“KAF DAĞI’NDAN FİLMLER” ARTER VE BAŞKA SİNEMA İŞBİRLİĞİYLE

KASIM AYINDA BEYOĞLU SİNEMASI VE SİNEBU’DA!
Başka Sinema ve Arter işbirliğiyle hazırlanmış olan “Kaf Dağı’ndan Filmler” başlıklı film seçkisi çağdaş sanatçı CANAN’ın Arter’de devam etmekte olan kişisel sergisine eşlik edecek sekiz filmi bir araya getiriyor. “Kaf Dağı’nın Ardında” isimli serginin de çıkış noktasını oluşturan kadınlar, efsaneler, masallar, bilinçaltı, sürrealizm, cennet arayışı, korkularımızla yüzleşme, doğayla şifa bulma gibi konulara uzanan filmler 10-17 Kasım tarihleri arasında Beyoğlu Sineması ve SineBU’da gösterilecek.
“Kaf Dağı’ndan Filmler” programı çerçevesinde 14 Kasım Salı, saat 19:00’da SineBU’da

CANAN ve Fatih Özgüven, Ahhh Belinda gösterimi öncesinde programdaki filmler üzerinde bir söyleşi gerçekleştirecekler.
Canan’ın Arter’deki “Kaf Dağı’nın Ardında” sergisi 24 Aralık’a kadar görülebilir.

Programdaki filmler:

THE VVITCH

Yönetmen: Robert Eggers
Oyuncular: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Süre: 92 dk.
Yıl: 2015
12 Kasım Pazar 21.15, Beyoğlu Sineması
16 Kasım Perşembe 21.30 SineBU

Konu: The Witch, insanlık tarihinin en karanlık dönemlerinden, New England’daki cadı avlarından esinleniyor. Tiyatro ve film yönetmeni, senarist Robert Eggers’in büyük başarı kazanan bu ilk uzun metrajlı film 1630 yılında geçiyor. Hıristiyan inançlarına sıkı sıkıya bağlı William ve Katherine, beş çocuğuyla birlikte, geçit vermez bir ormanın yamacında yaşamlarını sürdürmektedir. Yeni doğan oğulları sırra kadem basıp bir de ekinleri solunca, aile batıl inançlar ile kendi korku ve kaygılarının esiri olur. Birbirlerini suçlamaya başladıklarında en derin korkularının da ötesinde bir kötülüğün hedefi olacaklardır.

KOSMOS

Yönetmen: Reha Erdem
Oyuncular: Sermet Yesil, Türkü Turan, Serkan Keskin
Süre: 122 dk.
Yıl: 2009
14 Kasım Salı 21.15, Beyoğlu Sineması
16 Kasım Perşembe 19.00 SineBU

Konu: Sığınırcasına gittiği kasabada kendini yeni bir masala bırakan bir seyyahın hikayesidir Kosmos. Zamanın ve mekanların önemli olmadığı bir kasabadır burası, sadece insanlar önemlidir, söylenen sözler önemlidir; çünkü herkes birbirini çok iyi tanır. Kosmos’un beraberinde getirdiği mucizeler, ölü çocukları bile diriltebilecek derecede ‘mucizedir’. Böyle böyle kısa bir süre içerisinde namı alır yürür, şifa bekleyenler olur, aşkı dileyenler… Ancak hayat yine yapacağını yapar ve Kosmos’u talihsiz olaylar silsilesinin ortasına bırakıverir. Kars şehrinin enfes görüntüleri eşliğinde İyilik ile kötülüğün birbirine geçen karmaşık halini anlatır Kosmos.

BRAZIL

Yönetmen: Terry Gilliam
Oyuncular: Jonathan Pryce, Kim Greist, Robert De Niro
Süre: 132 dk.
Yıl: 1985
10 Kasım Cuma 21.15, Beyoğlu Sineması
13 Kasım Pazartesi 21.30, SineBU

Konu: Sam Lowry her şeyin gereksiz derecede karmaşık ve işe yaramaz olduğu fütüristik bir dünyada, teknik işlerle uğraşan bezgin bir bürokrattır. Rüyalarında uçarak teknolojiden kaçtığını ve bürokrasiyi alt ettiğini düşler ve hayatını hayallerinin kadınıyla geçirir. Bir gün, haksız yere tutuklanan Harry Buttle’ın davasıyla uğraşırken Sam gerçekten de hayallerindeki kadın, Jill Layton ile tanışır. Ancak aynı anda bir dizi bombalamanın suçlusu olarak gösterilince hem Sam’in hem de Jill’in hayatı tehlikeye girecektir. Brazil, temelini George Orwell’in 1984’ünden alıyor.

