İLK VE SON AŞKIM

Bir Lorene Scafaria Filmi

Konu: İzleyiciyi, Dünya’nın son günlerinde komik, sürükleyici ve içten bir yolculuğa çıkartan Seeking a Friend for the End of the World senarist Lorene Scafaria (Nick & Norah’s Infinite Playlist’in senaristi)’in ilk uzun metraj filmi. Yakın bir gelecekte geçen ve zamanın durup, sonsuza kadar öyle kalacağı bir geleceği gözler önüne seren filmde senarist/yönetmen Scafaria, insanlığın sonuna yaklaşıldığında insanların ne yapacağını, neler hissedeceğini irdeliyor.

110 km’lik bir asteroid, Dünya’ya yaklaşmaktadır ve onu durduracak son girişim de sonuçsuz kalır. O sıralarda ağzı var dili yok bir tip olan sigorta satış elemanı Dodge (Altın Küre sahibi Steve Carell)’un evliliği de parçalanmaktadır; dünyanın yaklaşık olarak 21 gün sonra sona ereceği bilgisiyle, karısı Dodge’u oracıkta terk eder. Dodge, hayatı hep kurallarına göre oynamış birisidir; komşusu Penny (Oscar adayı Keira Knightley) ise aksine dışadönük ve kurallardan uzak bir kadındır. Bu farklı perspektiflerden bakarken, ikisinin de ortak tercihi dünyadaki son günlerini at gözlükleri takmışçasına geçirmek isterler. Dodge arkadaşları arasında yaygın olan aldırmaz tavıra katılmayı reddederken, Penny de bencil bir müzisyen olan erkek arkadaşıyla ilişkisindeki sorunları çözmeye girişir.

Birbirine uymayan bu ikili ilk tanıştıklarında Penny kötü bir gece geçirmiştir ve Dodge’a gelen bir mektubu geç de olsa teslim etmiştir. Bu mektup Dodge’un geleceğini değiştirecek cinsten bir mektuptur; lise aşkı Olivia’dan, hayatının aşkından. Apartmanlarında bir isyan çıktığında, Dodge daha fazla geç olmadan gidip Olivia’yı bulması gerektiğini farkeder; o esnada Penny  de son günlerini ailesiyle geçirmek için İngiltere’ye gitmeye çalışmaktadır.  O anda hemen hareket etmesi gerekmektedir ve Dodge ile Penny  kendilerini yollarda bulurlar. Dünyanın sonu öncesindeki bu yolculukları boyunca dünya kararırken ikisinin dünyası aydınlanmaktadır.

SEEKING A FRIEND
FOR THE END OF THE WORLD

Dünyanın Sonuna Dair

Hepimiz dünyanın sonunu hayal etmişizdir – seller, yangınlar, depremler, bulaşıcı virüsler ve dünyaya çarpmak üzereyken durdurulacak devasa asteroidle eşliğinde. Lorene Scafaria’nın gözünden dünyanın sonu böyle değil..

İlk kez yönetmen koltuğuna oturduğu İLK VE SON AŞKIM (Seeking a Friend for the End of the World,)’I yazarken Scafaria’nın aklında daha çok sıradan insanların halinin ne olacağı vardı – Büyük Gün gelip çattığında bu insanların birbirleriyle nasıl bir iletişimde olacağı…

Scafaria kendisini apokaliptik geleneğe budalaca bir bakışla yaklaşırken buluyor. “’Sonun yakın’ olduğuna dair küçük çapta bir takıntım vardı, ve aşka dair daha da büyük bir takıntım. Ve ikisi birleştiğinde dünyaya çarpma gerçekleştiğinde ne olacağını görmek eğlenceli bir zorluk haline geldi.

“Hikayeyi çok insani bir boyutta tutmam ve ilişkilere dair bir hikaye anlatmam gerektiğini hissettim; insanlar ne yapacaktı ve birine karşı duygular besleyen bir kişi nasıl davranacaktı?.”

Senarist-yönetmen Scarfia bunu ilk başta bir ‘yol filmi’ olarak düşünmedi. “Bu şekilde yazmamaya ikkat ettim ama sonunda pes edip konsepti biraz daha kucaklamaya karar verdim – fakat  ana karakterler konusunda kararsızlığım sürdü çünkü yol filmi olunca benzin almak gibi basit şeyler de işin içine giriyor. Kendilerini yol boyunca bir takım zor durumlar içerisinde buluyorlar.”

Öncesinde birkaç taslak yazılmıştı fakat Scafaria’nın babası hastalanıp vefat ettiğinde tüm çalışma durdu. “6 ay izindeydim. Sonra dönüp senaryoyu yeniden yazdım ve bu sefer zaman kavramı üzerine daha fazla odaklanarak – ona sahip olma, kaybetme üzerine.”  “Bu hikayede benden çok şey var; iki karakterde de. Daha çok Penny gibiyim ama içimde güçlü bir miktarda Dodge da var. “Bu absürd noktaya kadar bu iki kişi çok farklı hayatlar yaşamışlar. Dodge yaşamdan sürekli kaçınırken, Penny önüne çıkan herşeye atlamış. Dünyanın sonuna birlikte göğüs gerebileceklerine karar veriyorlar.”

Scafaria’nın yazdığı Nick & Norah’s Infinite Playlist’I bizlere sunan  Mandate Pictures, bu yeni projede de ortak oldu ve Anonymous Content’den Steve Golin ve Joy Gorman Wettels da filmin yapımcılığını üstlendiler. Golin şöyle anlatıyor, “Joy ve ben Lorene’in tonunu biliyorlardı – iki insanın daha büyük bir altyapı üzerinde anlatılan küçük hikayeleri – ve tabii mizah ile dramı nasıl kombine ettiğine de hakimlerdi.”

Sırada ortak-finansman Indian Paintbrush ile yapımcılar Steven Rales ve Mark Roybal ile anlaşmak vardı. Senaryoyu “tamamen orijinal ve şaşırtıcı” buldular. Hikayenin içinde büyük bir konsept var ama insancıllığını kaybetmiyor çünkü Lorene her zaman gerçek duyguları uyarmakta başarılı olmuştur Ben de bundan çok etkilenmişimdir  – senaryonun sonunda kendimi hem ağlayıp hem gülerken buldum ki bu pek sık olan bir şey değildir. “Bu güçlü yanıtım duygusaldı da çünkü Lorene heyecan verici, merak uyandıran bir hikayeyi, hayatında kendi başına çıktığın en büyük yolculuğun çerçevesinde aktarıyor.”

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157631514183488″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bedenimi Kaybettim - I Lost My Body (2020) Sadece Tanrı Affeder - Only God Forgives (2013) Walter Mitty’nin Gizli Yaşamı - The Secret Life Of Walter Mitty (2014) Iron Man 2 (2010) Hayata Çalım At - Looking For Eric (2010) Dost Kazığı / How to Lose Friends & Alienate People (2009)

Leave a comment