25. ULUSLARARASI ASPENDOS OPERA VE BALE FESTİVALİ
“ZORBA” BALESİ İLE DEVAM EDİYOR

T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından
çeyrek asırdır düzenlenen
25. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali
2000 yıllık büyüsüyle Aspendos Antik Tiyatroda sanatseverlerle buluşmaya devam ediyor.

Kültürlerarası bir köprü Dünyaca ünlü “Zorba”…

10 Eylül 2018 Pazartesi akşamı Ankara Devlet Opera ve Balesi ve Orkestrası tarafından sahnelenecek, dünyanın en beğenilen bale eserlerinden biri olan ve 35’ten fazla ülkede sergilenen “Zorba” balesi ile festival devam ediyor. Nikos Kazancakis’in dünyaca ünlü başyapıtı, Mikis Theodorakis’in müziği, Lorca Massine’nin metni ve koreografisi ile hayat buluyor. Orkestra şefi Bujor Hoinic.

1989 yılında gerçekleştirilen prömiyeri ile dünya bale repertuvarında vazgeçilmez bir yer edinen eser, John isimli bir Amerikalı’nın küçük bir Yunan kasabasına gelmesiyle başlar. Etkilendiği ve parçası olmak istediği kültürün cazibesine kapılarak güzel bir dul olan Marina’ya aşık olan John, Marina’dan da karşılık bulur. Yabancı birine aşık olduğu için Marina’ya köylüler karşı çıkar, üstelik Marina, köyün yakışıklı delikanlısının aşkını da yok saymıştır. İki aşığa, John’un dostu Zorba sahip çıkar. Çift, kimsesi olmayan, ancak güçlü ve özgür bir adam olan Zorba’nın sayesinde aşklarını yaşama fırsatı bulurlar… Köylüler birlik ve geleneklerini korumak gayretindedir. Zorba, zavallı John´u köylülerin elinden zor da olsa kurtarırken sevgilisi Marina, intikam peşinde koşan kalabalığın kurbanı olur. Yaşama küsen Zorba, sirtaki oynayarak teselli bulurken, John ve diğerleri de bu dansa katılır. Herkes yeni bir yaşam için teselli, af ve dayanma gücü arayışı içindedir…

Festivalin devamında ünlü Bolşoy Balesi Aspendos’ta…
Rusya Federasyonu Bolşoy Devlet Akademik Tiyatrosu, dünyaca ünlü sanatçıları, orkestrası ve korosu eşliğinde 13 Eylül Perşembe akşamı “Bolşoy Bale Gala Gecesi” adlı performanslarını sahneleyecekler.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Hedefteki Adam - The November Man (2014) Yaratıcı - The Creator (2023) SUGA | Agust D TOUR ‘D-DAY’ THE MOVIE (2024) Lanetli Miras: Yanlış Adres (2023) Pıtırcık - Le Petit Nicolas (2010)