KARANLIKLAR ÜLKESİ: UYANIŞ
“UNDERWORLD AWAKENING”

Yapım Bilgileri
Vampirler ile Lycan’lar arasındaki binlerce yıllık savaş büyük popülarite kazanmış olan Underworld/Karanlıklar Ülkesi’nin dördüncü ve en görkemli filmi “Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış”ta 3 boyutlu olarak nefes kesiyor. Ünlü efsanenin imzası hâline gelmiş olan aksiyon ve kargaşayı yeni bir düzeye taşıyan “Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış” ünlü Vampir savaşçısı Selene’i (Kate Beckinsale) bugüne kadarki en çetin rakibiyle karşı karşıya getiriyor, üstelik tam da Selene, uğruna savaştığı her şeyi değiştirecek, şoke edici bir sırrı yeni öğrenmişken.
Selene ile insan-Lycan melezi sevgilisi Michael’ın “Underworld Evolution/Karanlıklar Ülkesi: Evrim”de  Vampirlerin atası Marcus’u ortadan kaldırmasının üzerinden 15 yıl geçmiştir. Aradan geçen zamanda, insanoğlu gerek Vampir gerek Lycan klanlarından haberdar olmuş ve her iki türü de ortadan kaldırmak için seferberlik ilan etmiştir.Bu soykırım sürecinde ele geçirilen Selene on yıldan fazla bir süre sonra uyanır ve kendini Antigen’deki gizli bir laboratuarda tutsak bulur. Antigen Vampirleri ve Lycan’ları yaratmış olan virüse karşı bir aşı geliştirme amacı güden güçlü bir biyo-teknoloji şirketidir.

Michael’ın öldüğü haberi Selene’i çok üzerse de, dondurulmuş şekilde geçirdiği zaman zarfında Michael’dan olan kızı Eve’i (India Eisley) doğurduğunu öğrenmek bu acıyı gölgede bırakır. Kendi ve çocuğu için sığınacak bir yer ararken, Selene kendini, bir zamanlar gururlu oluşlarıyla tanınan türdeşlerinin soyunun neredeyse tükenmek üzere olduğu, sağ kalanların ise yeraltına çekildiği bir dünyada bulur.
Geriye kalan klanlar tarafından dışlanan Selene genç Vampir David’in (Theo James) desteğiyle, hem kendini hem çocuğunu yok etme planları yapan gizli güçleri içinde barındıran Antigen’e karşı kanlı bir intikam savaşına girişir. Geleneksel düşmanları Lycan’lar bir kez daha egemenliği ele geçirmişken, Selene bile, Underworld/Karanlıklar Ülkesi tarihindeki en yırtıcı rakibi olan, genetiğiyle oynanarak güçlendirilmiş üstün-Lycan karşısında güçsüz gibi görünmektedir.

“Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış”ın başrolünde Kate Beckinsale (“Underworld”, “The Aviator”, “Nothing But The Truth”), Stephen Rea (“V for Vendetta”, “The Crying Game”), Michael Ealy (“Seven Pounds”, “Barbershop”), Theo James (“You Will Meet A Tall Dark Stranger”), India Eisley (“The Secret Life of an American Teenager”) ve Charles Dance (“Game of Thrones”, “Alien3”) yer alıyor.
“Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış”ı Mårlind & Stein (“Shelter”, “Storm”) yönetti. Senaryosunu Len Wiseman (“Underworld”, “Underworld: Evolution”) ile John Hlavin’in (“The Shield”) ve J. Michael Straczynski ile Allison Burnett’ın (“Untraceable”, “Fame”) kaleme aldığı filmin hikayesi Len Wiseman ile John Hlavin’e ait. Filmdeki karakterlerin yaratıcıları ise Kevin Grevioux ile Len Wiseman ve Danny McBride. “Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış”ın yapımcılığını Tom Rosenberg (“The Lincoln Lawyer”, “Million Dollar Baby”), Gary Lucchesi (“The Lincoln Lawyer”, “Million Dollar Baby”, “Underworld”), Len Wiseman ve Richard Wright (“The Lincoln Lawyer”, “Underworld”) gerçekleştirdi.
Filmin yönetici yapımcılığını ise David Kern (“The Lincoln Lawyer”, “Fame”), James McQuaide, David Coatsworth (“John Adams”, “Grey Gardens”), Eric Reid, Skip Williamson (“Underworld: Rise of the Lycans”, “Crank”) ve Henry Winterstern (“Conan The Barbarian”, “Underworld Evolution”) üstlendi.

Görüntü yönetimini Scott Kevan’ın (“Death Race”, “The Losers”) gerçekleştirdiği  “Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış”ın yapım tasarımı Genie ödüllü Claude Paré’nin (“Barney’s Version”, “Night at the Museum”), kurgusu Jeff McEvoy’un (“Wonderland”, “The Lincoln Lawyer”), kostüm tasarımı Oscar® adayı Monique Prudhomme’un (“Imaginarium of Doctor Parnassus”, “Juno”), müziği ise Paul Haslinger’ın imzasını taşıyor.

