Kösem Mahpeyker Osmanlı tarihi üzerine yazılmış popüler kaynakların ‘kötü’ olarak seçip öyle sundukları bir karakter. 4. Murad üzerine yazılmış tiyatro eserlerinden tutun aralarında akademisyenlerin de bulunduğu kimi tarihçilerin ‘ Kadınlar Saltanatı’ diye nitelediği Osmanlı tarihinin önemli kadın şahsiyetlerine kadar..
Kösem Mahpeyker’in Topkapı Sarayı’nda elde ettiği etkin konumu korumak uğruna suikast, darbe planlamak da dahil bir dizi entrikanın baş kahramanı olduğuna itiraz edilemez; ancak onu Osmanlı tarihinin en güçlü kadını haline getiren vasfın sadece bu olduğunu düşünmek haksızlıktır.
MAHPEYKER filmi, Osmanlı’yı erkek karakterler üzerinden, kahramanlıklar, fetihler, zaferlerle anlatmaya itirazın, 17. yüzyıl İstanbul’una damgasını vurmuş bir hanım sultanı günümüz insanına anlatma arzusunun ürünüdür.
Osmanlı İmparatorluğunun gücüne yaraşan valide sultan imgelerinin en çarpıcı karakteri olan Kösem Sultan’ın kaçınılmaz dönüşümünün hikayesi olan MAHPEYKER’in yapımı İSTANBUL 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ AJANSI’nın desteğiyle gerçekleşti.
Çekimleri İstanbul Kurtköy’de 1500 metrekare alana kurulan platoda Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nin seçilmiş mekanlarını aynı ölçülerde yansıtan dekorların yanısıra Topkapı Sarayı, Haseki Külliyesi, Yeni Camii Hünkar Mahfili, Sultan Ahmet Camii’nde, 85 kişilik çekim ekibinin yanısıra çeşitli seviyede rollerde çok sayıda oyuncunun katılımıyla gerçekleştirildi.
Ana karakterleri Selda Alkor, Damla Sönmez, Gökhan Mumcu, Selda Özer, Ayten Soykök, Suavi Eren ,Öykü Çelik , Başak Parlak, Uğur Kıvılcım ve Mansur Ark’ın canlandırdıkları yapımın senaryosu Avni Özgürel’e ait.. Proje Ayfer Özgürel’in yapımcılığı , Gökhan Atılmış’ın görüntü yönetmenliği, Tarkan Özel’in yönetmenliğinde hayata geçirildi. Uyg. Yapımcılığını Belgin Baştürk’ün üstlendiği projenin müzikleri ise Emre Dündar imzası taşıyor..
1992 senesinden buyana yurt içi ve yurt dışında birçok belgesel, dizi drama ve sinema filmine imzasını atan TFT şirketinin yapımını üstlendiği MAHPEYKER: Kösem Sultan 15 Ekim 2010’da sinemalarda.
www.mahpeykersultan.com

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (17. hafta):
Zah-Har 'Cin Ahalisi' (2024) Oyun Gecesi - Katala (2024) Arınma - Immaculate (2024) Küçük Don Kişot'un Maceraları - Giants of la Mancha (2024) Boy Kills World (2024) Cadı (2024) Rekabet - Challengers (2024) Siyah Çay - Black Tea (2024) Dublör Filmi (2024)
Arşivden Seçkiler:
Zindanlar ve Ejderhalar - Dungeons & Dragons (2023) Kördüğüm - Maggie’s Plan (2016) İntikam Kapanı - Everly (2015) Ulan Salih (2023) Erzurumlu Mümessil (2022) Dune: Çöl Gezegeni - Dune (2024)

Leave a comment