“KEÇİDEN YAPMA, ENTELDEN BOZMA” YÖNETMEN YÜKSEL AKSU  “46 ANIMALS EDITION”DA!

2. sinema filmi “Entelköy Efeköy’e Karşı” 2 Aralık’ta vizyona girecek olan yönetmen Yüksel Aksu; usta fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un hayat verdiği fotoğraf kültür dergisi “46”nın “Hayvanlar Özel Sayısı”na “Dağ Keçisi” olarak konuk oldu! Doğa konusundaki hassasiyetiyle tanınan yönetmen; “İnsan hakları yokken havyan hakları olur mu?’ demek saçma çünkü hakkın önceliği olmaz, hak haktır canlıya aittir, vicdana ilişkindir.” diyor. Muğla’da bir yörük köyünde doğduğunu belirten Yüksel Aksu; hayvanlarla ilişkisinin çok küçük yaşlarda başladığını anlatıyor. Yörük köylerinde keçilerle çocukların birlikte büyüdüğünü anlatan Aksu; “Yalnızca keçiler de değildi o zaman dostlarımız; eşekler,inekler ve çoban köpekleri de vardı. Köyler belki de bu yüzden özeldi. Hayvanlarla birlikte büyürdük, onlar kamusal varlıklardı, dosttu, yoldaştı… Kimin kapısına gelseler yemekleri suları eksik edilmezdi…” diyerek devam ediyor.

Yeni filmi “Entelköy Efeköy’e Karşı”nın en önemli figürlerinden biri olarak “eşek”e yer veren yönetmen sözlerini, “Şimdi aslında ben de bir geçiyim. Bu, hem bir metafor hem de gerçek. Teke yöresi çocuğuyum adı üstünde. Keçiler tepkilidir, dirençlidir ve coşkuludur. Taşkın ve eğlencelidirler ayrıca. Mesela tarih boyunca şairler keçi çobanı olmuştur, peygamberler koyun çobanı. Keçi zor güdülür, hatta güdülemez. Batı felsefesinde şeytanla özdeşleşmelerinin sebebi de isyankar, inatçı ve kontrol altında tutulamaz olmalarındandır. Bence bu keçilere karşı ciddi bir propaganda! Ya eşekler? Mesela onlar filozoftur. Nasrettin Hoca ve Ezop eşeğe biner. Düşünürler
eşeklere, savaşçılar atlara biner. Ben o yüzden keçi kadar severim eşekleri. Hem onlar emeğin, sabrın ve metanetin sembolleridir. Ne de olsa devede de boy var ama kervanı eşek çeker!”  diye sürdürüyor.

İnsanların medenileştiklerini iddia ettikçe hayvan haklarının gündeme gelmesini tuhaf ve şaşırtıcı bulan Aksu sözlerine, “Hayvan ve insan hakları diye bir şey yok! Neden mi? Vicdanı olmayanın hiçbir şeyi olmaz çünkü. Asıl olan bu… Ritüelleri vardır bu toprakların ve vicdanla yazılmıştır onlar. ‘İnsan hakları yokken havyan hakları olur mu?’ demek bile saçma. Çünkü hakkın önceliği olmaz, hak haktır canlıya aittir, vicdana ilişkindir.  Türkiye vicdanlı bir ülkeydi ama sonra köreldi, sevgisi azaldı. Hayvan hakkı ve insan hakkı birdir, aynıdır ve yekparedir.” diye devam ediyor.

Yüksel Aksu’nun sohbetinin devamı; Mehmet Turgut’un fotoğraflarıyla “46 Hayvanlar Özel Sayısı”nda…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Deli Aşk (2017) Elveda - Farewell 	 (2010) Cesur Horoz - Un Gallo Con Muchos Huevos – Rumble Rooster (2016) Öldürme Arzusu - Death Wish (2018) Mutluyum, Devam Et - Happy Thank You More Please (2011) Benim Tatlı Diş Perim - My Fairy Troublemaker (2023)

Leave a comment