YAPIM HAKKINDA

Yarattıkları mega hit seri Underworld/Karanlıklar Ülkesi’nin dördüncü filmi için, yapımcılar Tom Rosenberg, Gary Lucchesi ve Richard Wright ile serinin yaratıcısı Len Wiseman, muazzam bir risk alarak zaten uluslararası düzeyde son derece başarılı olan yapımı yenilediler ve yeniden yarattılar: Yapımcılar Vampir ve Lycan karakterlerin soyları tükenme noktasına gelene dek avlandıkları,insanın egemen olduğu, çağdaş bir dünyaya taşırken, 3 boyutlu son teknolojinin heyecanını da bu karışıma eklediler.
Total Recall’un yeniden yapımı gibi yakın vadeli projelerini askıya alan serinin yaratıcısı Len Wiseman bu kez yönetmen koltuğuna oturmamayı seçti ama yapımcı olarak katkılarını sürdürdü ve olağanüstü hikayenin akışına fikirleriyle ilham verdi. Lakeshore Entertainment’ın başkanı Gary Lucchesi, “Len, Selene ile Michael’ın çocuk yaptıkları bir senaryo hayal etti. Filmin çıkış noktası buydu. Len’in katkıları olmaksızın böyle bir film yapmak mümkün olmazdı. Yapım tasarımından senaryonun yazımına, oyuncu seçimine kadar her aşamaya dahil oldu” diyor.
Underworld/Karanlıklar Ülkesi destanının ilk iki filminde rol almış olan Kate Beckinsale, Vampir Ölüm Taciri Selene olarak bir kez daha serideki yerini alıyor.Uzun süren bir tutsaklık dönemine son vererek kaçan Selene, insanların gerek Vampir gerek Lycan klanlarının kökünü başarılı bir şekilde kurutmak üzere olduklarını görür.
“Bu, ‘Underworld Evolution/Karanlıklar Ülkesi: Evrim’de sonlanan hikayenin devamı niteliğinde” diyor filmin yönetici yapımcısı David Coatsworth ve ekliyor: “Selene’i modern dünya bağlamına koymak ve insanlarla etkileşmesini sağlamak filmdeki iki önemli yenilikten biriydi. İkincisi ise Selene’in ergenlik çağında bir kızının olduğunu keşfetmesi. Bu durum Selene’in gelişimine yepyeni bir boyut ekliyor ve geleceğe uzanma ihtimali sunuyor”.
‘Underworld Evolution/Karanlıklar Ülkesi: Evrim’in bitiminden 15 yıl sonrasında başlayan “Underworld Awakening/Karanlıklar Ülkesi:Uyanış” hikayeye yeni karakterlerle birlikte yeni kurallar da getiriyor. “Bana kalırsa, serinin hayranları daha önce izlediklerinden daha aksiyon yüklü ve bir ölçüye kadar daha şiddet dolu bir Underworld/Karanlıklar Ülkesi görecekler” diyor Lucchesi ve ekliyor: “Selene bu filmde her zamankinden daha sert. Şiddete daha meyilli. Bu çok güçlü ve dramatik hikayede oyunculuklar da olağanüstü. Daha önceki filmlerde çıtamızı yüksek tutmuştuk ama bu filmi bence izleyiciler gerçekten ilginç bulacaklar”.
Getirilen yenilikler filmi mitolojik geçmişinden alıp, bilimkurgu aksiyon gerilimin dünyasına sokuyor. “Hikaye bizim geçmişimiz, şimdimiz ya da geleceğimizde geçmiyor. Hikaye bu üç zamansal dönemin kendine özgü versiyonunda geçiyor” diyor Lakeshore’dan Richard Wright.
Serinin önde gelen ismi Wiseman bu kez filmi yönetmeye müsait olmadığı için yapımcılar yeni yapımın başına geçecek kişiyi bulmak için yoğun bir arayışa girdiler. “Underworld/Karanlıklar Ülkesi serisine ilgi duyan bir dizi genç yönetmen üzerinde düşündük. Bu grup içerisinde İsveçli yönetmenler Måns Mårlind ve Björn Stein de bulunuyordu” diyor Lucchesi ve ekliyor: “Bu ikilinin ortaklaşa yönettiği, Storm adında, gerçekten ilginç bir yapım vardı ki bu film bize göre Underworld’den büyük ölçüde etkilenmişti”.

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628837520719″]

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Beni Unutma (2011) İKİ (2017) Gomorra (2008) Dr. Parnassus - The Imaginarium Of Doctor Parnassus (2010) Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya - Crazy Kwai Boo: Sanxingdui Spirited Away (2024) Vahşet Gecesi - Bound To Vengeance (2016)

Leave a comment