İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kasım’ın ilk haftasında 3’ü yeni 10 oyunla seyircisiyle buluşacak. Bu haftanın oyunları; Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Tekrar Çal Sam, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Bekleme Salonu, Dinmeyen Alkışlar ve çocuk oyunları; İyi Geceler, Boya Benek, Kazuu, Büyüyünce Ne Olacaksın…

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye’de Savaş Dinçel, İstanbul atmosferinden yansıyan Sait Faik’in dünyasını, yazarın öykü ve anılarından yola çıkarak anlatıyor. Oyun, 4-8 Kasım tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir. Naşit Özcan’ın rol aldığı Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye’yi Ergün Işıldar yönetti.

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, 4-8 Kasım tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde izleyicisiyle buluşacak… Aziz Nesin’in kaleminden birey-devlet ilişkisini sorgulayan oyunu, Y. Kenan Işık yönetiyor. Oyunda Derya Kurtuluş, Ezgim Kılınç, Nur Saçbüker, Hasibe Eren, Ergün Işıldar, Şevket Avşar, Mehmet Bulduk, Can Doğan, Savaş Barutçu, Tuğrul Arsever, Mert Turak, Yalçın Avşar, Mevlüt Demiryay, Osman Gidişoğlu, Volkan Ayhan, Murat Güreç, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Reyhan Karasu, Selin Türkmen, Senem Oluz, Berna Adıgüzel, Nurdan Kalınağa, Tolga Coşkun, Kahraman Acehan, Tankut Yıldız, Özgürefe Özyeşilpınar, Göksel Arslan, Cihan Kurtaran, Yasemin Güvenç, Özge O’Neill Sarımola, Bahar Özge Göze, Yılmaz Arda Alpkıray, Okan Patırer, Doğan Şirin, Berk Samur rol alıyor. Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz’ın müzikleri Timur Selçuk imzasını taşıyor.

Ragıp Yavuz’un yönettiği Woody Allen komedisi Tekrar Çal Sam, beyninde yaşattığı kişilerle kendi hayatını sorgulamaya çalışan bir sinema eleştirmeninin içsel hesaplaşmalarını konu alıyor. U. Arda Aydın, Sevtap Çapan, Emrah Özertem, Sezai Aydın, Sevinç Erbulak, İrem Arslan Aydın, Derya Çetinel’in rol aldığı Tekrar Çal Sam, 4-8 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyircisini bekliyor.

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde 4-8 Kasım tarihleri arasında, izleyicilerini bekliyor. Kanuni Sultan Süleyman dönemine, Şehzade Bayazid’in trajedisi üzerinden yaklaşan oyunu, Orhan Asena yazdı, Nedret Denizhan yönetti. Oyunda Mazlum Kiper, Doğan Altınel, Rıdvan Çelebi, Berrin Koper, Caner Bilginer, Senan Kara, Kemal Kocatürk, Ersin Sanver, Tarık Şerbetçioğlu, Dinçer Çekmez, İbrahim Şirin, Hakan Güner, Sibel Topaloğlu, Selçuk Yüksel, Erhan Özçelik, Ergün Üğlü, Bora Ayanoğlu, Yılmaz Meydaneri, Haşmet Zeybek, Gökhan Eğilmezbaş, Güneş Han, Aslı Narcı, Esra Karataş rol alıyor.

Bekleme Salonu’nda, üç kişi aynı amaçla geldikleri bekleme salonunda, küçük bir ‘engel’le karşılaşırlar. Yapmaları gereken beklemek mi yahut beklemekten vazgeçip, içine sürüklendikleri şifreleri çözmek mi? Yiğit Sertdemir’in yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Cengiz Tangör, Ertuğrul Postoğlu, Zeynep Özyağcılar rol alıyor. Oyun, 4-8 Kasım tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir.

