Sovyet Radyosu’nun ilk Senfoni Orkestrası ve dünyanın en iyi orkestralarından biri olarak kabul edilen Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 16-17 Nisan’da Cemal Reşit Rey’de! Bu tarihi konseri kaçırmayın!
2010 yılında, 80. kuruluş yıldönümünü kutlayan Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, bu yıla damgasını vuracak, hafızalardan silinmeyecek bir konserle Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda müzikseverlerle buluşuyor. Orkestra, Prokofiev’den Romeo & Juliet Süiti, Şostakoviç’den 10 No.lu Senfoni, Çaykovski’den Kuğu Gölü Grand Süiti ve 4 No.lu Senfoni’yi seslendirecek.
Bu muhteşem konserin ulaşım sponsorluğunu ise, dünyanın en büyük ve güçlü doğalgaz tedarikçisi Gazprom Export ile Türkiye’nin doğalgaz ve petrol ticaret ve iletim devi BOTAŞ üstleniyor.
80 yıllık orkestra Türkiye’de!

Avrupa, Japonya ve Amerika’nın en iyi konser salonlarında bugüne kadar sergilediği başarılı performanslarla izleyicileri büyüleyen Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 16 Nisan Cuma ve 17 Nisan Cumartesi günleri saat 20.00’de İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bu kez Türk müzikseverler için konser verecek. Bunun yanı sıra, 16 Nisan Cuma günü gerçekleşecek konser öncesi İstanbul’daki konservatuar ve akademi öğrencilerine yönelik bir atölye çalışması (workshop) düzenlenecek. Bu atölye çalışmasında, genç müzisyenler, klasik müzik dünyasının duayenlerinin provalarını izleme ve topluluğun daimi şefi Vladimir Fedoseyev’le sohbet etme olanağı bulacak.
Ünlü müzisyenleri ağırlıyor!
L.Stokovsky ve G.Agendrot, L.Mazel ve K.Mazur, E.Mravinsky ve K.Tsekki, S.Richter, D. Oistrakh, A.Nezhdanova, S.Lemeshev, I.Arkhipova, L.Pavarotti, N.Gyauriv ve M.Freni Tchaikovsky gibi dünyaca ünlü müzisyenleri tarihinde barındıran Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, V.Tretiyakov ve G.Kremer, violonist Y.Bashmet, piyanist O.Maisenberg, E. Leonskaya ve violonselist A.Knyazev gibi farklı kuşaklardan en iyi müzisyenlerle de dönemsel olarak konserlerinde bir araya geliyor.
Geçmişi ve günümüzdeki muhteşem performanslarıyla orkestranın elde ettiği başarıda 35 yılı aşkın bir süredir orkestranın sanat yönetmeni ve daimi şefi Vladimir Fedoseyev de büyük rol oynuyor. Çeşitli dönemlerden ve stillerden farklı bestecilerin eserlerini yorumlamasıyla dünya çapındaki tanınırlığı artan Vladimir Fedoseyev, kendine özgü tarzı, programlarının benzersizliği ve tanınmış müzik parçalarına ilişkin özgün yorumlarıyla eleştirmenlerin dikkatini çekiyor. 2009-2010 sezonunda Fedoseyev, “Eugeny Onegin” operası, Çaykovski’nin “Kuğu Gölü Balesi” ve Dvorak’ın yeni operası “Denizkızı” için Zürih Operası’nda yeniden görev alacak.
Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası’nın bu yılki ana etkinliği olarak nitelendirilen “Tarihi Konserler”, orkestranın kuruluşundan bugüne kadar geçen döneme adandı. Orkestranın 80. kuruluş yıldönümünü için düzenlenen turne kapsamında; orijinal müzik projeleri, konserler ve çocuklar için geliştirilen yeni projeler yer alıyor.
Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 16 Nisan akşamı Çaykovski’nin Kuğu Gölü Grand Süit’ini ve Şostakoviç’in 10 No.lu Senfoni’sini yorumlayacak. Orkestra, 17 Nisan akşamı ise Prokofiev’in Romeo & Juliet Süiti’ni ve Çaykovski’nin 4 No.lu Senfoni’sini seslendirecek.
Seyircilerin tercih etmekte zorlanacağı bu konserlerin bilet fiyatları 57 ve 47 TL. Biletler CRR Konser Salonu Gişesi ve Biletix’te.
Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası Hakkında:
Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, 1930 yılında Sovyet Radyosu’nun ilk senfoni orkestrası olarak kurulmuştur. Dünyanın birçok ülkesinde başarılı performanslara imza atan Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, Viyana’daki Musikverein’s Gold Hall’a ikinci kez konser vermek üzere davet edilen ilk Rus orkestrası olmuştur.

