KAÇIŞ YOK (NO ESCAPE)

 KONU: Amerikalı bir işadamı olan Jack Dwyer’ın (Owen Wilson) ailesiyle birlikte Güneydoğu Asya’ya yerleşmesinin ardından siyasi çatışmalar ve halk ayaklanması gelir. Eşi (Lake Bell) ve çocuklarıyla birlikte yeni tanıştıkları, gizemli bir adamın da (Pierce Brosnan) yardımıyla önce şehirden, sonra ülkeden kaçmanın yollarını ararlar.

PRODÜKSİYONA DAİR
John Dowdle, KAÇIŞ YOK filmine ait ilk fikirlerini 2006 yılında babasıyla bir Tayland gezisine çıktığı sırada edinmiş. Tatile çıkmadan sadece birkaç gün önce ülkede askeriyeyle halk arasında çatışmalar patlak verir ve John söz konusu seyahatiyle ilgili çekinceler yaşamaya başlar. Babasının, ülkenin yine de tehlikeli bir yer olmayacağına dair telkinleri üzerine planladıkları gibi devam ederler. Tankların caddeleri işgal ettiği, sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı sırada her şeye rağmen sorunsuz bir tatil yaşarlar. Ancak John, tersi bir durum yaşansaydı işin içinden nasıl çıkılırdı düşüncesini aklından atamaz.
Bunun üzerine Amerika’ya döndükten sonra bu fikri kardeşi Drew’e aktarır. İkili, birlikte KAÇIŞ YOK filminin konseptini oluşturur ve bunun arkasından neler yapabileceklerine dair düşünmeye başlar.
Filmin senaryosunu birlikte yazan kardeşler ilk taslağı altı hafta gibi kısa bir sürede tamamlar. 2007 yazında QUARANTINE filminin ön yapım süreci içinde yer alacakları sırada bir yandan da KAÇIŞ YOK ile ilgilenirler.
Akıllarında kesin olan bir ayrıntı vardır. Baş karakter Jack Dwyer, her kesime hitap eden bir adam olmalıydı. Kulağa her ne kadar kolay gelse de çocukları ve eşiyle hiç bilmedikleri bir ülkede bir iç savaşın ortasında kalan bu adamın her saniye başka bir mucize yaratması gerektiği için her kesime hitap etse de karakterin her kesimde yer alabilecek nitelikte biri olamayacağı ortadaydı.
Filmin geliştirme süreci finansal açıdan pek çok engelle karşılaşmış. John ve Drew beş farklı finansörle ve bir stüdyoyla konuşmuş ancak bu süreç yedi yıl gibi bir zaman almış. “Birileriyle anlaşmak çok zordu” diyen John, “Tehlike içinde yer alan çocukların filmde yer alması pek çok kişiyi duraksatıyor. İşin içindeki duygusallığın farkındayız ancak aklımızdakileri filme nasıl yansıtabileceğimizi tam olarak anlatabilene kadar zorlu günler geçirdik.” sözleriyle devam ediyor.

Uzun süren ön yapım sürecinde Dowdles, Jack Dwyer, Annie Dwyer ve Hammond rolleri için Owen Wilson, Lake Bell ve Pierce Brosnan gibi çok iyi oyuncularla anlaşma fırsatı bulabilmiş.
Owen Wilson, oyuncu seçimi için mülakatı geçerken her iki tarafın da yüzünde büyük bir gülümseme vardı. Yapım tarafının iki kriteri bulunuyordu; insanlar bu adamın harika bir baba olduğuna inanmalı ve ailesine zarar veren birini öldürdüğü zaman herkes buna çok şaşırmalıydı. Seyircinin özellikle ikna olması için dövüş eğitimleri almış bir aksiyon filmi yıldızına ihtiyaçları yoktu. Wilson’ın komedi filmlerindeki geçmişi yönetmenleri ayrıca cesaretlendirmiş. Ve John’un, “Kardeşim de ben de, iyi komedi oyuncularının her türlü rolün altından kalkabileceğine inanıyoruz.” sözleri durumu yeterince açıklıyor.
Tam tersine Brosnan’ın aksiyon filmlerindeki başarısı da John ve Drew için ayrıca ikna edici
olmuş. Başarılı 007 oyuncusunun, bu filmdeki ne yaptığını bilen, planlı, programlı ve eğitimli
karaktere daha da değer katacağını düşünmüşler.

Bell ile yapılan ilk görüşmeyse yüz yüze değil Skype üzerinden olmuş. “Durmadan gülüp kahkahalar atıyorduk. Çok sıcak bir görüşme olmuştu.” diyen Bell, “Çok kısa sürede kendime ‘Bu kadar neşeli insanlar nasıl böyle karanlık bir film yazabilir ki?’ diye sordum.” sözleriyle devem ederken ardından “Bu filmin beni duygusal açıdan zorlayacağını biliyordum ancak benden istediği fiziksel özellikler için de fazladan çalışma yapmam gerekiyordu.” diyor.
Film çekilmeye başladığı sıralarda John ve Drew sonunda senaryonun toparlanabilmesi nedeniyle oldukça mutluydu. Kardeşlerin özellikle dikkat ettiği noktalardan biri de ülke isminin kesinlikle filmde geçmeyecek olmasıydı. “Bu film tamamıyla bir aile draması. Dikkatleri başka bir noktaya çevirmeye gerek yok, nerede olduklarının önemli olmasına gerek yok.” diyen Drew yine de her ne kadar ilhamı Tayland’dan almış olsalar da senaryonun yazımı sırasında referans olarak Kamboçya’yı göz önünde bulundurduklarını saklamıyor.

Gösterim Tarihi: 28 Ağustos 2015
Dağıtım: Mars Dağıtım
İthalat: Tanweer Film

OWEN WILSON
LAKE BELL
STERLING JERINS
CLAIRE GEARE

ve

PIERCE BROSNAN
Cast: EYDE BELASCO, CSA
Müzikler: MARCO BELTRAMI ve BUCK SANDERS
Kostüm Tasarımı: ANNIE BLOOM
Kurgu: ELLIOT GREENBERG
Prodüksiyon Tasarımı: ARV GREYWAL
Görüntü Yönetmeni: LÉO HINSTIN
Yürütücü Yapımcılar
GARY MICHAEL WALTERS
JEFFREY STOTT
ANDREW PFEFFER
STEVE ALEXANDER
Yapımcılar
DREW DOWDLE
MICHAEL LITVAK
DAVID LANCASTER
Senaryo
JOHN ERICK DOWDLE & DREW DOWDLE
Yönetmen: JOHN ERICK DOWDLE

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kosmos (2010) İfrit- Musallat (2023) Kurtarıcı - Extraction (2016) Seni Seven Ölsün (2016) Mavi Cennet - Tengri - Blue Heavens (2010) Han Solo: Bir Star Wars Hikayesi - Solo: A Star Wars Story (2018)

Leave a comment