Üsküp Türk Tiyatrosu’nun “Matmazel Julie” Adlı Oyunu
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

Kuruluşunun 60. yıldönümünü 27 Mart 2010’da kutlayan Üsküp Türk Tiyatrosu’nun, Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı’nın desteği ile gerçekleştirdiği Matmazel Julie adlı oyunu Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde, 19 Nisan 2010 tarihinde saat 20.30’da seyircilerle buluşacak. August Strindberg’in yazdığı Aleksandar Popovski’nin yönettiği Matmazel Julie’de Suzan Akbelge, Osman Ali ve Nesrin Tair rol alıyor.

Matmazel Julie adlı oyun, bir yaz dönümü gecesi, İsveç’te bir konağın mutfağında geçer: Aşçı kadın Kristin, mutfakta yemek pişirmekte; sevgilisi evin uşağı Jean ile evin genç hanımı Julie, komşu ahırdaki danslı toplantıda gönül eğlendirmektedirler.

Danstan sonra mutfağa döndüklerinde Julie, Jean kendisini baştan çıkarıncaya kadar gönül eğlendirmeyi sürdürür. Uşak olarak hanımı ile uzaklığını korumaya çalışan Jean, Kristin’in uyuyakaldığı bir sırada dans alayının evi basmasını da fırsat bilerek, kendi odasına kapattığı Julie’yi elde eder.

Yaz dönümü sarhoşluğunun geçmesinden sonra kendine gelen ve uşağıyla yatmış olmasının utancını çeken Julie, içine battığı durumdan kurtulabilmek için kendine çözüm yolları arar. Jean ile birlikte İsveç’e kaçıp orada bir otel işletmeye, bu arada Kristin’i de yanlarına almaya karar verirler. Cinsel ve sınıfsal nefretle dolu ölümüne bir savaş biçiminde geçen karşılıklı konuşmalarında, Julie’nin tüm ailesinin “kirli çarşafları” açığa serilir. Kristin, hanımı ile sevgilisi arasında geçenleri anlar, ancak kendisini de tasarılarına ortak etme girişimlerine sırt çevirerek, karşı tavır alır.

Strindberg’in İskandinavya’nın ilk natüralist oyunu olarak nitelendirdiği Matmazel Julie, gazete haberi olmuş gerçek bir olaya dayandığı kadar, (soyluluktan gelme karısıyla hep sınıfsal bir karmaşıklık yaşamış olan) Strindberg’ten özyaşamsal çizgiler de taşıyor.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Zor Hedef - A Bout Portant - Point Blank (2011) Cinnas (2023) DONBASS (2018) Johnny English Tekrar İş Başında - Johnny English Strikes Again (2018) Soğuk (2013) Derin Korku - Sea Fever (2020)

Leave a comment