Dinmeyen Alkışlar, 4-8 Kasım tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde, seyircisiyle buluşacak. Tiyatro ve sinemanın güzelliği ve sahne gücüyle efsaneleşen oyuncusu Cahide Sonku’nun trajik yaşam öyküsünün anlatıldığı oyunda Aslı Seçkin, Erkan Sever, Aziz Sarvan, Rahmi Elhan, Defne Gürmen Üstün, Cem Uras, Enes Mazak, Melike Altınbaran, Emre Narcı rol alıyor. Dinmeyen Alkışlar’ı Gülsün Siren Kınal yazdı. Oyunun yönetmeni ise Engin Gürmen…

Kasım ayının ilk haftasında 3’ü yeni 4 çocuk oyunu…

Hakan Yavaş’ın yazıp yönettiği Kazuu adlı oyun, 7-8 Kasım’da Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde… Bir deniz kazasından kurtulan Rimi ve Şupro, suda buldukları tahta parçasının üzerinde kurtulmak için çareler ararken türlü sakarlıklar yapar. Hayatta kalmaya çabalarken, kendi dertlerini bırakıp, Ağlayan Ay’ı teselli etmek için gökyüzüne çıkabilen ya da Solucan Tuto’yu kurtarmak için denize dalabilen bu iki arkadaş, çaresizliğe karşı umutlarını asla kaybetmezler. Oyunda Uskan Çelebi, Mehmet Soner Dinç, Seza Güneş, Deniz Yeşil Mavi, Derya Yıldırım alıyor.

Gökçe Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği İyi Geceler adlı oyun 5-6 Kasım’da Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde… Ressam olan bir kız çok sevdiği kedisini bir türlü bulamaz. Acaba yaramaz kedi bu kez nereye kaçmıştır? Boyaların arasına mı, yoksa bir resmin arkasına mı? Oyunda Görkem Ece Ercan rol alıyor.

Yine Gökçe Delagrange’nin yazdığı Ece Okay’ın yönettiği Boya Benek oyunu, 5-6 Kasım’da Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde küçük tiyatroseverleri bekliyor. Heykel ve resim yapmayı seven bir kız, kaybolan kedisini aramaktadır. Yaramaz kedisini bulmaya çalışan kız, kimi kez resim, kimi kez müzik yaparak hikâyesini anlatır. Üstelik bu hikâyeye seyirciler de katılacaktır. Oyunda Görkem Ece Ercan rol alıyor.

Turgut Denizer’in yazıp yönettiği Büyüyünce Ne Olacaksın adlı oyun ise 7-8 Kasım’da Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir. On değişik hikâyede hem çocukların meslek seçimlerini, hem de büyüklerin yönlendirmelerini mizahi bir dille ele alan oyun, mesleklerin farklı yönlerini gösteriyor. Oyunda A. Yağmur Ulusoy, Ece Ercan, Zeynep Göktay, Nazan Yatgın, Can Alibeyoğlu, Murat Yatman, Özgür Atkın, Mehmet Soner Dinç rol alıyor.

İyi seyirler…

Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye
4-8 Kasım 2009 Fatih Reşat Nuri Sahnesi

Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz
4-8 Kasım 2009 Kâğıthane Sadabad Sahnesi

Tekrar Çal Sam
4-8 Kasım 2009 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi

Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe
4-8 Kasım 2009 Musahipzade Celâl Sahnesi

Bekleme Salonu
4-8 Kasım 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

Dinmeyen Alkışlar
4-8 Kasım 2009 Ümraniye Sahnesi

Kazuu
7-8 Kasım 2009 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

İyi Geceler
5-6 Kasım 2009 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

Boya Benek
5-6 Kasım 2009 Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi

Büyüyünce Ne Olacaksın
7-8 Kasım 2009 Ümraniye Sahnesi

Oyunlar Hakkında…

MERAKLISI İÇİN ÖYLE BİR HİKÂYE

Yazan: Sait Faik Abasıyanık
Uyarlayan: Savaş Dinçel
Yöneten: Ergün Işıldar

Savaş Dinçel, Türk edebiyatının en önemli kalemlerinden Sait Faik’in öykülerinden, anılarından, yazılarından yola çıkarak onun şahitliğinde dolu dolu bir İstanbul turu yaptırıyor izleyenlere… “Meraklısı İçin Öyle Bir Hikâye” izleyenleri, önce Burgazada, ardından Karaköy, Tünel, Beyoğlu, Hristaki Pasajı ve Taksim Parkı’na götürüyor.

YAŞAR NE YAŞAR NE YAŞAMAZ

Şarkılı Çalgılı Oyun

Yazan: Aziz Nesin
Yöneten: Y. Kenan Işık

Yaşar, okula başlarken nüfus kaydına göre ölmüş olduğunu öğrenir. Bundan sonra hiçbir olayda da yaşadığını anlatamaz. Ama iş babasının vergi borcunu ödemeye gelince “resmen ölü” olduğunu söyleyip kurtulamaz da… Sevdiği kızla evlenemez, çünkü nüfusta kaydı yoktur. Babasından kalan mirası alamadığı gibi, yaşadığını ispat için başvurduğu bürokrasi girdabında kaybolur. Baba olur, oğlunu nüfusa kaydettiremez ve memura hakaretten düştüğü cezaevinde hayatı öğrenir.
Büyük mizah ustamız Aziz Nesin’in devlet-birey ilişkisini sorguladığı bu oyunda, “vatandaş” Yaşar’ın bürokrasi karşısındaki ezikliği anlatılıyor.

