YÖNETMEN MEHMET ERYILMAZ’IN YENİ FİLMİ “MİSAFİR” DÜNYA PRÖMİYERİNİ
MONTREAL’DE YAPACAK!

Mehmet Eryılmaz’ın yazıp yönettiği ikinci uzun metraj filmi “Misafir”; dünya prömiyerini, en önemli ve prestijli festivallerinden biri olan Montreal Dünya Film Festivali’nin Dünya Yarışması bölümünde yapıyor! Evrensel bir konu olan anne-kız ilişkisini, ölüm teması çerçevesinde ele alan “Misafir”; bu yıl 27 Ağustos – 7 Eylül 2015 tarihleri arasında 36.’sı düzenlenecek olan festival kapsamında ilk kez gösterilecek.

İlk filmi “Hazan Mevsimi – Bir Panayır Hikayesi”nin yanı sıra dramatik belgesel filmlere de imza atan Mehmet Eryılmaz; kendisinin yazıp yönettiği ikinci uzun metraj filmi “Misafir” ile 36. Montreal Dünya Film Festivali’nin Dünya Yarışması bölümünde yarışıyor. “Misafir”; 27 Ağustos – 7 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenecek festivalde aynı zamanda dünya prömiyerini yapacak. Majid Majidi’nin merak edilen filmi “Muhammed”in, festivalin açılış filmi olarak seçilmesi de dünya sinemacılarının dikkatini Montreal’e çekiyor.

Bu yıl 34. İstanbul Film Festivali’nin ulusal yarışma bölümüne seçilen 9 film arasında olan “Misafir”; çıkan sorunlar nedeniyle yarışmaların iptal edilmesiyle dünya prömiyerini kendi ülkesinde yapamamıştı.

Sinemasında insan ilişkilerini merkeze koyan Mehmet Eryılmaz, ilk filminden sonra “Misafir”de de kamerasını yine; tanıdığı toprakların üzerinde, yakından tanık olduğu, anne-kız, baba-kız ilişkilerine ve ailenin içsel sorunlarına doğrultuyor.

Evrensel bir konu olan anne-kız ilişkisini, ölüm teması çerçevesinde işleyen “Misafir” filmi; ülkemizde de yaygın bir sorun olan aile içi cinsel taciz meselesini de alt hikaye bağlamında ele alıyor. Film, trajediden beslenen bir umut duygusuyla, yönetmenin ilk filminde de olduğu gibi “tutunamayanların hikayesi”ni anlatıyor. Yıllar önce babaevinden kovulan Nur, on yıl sonra annesinin ölüm döşeğinde olduğu haberini alır. Küçük kızını da yanına alarak acilen baba diyarına gider; amacı dünya gözüyle annesini görmek ve helalleşmektir…

Filmde başrolleri Zümrüt Erkin, Tamer Levent, Ayten Uncuoğlu, Hale Akınlı, Ersin Umut Güler ve çocuk oyuncu Melek Çınar paylaşıyor. Şarkıcı Sema Moritz şarkılarıyla ve bir önceki filmde, şimdiki Nur’un sevgilisi, panayırcı Cemal’i oynayan Fatih Al da, yine Cemal rolüyle “Misafir” filmine güç katıyorlar.

Filmini, başoyuncusunun ağzından “Birileri; kızların kaderi annelerinin kaderine benzermiş derler. Bak anne burada Allah’a and içiyorum ki, benim kızımın kaderi benim kaderime benzemeyecek”  diye özetleyen Eryılmaz’ın filmi, İstanbul Film Festivali döneminde, özel linkten izleyen yabancı eleştirmenlerden ciddi övgüler aldı.

Yapımcılığını Atlanta Film’in üstlendiği “Misafir”; 36. Montreal Dünya Film Festivali sonrasında da birçok dünya festivalinin yarışmalı bölümlerine şimdiden davet edildi.
 

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Memleket Meselesi (2010) Geceler Bizim - Wir Sind Die Nacht - We Are The Night (2011) Gizli Dosya - Truth (2015) Faust (2012) Eğer Yaşarsam - If I Stay (2014) AYKUT ENİŞTE 2 (2021)

Leave a comment