MAR’IN ÇEKİMLERİ BAŞLIYOR…

‘Sınır’da Bir Aile… Üç Erkek…

Konya’da bir yönetmenin hayalleri gerçekleşiyor. Kısa film ve belgesel dalında birçok ödülü bulunan, Selçuk Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema mezunu Caner Erzincan; ilk uzun metrajlı filmi Mar’ın çekimlerine Konya’nın Çumra ilçesinde 19 Temmuz’da başlıyor. Film Selçuk Üniversitesi desteğiyle çekiliyor, aynı zamanda üniversitenin (BAP) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’nden de altyapı desteği alıyor.
Yeniden Film’in yapımcılığını üstlendiği ve önümüzdeki yıl ulusal ve uluslar arası festivallerde ses getirecek olan Mar; taşrada yaşayan bu üç erkeğin; (Çocuk- Ergen- Yaşlı) fotoğrafını çekmeye çalışıyor. Üçü de yalnız ve bu ıssızlığı kapatacak bir sevgi-kadın arayışı içinde. Üçü de bu eksikliği tamamlamak için çırpınıp durur. Ama buralarda hırçın olan yalnız doğa değildir… Küçük bir yerde, küçük düşler görmeye çalışan bu insanlar için de hayat her an hırçınlaşabilir.

Ayrı yollarda bir baba ve iki oğul, ideallerinin peşinde bir Bahar
Güven; Salyangoz toplayıcısı, gözü abisinin ( Yılmaz ) yürüdüğü yollarda, o da bir yılan avcısı olabilecek mi?
Yılmaz; Yılan avcısı, babasının (Hacı Halil ) ayak izlerini takip ediyor, o da bir kaçakçı olabilecek mi?
Hacı Halil; Onun için yürünecek yol kalmamıştır artık. O yollarda bir bacağını kaybetmiştir. Gözü son bir yolda, son bir yolculukta, bu yolu geçebilecek mi?
Bahar ise ideallerinin peşinde hümanist bir diş hekimi…

Filmin oyuncuları
Filmin başrollerini Volga Sorgu (Yılmaz), Begüm Kütük (Bahar), Güray Kip (Memduh Rahim), Mahmut Gökgöz(Dişçi Nedim), Yılmaz Şerif (Hacı Halil) paylaşıyor, Ahmet Kural ve Sırrı Süreyya Önder de konuk oyuncu olarak yer alıyor.

CANER ERZİNCAN SENARİST & YÖNETMEN
1984 yılında Erzurum da doğdu. İlk ve orta öğretimini İstanbul da tamamladı. 2004 yılında Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümüne giriş yaptı. Selçuk Üniversitesi bünyesinde yayın yapan Üniversite televizyonunda aynı yıl çalışmaya başladı. 2005 yılında Selçuk Üniversitesi televizyonunda program yönetmenliğine başladı. Yine aynı yıl çeşitli kısa filmler çekerek sinemayla tanıştı. 2005-2006 yılında Üniversite televizyonunda yayın şefliği görevine devam etti. 2006 yılından itibaren Üniversite televizyonundan ayrılarak Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren Süha Arın, Kısa-ca Belgesel Atölyesinden sorumlu birim amiri olarak görevini devam ettirdi. Belgesel atölyesinde kısa film çalışmalarına yoğunluk verdi. Birçok filmde görüntü yönetmenliği, kurgu ve yönetmenlik yaptı. İlk belgesel filmi olan “Buzlar Kırılınca” çeşitli festivallerden birçok ödül aldı. Daha sonra “Mevsimsiz Kar” kurmaca filmiyle yine birçok festivalde üniversitesini temsil etmiştir. Yine “Feryat” adlı kurmaca filmiyle kısa film yolculuğuna devam etti. Üniversite son sınıfta çeşitli sanatçılara bir çok klip çekti. ”Kardaki Tozlar” adlı uzun metraj senaryosu çekilmeyi beklemektedir. 2008 yılında okulundan başarıyla mezun olan Caner Erzincan halen birçok kısa film, klip ve sinema çalışmalarına devam etmektedir. Sahibi olduğu Kayıp Sanatlar adlı yapım şirketi kurulma aşamasında.