TEKRAR ÇAL SAM

Yazan: Woody Allen
Yöneten: Ragıp Yavuz

Çıkmazlarını aşmak için beyninde yaşattığı kişilerle, zaaf ve korkularıyla konuşan ve kişiliğini arayan bir adamın trajikomik hikâyesi… Aynı zamanda da bir sevda hikâyesi… Sinema eleştirileri yazan ve hayallerle yaşayan Allan Felix, karısı tarafından terk edilmiştir. Hayatını yeniden düzenleme çabası komik bir kâbusa benzemektedir. Çünkü hayata kendisi gibi değil, hayranı olduğu Humphrey Bogart gibi bakmakta, ona özenmektedir. Tek isteği, biten evliliğinin acısını atlatabilmek için kendine uygun bir kızla birlikte olabilmektir. Allan Felix, paradan başka bir şey düşünmeyen işadamı Dick ve onun sorunlu karısı Linda’nın yardımı ile uygun bir ‘kız arkadaş’ arayışına koyulur. Bu süreçte eski karısı Nancy ile hayranı olduğu Bogart’ın hayalleri onun peşini hiç bırakmaz. Acaba tehlikeli bir aşk macerası onu kendi kimliğine kavuşturabilecek midir?

YA DEVLET BAŞA YA KUZGUN LEŞE

Yazan    : Orhan Asena
Yöneten: Nedret Denizhan

Kanuni Sultan Süleyman dönemini ele alan oyunda, Hürrem Sultan’ın, gücünü, etkinliğini arttırmak ve Kanuni sonrası kendi oğullarını tahta çıkarmak için giriştiği uğraşın acılı sonuçları anlatılıyor. Kanunî Sultan Süleyman’ın en güçlü olduğu dönemde, karısı Hürrem Sultan taht için kendi oğullarını öne çıkarma çabasındadır. Bu yüzden de, Kanuni’nin başka bir hanımından olan oğlu Şehzade Mustafa’yı entrika ile ortadan kaldırmak ister. Oğlu Şehzade Bayazid ile Şehzade Selim (II. Selim) karşı karşıya gelir. Ve Kanunî oğullarının hayatı üzerine karar vermeye zorlanır…

BEKLEME SALONU

Yazan: Yiğit Sertdemir
Yöneten: Tolga Yeter
Her şey bir firmanın eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mülakat yapması ile başlar. Yapılan elemeler sonucunda, iki genç adam ve bir kadından oluşan üç kişi, mülakatın son aşamasına kalmışlardır. Oyun, bu üç kişinin aynı oda içersinde kilitli kalmaları ve odadan çıkma çabaları ile yol alır. Kilitli kalan adaylar, şifrelerle dolu oyunun kurallarını yerine getirirken, bir sınamadan geçtiklerini düşünmektedirler ve ona göre hareket etmeye başlarlar. Kapıyı açmak tek amaç olmuştur. Bu amaç uğruna bir birlerini yok etmeyi göze alan üç kişi, anahtarı ararken kendi geçmişleri ile ilgili ipuçlarının odaya yerleştirilmiş olduğunu fark ederler.

DİNMEYEN ALKIŞLAR – CAHİDE

Yazan    : Gülsün Siren Kınal
Yöneten: Engin Gürmen

Tiyatromuzun ve sinemamızın unutulmaz isimleri arasında yer alan, 1981 yılında yitirdiğimiz Cahide Sonku’nun sanat yaşamı, evlilikleri ve son yıllardaki yalnızlığını anlatan Dinmeyen Alkışlar, bir yanıyla da Şehir Tiyatroları’nın yakın tarihinden kesitler sunuyor…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kayıp Hazine - St. Trinian’s 2: The Legend of Fritton’s Gold (2011) Örümcek-Adam: Örümcek Evreninde - Spider-Man: Into the Spider-Verse (2018) Jurassic World: Yıkılmış Krallık - Jurassic World: Fallen Kingdom (2018) Hedefim Sensin (2018) Red (2010) Gençlik - Youth (2016)

Leave a comment