Antalya Altın Portakal Film Festivali juri üyesi olan Emir(Nemenja)Kusturica, festivalden çekildiğini açıkladı.
Dünyanın göz bebeği, Türk turizminin ender şehirlerinden olan Antalya’da yaşanan Kusturica protostosu, sırp yönetmenin festivalden ayrıldığını açıklamasıyla biraz olsun yatıştı. Ancak şimdi gözler Bursa Büyükşehir Belediyesine çevrildi.
Yönetmen Semih Kaplanoğlu ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın protesto ettiği festivalin açılışında  Antalya Büyükşehir Belediyesi MHP’li Meclis Üyesi Reşat Oktay da Kusturica’ya tepki gösterenler arasında idi.
9-14 Ekim 2010 tarhinde Antalya’da düzenlenen Altın Portakal Film Festivali  yerli ve yabancı bir çok sinema sanatçınsın kırmızı halıda yürüyerek halkı selamlamasıyla başladı. Ancak festivale sırp yönetmen Emir Kusturica’nın protostosu damgasını vurdu.  Rumeli Balkan Fedarasyonu başta olmak üzere toplumun her kesiminden Kusturica’nın festivalden çıkarılması için başlatılan protostolar ve ardından Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın festivale katılmayarak Kusturica’yı protosto etmesi Antalya’yı karıştırdı. Yoğun protostolara maruz kalan sırp yönetmen sonunda festivalden çekildiğini açıkladı. Antalya’yı terk etmeden önce bir basın toplantısı düzenleyen Kusturica,Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ı düşman ilan etti. Kusturica, birkaç ay önce AK Parti’li belediye başkanının davetlisi olarak geldiği Bursa’da verdikleri konserin oldukça güzel geçtiğini ifade ederek şunları söyledi; “ ‘Bursa’daki  konserimde el çırparak dans eden başörtülü kadınlar da vardı. Bu beni çok mutlu etmişti. Büyükannem de başı örtülü bir kadındı. Hayal ettim. Büyük annem de hayatta olsaydı o da onlarla dans ederdi. Bursa’daki konserden 1,5 ay sonra bir kültür bakanı ile karşı karşıyayım. Gelmediğini söylüyor çünkü soykırımı destekleyen bir insan festivale katılıyormuş. Benim üyesi olduğum Sırbistan’ın Bosna’daki Müslümanlara karşı işlediği suçlara her zaman tavır aldım ve mesafe koydum. Bosna’da olduğu gibi benim ulusumda da işlenen cinayetlere karşı tavır koydum ve protesto ettim”. Ülkesine döneceğini söyleyen Emir Kusturica, “Kültür Bakanı’nı ‘düşman’ ilan ediyorum. Bakan beni hedef gösterdi” dedi.
Emir Kusturica’nın Antalya’dan ayrılırken onu arabasına kadar uğurlayan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı  Mustafa Akaydın, sanatçının bu kararını  üzüntüyle karşıladığını ifade ederek şunları söyledi: “ ‘Türkiye adına kendisinden özür diledim. Bu görüşlerin, Antalya halkının duygu ve davranışlarını yansıtmadığını, bu tür davranışları kınadığımı kendisine bildirdim. Emir Kusturica’nın savaşta aldığı tavır beni ilgilendirmiyor, beni Kusturica’nın kültürel ve sanatsal kişiliği ilgilendiriyor. Emir Kusturica’nın, Bursa’da tepki almayıp Antalya’da tepki alması garip. Burada siyasi kışkırtıcılık var. Maalesef kültürün başında olan Bakana bunu yakıştıramadım. Bu, bir kültürsüzlük göstergesidir. Kültür ve Turizm Bakanına bu yakışmaz. Kültür ve Turizm Bakanının üstünden kültürsüz bir makam tarafından bu hareket teşvik edildi. Bu, sanata siyasetin müdahalesidir. Bu bize yakışmadı. Yapılan iş kültür adına, sanat adına ayıptır. Böyle bir ayıbı kültürden, sanattan sorumlu kişilerin yaşatması daha da ayıptır. Bu festival Antalya’ya, Antalya halkına mal olmuş etkinliktir. Dünyada bunu yapanlar, kendi ayıbıyla tarihe geçmiştir” .

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kayıp Hazine - St. Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold (2011) Kako Si? (Nasılsın?) (2010) Mutluluğun Peşinde - Rabbit Hole (2011) Yeni Dünya (2015) Göster Gününü 2 - Kick Ass 2 (2013) İhanet - Partir - Leaving (2011)

Leave a comment