Eğitim
2004-2008 Selçuk Üniversitesi, Radyo Televizyon Sinema Bölümü
1999- 2002 Maltepe Lisesi İstanbul

İş Deneyimi
2004-2005 Üniversite Televizyonu Kameraman-Yönetmen
2005-2006 Üniversite Televizyonu Yayın Şefi
2006-2008 S.Ü. İletişim Fakültesi Kısa-ca Film Atölyesi Sorumlusu

FİLM     FİLMİN KATILDIGI FESTİVAL    FİLMİN ALDIĞI ÖDÜL
Buzlar Kırılınca    60. Cannes Film Festivali Türkiye Film Marketi    Gösterim
Buzlar Kırılınca
Hoşgeldin Bebek
Buzlar Kırılınca    14. Altın Koza Film Festivali
44. Antalya Altın Portakal Film Festivali
19. Ankara Uluslararası Film Festivali     En İyi Belgesel Film
En İyi Kısa Film
En İyi Belgesel Film
Mevsimsiz Kar    2. Bursa İpekyolu Kısa Film Festivali     En İyi Kısa Film
Suni Teneffüs    18.Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması    En İyi Kısa Film
Buzlar Kırılınca
Feryat
Feryat    Dubai Uluslararası Film Festivali
1. Antalya Kısa Film Festivali
2. Kartal Belediyesi Ulusal Kısa Film Festivali     Gösterim
2.lik Ödülü
2.lik Ödülü
Kelebek
Buzlar Kırılınca    İnsanlığın Aynası Mevlana Projesi Kısa Film Yarışması
19.Aydın Doğan Vakfı Genç İletişimciler Yarışması    2.lik Ödülü
3.’lük Ödülü
Buğday ve Toprak     1. Mevlana Kısa Film Festivali     3.’lük Ödülü

OYUNCULAR

VOLGA SORGU
Gerçek ismi: Volga Hüseyin Sorgu Tekinoğlu
Doğum tarihi: 28/01/1981
Doğum yeri: Tunceli/Ovacık
Eğitimi: Bilgi Üniversitesi Sinema-TV
Cast Ajansı: Renda Güner Casting Agency and Director
Filmografi: Sır Çocukları, Başka Semtin Çocukları, Kelebek, Gazi, Kara Köpekler Havlarken, Barda, Gitmek, Limon Ağacı, Fırtına, Zincirbozan, Yersiz Yırtsuz, Kader, Azap Yolu, Gözyaşı Çetesi, Gümüş, Çapkın, Avrupa Yakası

BEGÜM KÜTÜK
Doğum Yeri : İzmir
Doğum Tarihi : 27 Ağustos 1980
Eğitimi : Lisans
Filmografi: Uygun Adım Aşk, Romantik Komedi, Kurtlar Vadisi, Canım Ailem, Hayat Güzeldir, Melek

GÜRAY KİP
Doğum tarihi: 1951
Eğitimi: Devlet Tiyatrosu
Cast Ajansı: Renda Güner Casting Agency and Director
Filmografi: Gelincik Tarlası, Son Osmanlı, Bir Çocuk İki Kola Bebek Dizi Tecrübeleri: Osmancık, Bizim Evin Halleri, Kurtlar Vadisi, Kurşun Yarası, Kuzey Rüzgarı, Yeşeren Düşler, Doğruluk Ekseni, Mavi Rüya, Büyük Buluşma, Ezel

MAHMUT GÖKGÖZ
Doğum tarihi: 1951
Filmografi: Yusuf ile Kenan, Karabiber, Gülegüle, Ne Olacak Şimdi, Yanlış Saksının Çiçeği, Babam ve Oğlum, Düşman, Gen, Ulak.
Dizi Tecrübeleri: Masallar, Nasrettin Hoca, Tatlı Hayat, Dadı, Büyümüş de Küçülmüş, Aslı ile Kerem, Üvey Baba, Azize, Bir İstanbul Masalı, Baykuşların Saltanatı, Kurt¬lar Sofrası, Sayın Bakanım, Çemberimde Gül Oya, Beyaz Gelincik, Yılan Hikayesi, Sevgili Dünürüm, Doktorlar, Yol Arkadaşım, Melekler Korusun Çemberin Dışında

YILMAZ ŞERİF
Doğum tarihi: 1946
Filmografi: “Beyaz Gelincik”, “Genco”, “Kül ve Ateş” dizilerinde rol aldı. Şu günlerde “Fetih 1453” filminde Fatih Sultan Mehmet’in hocası Akşemsettin’i oynamaktadır. Yakın bir zamanda da genç yönetmen Caner Erzincan’ın “Mar” filminde Hacı Halil karakterini oynayacaktır. Yer aldığı önemli filmler: “Son Duanı Et”, “Sahildeki Yabancı”, “İki Cesur Adam”, “Sütçü”, “Mehmetçik Altın Çocuk”, “Oku”, “Şahmaran”, “Asiler Kampı”, “Biri Bitti Biri Geldi”, “Dokunma Yanarsın”, “Soyguncu”, “Üç Mahkum”, “Profe¬syoneller”, “Kanlı Beşik”, “Zahidem”