MAD MAX: FURY ROAD

Yönetmen: George Miller
Oyuncular: Charlize Theron, Tom Hardy
Süre: 120 dk.
Yıl: 2015
10 Kasım Cuma 21.30, SineBU
16 Kasım Perşembe 21.15 Beyoğlu Sineması

Konu: Gelecekte geçen bu apokaliptik öyküde dünya çöle dönmüş ve bildiğimiz anlamda insanlık mahvolmuştur. Kabus gibi bu dünyada her şeyi yoluna sokabilecek iki asi vardır. Max; karısının ve çocuğunun ölümünden sonra huzuru arayıp hayatta kalmaya çalışan bir adam ve Furiosa; çölü aşıp çocukluğunda yaşadığı topraklara dönebilirse kendini ve onu takip edenleri kurtarabileceğine ve dünyadaki cennete ulaşabileceğine inanan güçlü bir kadın.

AŞIK GARİP / ASHIK KERIB

Yönetmen: Sergei Parajanov
Oyuncular: Yuri Mgoyan, Sofiko Chiaureli, Ramaz Chkhikvadze
Süre: 73 dk.
Yıl: 1988
11 Kasım Cumartesi 21.30, SineBU
15 Kasım Çarşamba 21.15 Beyoğlu Sineması (Vahşi / Wild filmi ile beraber gösterilecektir.)

Konu: Gezgin ozan Aşık Garibi bir tüccarın kızına aşık olur ancak tüccar baba onu kovar ve dünyayı bin bir gece boyunca dolanmaya mahkum eder. Ancak tüccarın kızı, o dönene kadar kimseyle evlenmeyeceğine dair söz verir. Azeri halk şarkıları Parajanov’un kendine has görsel stiliyle birleşip bu inanılmaz masala can veriyor.

VAHŞİ / WILD

Yönetmen: Nicolette Krebitz
Oyuncular: Lilith Stangenberg, Georg Friedrich, Nelson
Süre: 97 dk.
Yıl: 2016
12 Kasım Pazar 21.30 SineBU
15 Kasım Cuma 21.15 Beyoğlu Sineması (Aşık Garip / Ashik Kerib filmi ile beraber gösterilecektir.)

Konu: Ania´nın rutin hayatı bir gün işe giderken karşısına çıkan bir kurtla değişir. Genç kadın şehrin ortasında bir parkta karşılaştığı bu yırtıcı hayvanı giderek takıntı haline getirir. Önce kurtla iletişim kurmaya çalışır, daha sonraysa onu yakalayıp evine hapseder. Ania evini kurtla paylaşmaya başladıktan sonra giderek vahşileşir ve sosyal çevresinden uzaklaşmaya başlar. Nicolette Krebitz üçüncü uzun metrajlı filminde, anarşist bir genç kadının medeniyetle olan ilişkisini sonlandırmaya karar verişini ve peşine düştüğü bir kurt ile ikiyüzlülükten ve hayatını garantiye alma çabasından vazgeçişini anlatıyor.

RUHLARIN KAÇIŞI / SPIRITED AWAY

Yönetmen: Hayao Miyazaki
Süre: 125 dk.
Yıl: 2001
13 Kasım Pazartesi 21.15 Beyoğlu
15 Kasım Cuma 21.30 SineBU

Konu: Japon animasyon üstadı Hayao Miyazaki’nin “Ruhların Kaçışı” filminin kahramanı on yaşındaki Chihiro, anne ve babasıyla yeni bir kasabaya taşınacağı için mutsuzdur. Yeni evlerine doğru yol alırken, farkında olmadan doğaüstü bir âleme girerler ve anneyle baba domuza dönüşür. Haku adlı bir çocuk panik haldeki Chihiro’ya yardım edeceğini söyler. Chihiro, büyüyü bozup insanların yaşadığı normal dünyaya dönmenin tek yolunun doğaüstü âlemdeki bir hamamda çalışmak olduğunu öğrenir. Orada çeşitli zorluklarla mücadele edecek, güzel dostlar kazanacaktır. Sonunda da hem ailesine yardım etmenin yolunu bulacak hem de olgunlaşıp kişiliğini geliştirecektir.

AAAHH BELİNDA

Yönetmen: Atıf Yılmaz
Oyuncular: Müjde Ar, Macit Koper, Yılmaz Zafer
Süre: 99 dk.
Yıl: 1986
11 Kasım Cumartesi 21.15 Beyoğlu
14 Kasım Salı 21.30 SineBU

Konu:

Bir tiyatro oyuncusu olan Serap, kadına dayatılmaya çalışılan toplumsal rolleri reddeden, modern bir kadın figürüdür. Bir gün Belinda adlı bir şampuan reklamında Naciye isimli basmakalıp bir ev kadınını oynamayı kabul eder. Ancak Serap’ın başına inanılmaz bir olay gelecek ve kendini reklamdaki Naciye ile yer değiştirmişken bulacaktır. Senaryosunu Barış Pirhasan’ın yazdığı film Türk sinemasında fantezi türünün belki de ilk örneği sayılabilir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Silahlar Fora - Guns Akimbo (2020) Sadece Bir Gece (2022) Hobbit: Beklenmedik Yolculuk - The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) Çöldeki İzler - Tracks (2014) Korku Seansı 2 - The Conjuring 2 (2016) Kaptan Sabertooth ve Minik Korsanlar Kayıp Elmas Peşinde - Kaptein Sabeltann Og Den Magiske Diamant (2021)