Dünyanın en iyi orkestralarından biri olan Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası’nın bugünkü başarısında, geçmişte birlikte çalıştığı ünlü Rus orkestra şefleri A. Orlov (orkestranın kurucu şefi), N.Golovanov ve G. Rozhdesnvensky ile 35 yılı aşkın süredir orkestranın sanat yönetmeni ve daimi şefi olan Vladimir Fedoseyev’in büyük katkıları vardır. Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası, N. Myaskovsky, S.Prokofyev, A. Khachaturian, G. Sviridov, B. Tchaikovsky gibi dünyanın önemli bestecilerine ait eserleri hayata geçiren ilk orkestra olmuştur.

Orkestra 1993 yılında, Great Peotr I. Çaykovski’nin bestelerini yorumlama başarısına bağlı olarak Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası adını almıştır. Orkestranın repertuarı; Mozart, Beethoven, Tchaikovsky, Brahms ve Mahler gibi klasik eserlerden çağdaş eserlere kadar uzanmaktadır. Bu eserler Sony, Pony Сanyon, JVC, Philips, Relief ve Melodiya gibi firmalar tarafından yayınlanmıştır.

2008 yılında Warner Classics & Jazz Lontano, Vladimir Fedoseyev liderliğindeki Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası tarafından sunulan tüm Brahms’ senfoni kayıtlarını yayınlamıştır.

2009 yılında Warner, Tchaikovsky’nin “Manfred” senfonisi ve “Mozartiana”, Saint-Saens’in URBS ROMA senfonisi, Dvorak’ın “Slavonic Dances” eseri ve Alexander Kniazev ile Stabat Mater ‘in çello konçertosunu yayınlamıştır.

Vladimir Fedoseyev Hakkında:
35 yılı aşkın süredir Moskova Çaykovski Senfoni Orkestrası’nın sanat yönetmenliği ve daimi şefliğini yapan Vladimir Fedoseyev, aynı zamanda Opernhaus Zurich ve Zurich Tonhalle orkestralarının da konuk orkestra şefliğini yapmaktadır.
Mozart, Brahms veya Shostakovich gibi dünyaca ünlü bestecilerin yanı sıra Janacek veya Berg gibi daha az tanınan müzisyenlerin eserlerini de repertuarında barındırmaktadır. Vladimir Fedoseyev, kariyer hayatı boyunca 1996, 2002, 2005 ve 2007 yıllarında uluslararası birçok ödül almaya hak kazanmıştır.
1974 yılında Vladimir Fedoseyev, o yıllardaki ismiyle Moskova Radyosu Senfoni Orkestra’sının sanat yönetmeni ve baş orkestra şefi olmuştur. Buna ek olarak, 1997-2004 yılları arasında Viyana Senfoni Orkestrası’nın baş orkestra şefliği görevini yürüten Vladimir Fedoseyev, Bayerischer Rundfunk, Köln Philharmonic, Leipzig Gewandhaus, Berlin Philharmonic, Zurich Tonhalle ve Orchestre Philharmonique de Radio France orkestralarına konuk şeflik yapmıştır.1995 yılında ise, Tokyo Flarmonik Orkestrası’na konuk şef olarak atanmış ve 2004/2005 yılları arasında Cleveland Orkestrası ve Detroit ile Pittsburgh Senfoni Orkestraları’nda konuk şef olarak görev yapmıştır.
Vladimir Fedoseyev’in yukarıda sıralanan büyük başarılarının yanı sıra, Mussorgsky, Tchaikovsky, Verdi, Berlioz, Janacek ve Shostakovich’in operalarını Viyana, Paris, Milano, Zürih, Bregenz, Floransa ve çeşitli şehirlerde sahnelemiştir. Bunun yanı sıra Fedoseyev, Rimsky-Korsakov, Rakhmaninov, Stravinsky, Scriabin, Brahms ve Beethoven gibi sanatçıların senfoni, opera ve bale eserlerini kapsayan geniş bir repertuara sahiptir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Aşkın Büyüsü - Water For Elephants (2011) Kara Kutu - Black Box (2021) Vampir İmparatorluğu - Daybreakers (2010) Sindirella - Cinderella (2015) Şeytani - Demonic (2022) Canavarlar Sofrası (2012)

Leave a comment