YÖNETMENİN FİLMLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ
Bir ömür mü yaşadığımız, yoksa birçok ömür iç içe geçerek bir tek ömrü; yani “yaşamın kendisini” mi yaratıyor?
Kendi ömrümüzün üstüne kapandığımızda, insanlarla olan bağlantımızın farkına bile varmayız. Geleneksel ilişkilerin yaygın olarak görüldüğü ülkemizin doğu bölgelerinde bu bağlantılılık hali iyice belirsizleşir. Herkes resmin kendi ömrüne düşen parçasını görür ve büyük resimden haberli olmadan yaşar “alınyazısını”… ” Mar ” , büyük resmi görünür kılmak için, seyirciyle yolculuğa çıkacak…
“Mar” film projesi; “Yeni Dünya Düzeni” nin hakim üretim biçimi olduğu bir dönemde, Doğuda hala devam eden geleneksel üretim ilişkileri ve bunun insan ruhundaki karmaşık yansımalarını görünür kılmak için tasarlandı. Senaryo, olay örgüsü, karakterler, mekanlar, seçtiği anlatım dili, gerçekçi sinema çizgisinde oluşturuldu. Filmin anlatım dili, yöreye özgü ( Doğu Anadolu ) kültürel kodlardan ve toplumsal gerçekçi sinema türünün örneklerinden beslenilerek şekillenecektir.
Öykünün merkezinde; Modern dünyanın kıyısında, geleneksel değerlerin baskısı altında kalmış bir gencin aşkla tanışması ve kendi evreninin kapılarını zorlaması anlatılıyor. Bu gencin babası ve küçük kardeşinin dünyaları da ana öyküye katılarak aslında üç kuşağın ve bir dönemin fotoğrafı çekilmeye çalışılıyor. Üç insan; Kaygılarıyla, arayışlarıyla, gelecek planlarıyla çok benziyor birbirine, hatta tek bir kişi oldukları bile düşünülebilir.
Görsel anlatımda; İzleyiciyi yönlendirmek yerine, O’nun yorumlama gücüyle sanatsal bir anlam oluşturabilmesine katkıda bulunmak amaçlanacaktır. Bunun için, gerçekçi üsluba hakim olan yüksek alan derinliği ve plan-sekans çekim tekniklerinin kullanımı üst düzeyde tutulacaktır.
Senaryo yazılırken karakterlerin içindeki tüm gerçekler ortaya çıkarılmaya çalışıldı. Her karakterin inandırıcı olması için niteliklerini ortaya çıkaracak olaylar yaratılmaya özen gösterildi. İyi ile kötünün her karakterde bir arada oluşu ve bunun dengesinin sağlanması ile yaşayan inandırıcı karakterler oluşturuldu. Çekim ve kurguda da, karakterlerin içlerindeki iyi ve kötü yanlarını, korkularını, zaaflarını ortaya çıkaracak şekilde bir atmosfer kurmaya, duygu yaratmaya çalışılacaktır. Özelikle atmosfer yaratma noktasında “Ses” in sağlayacağı imkânlar filmin inandırıcılık yönünü daha da sağlamlaştıracaktır. Bu yüzden filmin en önemli oyuncularından biri de “Ses” tir.
Mar Film Projesi; Sahici, samimi ve sinemamızın büyük kaybı Ahmet Uluçay’ın dediği gibi ; “İnsanın içine işleyen, insanın içini acıtan ve bu yüzden harekete geçirecek” bir yapım olarak tasarlandı ve hayata geçecek.

FİLMİN KATILACAĞI ULUSLARARASI FESTİVALLER
CANNES FİLM FESTİVALİ FRANSA
BERLİN FİLM FESTİVALİ ALMANYA
VENEDİK FİLM FESTİVALİ İTALYA
SAN SEBASTİAN İSPANYA
MİLANO FİLM FESTİVALİ İTALYA
CHICAGO FİLM FESTİVALİ ABD

FİLMİN KATILACAĞI ULUSAL FESTİVALLER
ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ANTALYA
ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ ADANA
FİLM FESTİVALİ İSTANBUL
FİLM FESTİVALİ ANKARA
İPEK YOLU FİLM FESTİVALİ BURSA

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Alis Harikalar Diyarında - Alice in Wonderland (2010) Meleklerin Mucizesi (2014) Gölge (2016) Küçük Anne - Petite Maman (2021) Çalgı Çengi: İkimiz (2017) Pinkfong: Baby Shark - Pinkfong Sing-Along Movie 2 (2023)

Leave a comment