1. MALATYA ULUSLARARASI FİLM FESTİVALİ 26 KASIM 2010 DA MUHTEŞEM BİR AÇILIŞLA ‘MERHABA’ DEDİ!

Malatya Valiliği ve Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından bu yıl ilki düzenlenen 1. Malatya Uluslararası Film Festivali, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çok sayıda sanatçı ve konuğun katıldığı ‘Açılış Gecesi’ ile başladı.

Sunuculuğunu Ali Sunal’ın üstlendiği gecede ilk olarak Festival Yönetmeni Ali Çalışır söz aldı. Ali Çalışır yaptığı konuşmada Malatya’nın, tarihi ve zenginliğine yaraşır bir sinema festivaliyle taçlandığını belirtti. Ali Çalışır,“Bu yıl ilki 26 Kasım – 2 Aralık 2010 tarihleri arasında gerçekleşen Malatya Uluslararası Film Festivali’yle, kente yaraşır bir etkinlikle Malatyalı’lara merhaba diyoruz” dedi. Çalışır konuşmasını,ilk kez Uluslararası bir film festivalinde bir araya gelen, birçok kuruma, başta Malatya Valiliği olmak üzere, Malatya Belediye Başkanı, İnönü Üniversitesi Rektörü ve festival destekçilerine teşekkür etti.
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır yaptığı konuşmada Malatya’da yerel yönetim olarak şehrin kalkınmasında pek çok projeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. Gerçekleştirdikleri etkinliklerden örnekler veren Ahmet Çakır, Türk sinemasını zirvede tutan bir ekibi ağırlamaktan çok mutlu olduklarını söyledi. Ahmet Çakır, Kemal Sunal başta olmak üzere pek çok değerli sanatçının bu topraklarda yetiştiğini sözlerine ekledi.
Festivale katılan Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, 1996-1997 yıllarında Malatya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı iken ilk iş olarak Sakıp Sabancı’dan randevu almak olduğunu anlattı. “Bana on dakikasını ayırmıştı. Kendisinden Malatya ilimiz için yatırım yapılması adına talepte bulunmak için gitmiştim.” diyen Mücahit Fındıklı Sakıp Sabancı’nın öncelikle kendisine Malatya’nın kültürel ve sosyal faaliyetlerinin nasıl olduğunu soruduğunu belirtti. Sakıp Sabancı’nın şehrin öncelikli olarak kültürel ve sosyal gelişimi adına etkinlikler yapılması yönünde konuştuğunu anlatan Mücahit Fındıklı, şehrin bu anlamda sıçrama yapması adına son 8 yıl içinde çok büyük çalışmalar yapıldığını sözlerine ekledi.
Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç. Dr Ulvi Saran “Doğunun Batısı Batının Doğusu Malatya bir kavşak noktasıdır. Ekonomik anlamda ve kültürel anlamda önemli bir yerdedir.” dedi. Malatya’nın ekonomik anlamda önemini yineleyen Ulvi Saran, gelenekselleşmesini istediklerini, devamlılığı olacak bu festivalin simgesi olarak da kentin simgesi olarak haklı olarak kentle özdeşleşen kayısıyı kullandıklarını söyledi. Vali Ulvi Saran ‘Kristal Kayısı’ ödülünün bu doğrultuda seçildiğini ekledi. Pek çok farklı ülkeden ve ülkemizden değerli sanatçıları ve konukları ağırladıklarını belirten Saran, bunun kendileri için ayrıca büyük önem taşıdığını söyledi. “Bugün internette Malatya Uluslararası Film Festivali yazdığınızda 500 binin üzerinde kayıt bulursunuz.”diyen Vali Saran, bunun Malatya’nın hak ettiği bir sonuç olduğunu söyledi. Vali son olarak festivalin gerçekleştirilmesinde emeği geçen İstanbul Organizasyon ekibine ve Festival destekçilerine teşekkürlerini sundu.
Festival açılış konuşmalarının ardından Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu sahne aldılar. Açılış gecesi boyunca sanatçılar eşsiz yorumlarıyla sevilen parçalarını seslendirdiler.

Festivali sunan Ali Sunal, festivalin Sunal ailesi için önemine değindi. Festival bölümlerinden Kemal Sunal’ın Anısına bölümünü sunan Ali Sunal duygu dolu sözlerle bu bölümün kendileri için ve festival için önemini vurguladı, “Nasıl Sunal ailesi Sunal Babasız olmuyorsa, Festivalimizde Tosun Paşasız düşünülemez.” dedi.
Gecede en önemli anlar kuşkusuz “Onur Ödülleri” takdiminde yaşandı. Türk sinemasına yıllarca emek vermiş iki büyük komedi oyuncusu Ayşen Gruda ve Erol Günaydın Malatya Uluslararası Film Festivali’nin ilk “Onur Ödülleri”ni aldılar. “Onur Ödülü” gecenin açılış filmi Badem Şekeri oyuncularından değerli sanatçı Türkan Şoray tarafından takdim edilen Erol Günaydın “Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Onların sevgisiyle büyüdük biz. Biz bir şey kazanmadık, sizlerin sevgisini kazandık sadece. Biz onlarla, sevginizle ayakta duruyoruz.” dedi. ”İyi ki sizler varsınız ki bizler varız.” diye ekleyen sanatçı bu ödüle layık görüldüğü için teşekkürlerini dile getirdi. Duygulu anların yaşandığı gecede, Türkan Şoray, Sinekli Bakkal filminde Erol Günaydın’ın babası rolünde oynadığını belirtti, “Size bu “Onur Ödülü”nü vermekten onur duyacağım.” dedi.
Festivalin diğer “Onur Ödülü” sahibi usta oyuncu Ayşen Gruda’ya ödülünü yine bir değerli sanatçı Fatma Girik takdim etti. Fatma Girik Festivalde konuk olmaktan ve ödülü vermekten ötürü mutluluk duyduğunu belirtti. Fatma Girik, ” Onların yeri doldurulamaz. Sizlerle beraber olmaktan gurur duyuyoruz. Burada sevgili arkadaşlarıma bu ödülü vermekten ötürü daha da büyük gurur duyuyorum.” dedi.
Dakikalarca sanatçıların ayakta alkışlandığı gecede renkli anlarda yaşandı. Malatya Valisi ve Festival Onursal Başkanı Doç Dr. Ulvi Saran’ın sanatçılara bakır tepside kayısı hediye etmesi üzerine, Fatma Girik  “Biz burada kayısı alacaktık madem, niye bütün gün çarşı pazar kayısı almak için dolaştık?” diye sordu. Bu sorusu üzerine Vali Ulvi Saran “Önceden söyleseydik, çarşı pazar Malatya’yı dolaşıp kayısı alamazdınız.” diye yanıt verdi.
Bu renkli konuşmaların ardından Festivalin Açılış Filmi “Badem Şekeri” izleyicilerle buluştu. Malatya Uluslararası Film Festivali açılışına sinema ve sanat dünyasından, yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Frankenweenie (2012) Barfi: Aşkın Dile İhtiyacı Yoktur - Barfi (2013) Dr. Seuss Loraks - Dr. Seuss’ Lorax (2012) Gerçek Kesit: Manyak (2018) 38 Şahit - 38 Temoins - 38 Witnesses (2013) Küçük Beyaz Yalanlar - Little White Lies (2011)

Leave a comment