KANLI KOMEDYA ‘CALIGULA’,
11-12 MART’TA
BABA SAHNE’DE!

Sevilen oyuncular Levend Öktem, Ahmet Saraçoğlu, Ecem Üstündağ ve Pınar Coşkun’un rol aldığı Kanlı Komedya ‘Caligula’; M.S. 37-41 yılları arasında hüküm süren çılgın ve zalim Roma İmparatoru Caligula ve çevresindekilerin trajikomik hikâyesini sahneye taşıyor. Kanlı Komedya ‘Caligula’, 11 – 12 Mart’ta Baba Sahne’de!

Halkının, kendisinden nefret etmesi için adeta yanıp tutuşan Roma İmparatoru Caligula, Kanlı Komedya ‘Caligula’ ile tiyatro sahnesinde yeniden hayat buluyor. Baba Sahne’nin üçüncü oyununda, M.S. 37-41 yılları arasında hüküm süren Caligula ve çevresindekiler, Ragıp Yavuz’un trajikomik yorumunda güncelliğini koruyan metaforik birer “figür” olarak işleniyor. Kanlı Komedya ‘Caligula’, sanata ve edebiyata katkılarıyla olduğu kadar, halkına ve çevresine yaşattığı zorbalık, vahşet ve sapkınlıklarıyla da tanınan Roma İmparatoru Caligula’nın hikâyesi üzerinden, halkın özgürlük ve demokrasi arayışına eleştirel bir yaklaşım sunuyor.

M.S. 41 yılında, Cladius şöyle seslenir İmparator Caligula’ya: “Roma Cumhuriyeti’ni hatırlayanlar çoktandır toprak oldu; sonradan doğanlar cumhuriyetin, demokrasi denilen şu şeyin ne olduğunu bile bilmiyorlar, çünkü bütün tarihler çarpıtıldı, bütün kitaplar sansürlendi; demokrasi ve cumhuriyet kelimelerinin üstü çizildi, silindi; bu iki kelime artık dilimizde yer almıyor; halk, zorbalıktan başka bir şey bilmiyor; zorbalıkla emzirildiğinden, zorbalığa anası gibi alışmış ve o yüzden bütün bunları çekiyor; hayır, hayır, çekmiyor, normal hayatını yaşıyor, bunu normal kabul ediyor, hatta hoşuna gidiyor, çünkü başka bir hayat bilmiyor…” Ve sonraki 1412 yıl boyunca, yani Roma İmparatorluğu’nun son gününe kadar da, bir daha hiç kimse cumhuriyeti ve demokrasiyi geri getirmeyi denememiş…

Dünyaca tanınan Bulgar yazar Stefan Tsanev’in kaleme aldığı, Hüseyin Mevsim’in dilimize çevirdiği oyunun yönetmen koltuğunda Ragıp Yavuz oturuyor. Sahne ve kostüm tasarımına Barış Dinçel’in imza attığı oyunda Levend Öktem, Ahmet Saraçoğlu, Ecem Üstündağ ve Pınar Coşkun rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor - Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010) Peri: Ağzı Olmayan Kız - Peri:                  Girl With No Mouth (2020) Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi - Solo: A Star Wars Story (2018) ASMODAY (2022) Ruhlar Kasabası - Le Village Des Ombres - The Village of Shadows (2011) Dehşet Treni - Howl (2016)