Üstat Necip Fazıl Kısakürek
vefatının 33. yıl dönümünde anılacak

Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, Türk edebiyatının önemli temsilcilerinden Necip Fazıl Kısakürek’i vefatının
33. yıl dönümünde düzenleyecekleri özel bir etkinlik ile anacak.

Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk edebiyatına katkı sunan şair ve yazarlarımızı unutmuyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünün katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nce düzenlenecek olan “Necip Fazıl Özel Etkinliği”nde şair, yazar ve düşünür Necip Fazıl Kısakürek yâd edilecek.

“Necip Fazıl’ın Gençleri Gençlerin Necip Fazıl’ı” temalı etkinlik, 14 Mayıs Cumartesi günü TYB İstanbul Şubesi’nin merkezi olan Sultanahmet’teki Kızlarağası Mehmet Ağa Medresesi’nde 14.00’te başlayacak. Etkinliğin söyleşi bölümünde, İstanbul’daki üniversitelerde okuyan öğrenci temsilcileri ve gençlik başkanları Necip Fazıl’ın gençlere bakışı ile kendi dünyalarındaki Necip Fazıl’ı anlatacak. Ayrıca Necip Fazıl’ın “Büyük Doğu” düşüncesi etrafında süren mücadelesi, konferansları, kitapları ve şiirleri üzerinde de konuşularak üstatın bütün kuşaklar üzerindeki etkisi tartışılacak. Program kapsamında; Kısakürek’in hayatından kesitler sunan belgesel gösterimi ve onun şiirlerinin okunacağı şiir dinletisi yapılacak. Akabinde ise “Necip Fazıl Fotoğrafları ve Büyük Doğu Dergisi Kapakları Sergisi” gezilebilecek. Halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek olan “Necip Fazıl Özel Etkinliği”nde müzik dinletisi de olacak.

Türk edebiyatının “Sultan-üş Şuarâ”sı: Necip Fazıl Kısakürek

Modern Türk şiirinin mistik şairi olarak bilinen Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Amerikan ve Fransız kolejlerinde tamamlamasının ardından Bahriye Mektebi’ne gitti. Lisede Yahya Kemal, Ahmet Hamdi (Akseki) ve İbrahim Aşkı gibi isimlerden ders aldı. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten (1924) sonra Maarif Vekâleti’nin açtığı sınavı kazanarak Fransa’ya gitti. Bir yıl sonra tekrar yurda döndü. Şairliğe on yedi yaşında başlayan Kısakürek’in ilk şiirleri, Yeni Mecmua’da yayımlandı. Paris dönüşü yayımladığı Örümcek Ağı (1925) ve Kaldırımlar (1928) adlı şiir kitapları ile genç yaşta edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı. 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanındı ve o devirde Türk basınının merkezi olan Bâb-ı Âli’nin önde gelen isimleri arasında yer aldı. 1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştıktan sonra büyük bir değişim yaşadı. Bu dönemde ahlak felsefesini savunduğu tiyatro eserleri verdi. Tohum, Para ve Bir Adam Yaratmak piyesleri büyük ilgi gördü. 1943-1978 yılları arasında 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu Dergisi yoluyla İslamcı görüşlerini kamuoyuna duyuran ve Büyük Doğu Hareketi’ne önderlik eden şair, 25 Mayıs 1983 yılında hayatını kaybetti. 1980’de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü, 1981’de “İman ve İslam Atlası” adlı eseriyle fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı ve 1982 yılında da Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. Ayrıca, Türk Edebiyatı Vakfı tarafından 1980 yılında verilen beratla “Sultan-üş Şuarâ” yani “Şairlerin Sultanı” unvanını aldı. Şairin: Ben ve Ötesi, Sonsuzluk Kervanı ve Çile şiir kitapları da Türk edebiyatının en önemli eserlerindendir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Evdeki Düşman: Başlangıç - Orphan: First Kill (2022) Orman Çetesi: Dünya Turu - The Jungle Bunch: World Tour (2023) Teksas Ölüm Tarlası - Texas Killing Fields (2012) Otoban Katilleri (2023) Pan'ın Labirenti - Pan's Labyrinth (2023) Babamın Kanatları (2016)

Leave a comment