ve kulağın eklenmesi ve her birinin öykülerini ve farklı amaçlarını işin içine katmasıyla, yaşadıkları gerilim daha da artar. Örneğin Ethan, Darcy’nin Marcus’a ayarlamaya çalıştığı Rachel’ı, kendisinde bir terslik olduğunu bilecek kadar iyi tanımaktadır. Marcus durumdan gayet memnun olmakla birlikte, başka önerilere de açıktır. Bu sırada, Ethan Claire’in aşk dolu girişimlerinden kaçmak için –dürüstlük dışında—aklına gelen her şeyi dener. Tüm bunlar tuhaf anlara, kıl payı kurtulmalara, karakterlerin içlerine dönmesine ve kumsalda, Egglesfield’ın “Badminton Ölüm Maçı” dediği hır gür dolu bir karşılaşmaya neden olur.
Oyuncular:
Kate Hudson, Ginnifer Goodwin, John Krasinski, Colin Egglesfield, Steve Howey
Yönetmen Luke Greenfield
Senaryo Jennie Snyder Urman
Emily Giffin’in “Ödünç Sevgili/Something Borrowed” adlı romanında uyarlanmıştır
Süre: 1 Saat, 48 Dakika

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Asimetrik (2015) Zayıflığın Esareti - Abuse of Weakness (2014) Vampir Kız Kardeşler - Vampire Sisters (2013) Çoğunluk (2010) Kod Adı: Angel - Angel Has Fallan (2019) Yaban - Wild (2015)

Leave a comment