JALE ARIKAN’IN;
“ZERRE”DEKİ OYUNCULUĞU ALTIN PORTAKAL’DA ÇOK KONUŞULACAK!

Jale Arıkan; bu yıl 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Film” ödülü için yarışacak olan “Zerre”de oyunculuğuyla göz dolduruyor. Filmde, Zeynep karakterine hayat veren başrol oyuncusu Jale Arıkan’ın; küçük kızı ve annesinden oluşan ailesini hayatta tutmak için verdiği zorlu mücadele gözler önüne seriliyor.
Farklı bir sinemasal anlatım dili kullanılan “Zerre”de, kızı ve annesi ile küçük bir evde yaşayan Zeynep rolüyle seyirci karşısına çıkan Jale Arıkan; haksız yere işten atılan bir kadının  ailesini  hayatta tutma mücadelesi ile izleyicide derin etkiler bırakıyor.
Sinema hayatına Almanya’daki Türk kadınlarının dramını Alman toplumuna yansıtabilmek için başlayan Jale Arıkan’ın; ilk sinema filmi 1989 yılında Rainer Boldt tarafından yönetilen “Öykü Anlatıcısı”. Ardından “İstanbul’da Bir Aşk”, “Gölge Boksu’’, “Tatort: Stoever’s Fall”, “Kedi ve Fare”, “Kadınların Gecesi”, “Landgang für Ringo” gibi filmlerde rol alan Jale Arıkan, 1996 yılında Alman Stern dergisine sinemadaki projeleri sayesinde kapak oldu. Yine aynı yıl kısa bir süre Amerika’ya giderek “Hollywood’da Bir Star Olmak” filmini çeken Arıkan; daha sonra ise Elizabeth Hurley ve Dennis Hopper gibi isimlerle beyazperdede rol aldı. Jale Arıkan, 2011 yılında, 48. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışan “ZENNE” filmindeki performansı ile dikkatleri bir kez daha üstüne çekti.
Jale Arıkan’ın başrolünü oynadığı, yönetmenliğini ve senaristliğini Erdem Tepegöz’ün, yapımcılığını Kağan Daldal’ın yaptığı “Zerre”; tek bir karakter üzerinden ilerleyen öykü yapısına sahip. Omuzda hareketli kamera kullanımı, gerçek işçilerden ve fabrika mekanlarından oluşan gerçekçi anlatım biçimi ile film küçük bir insan öyküsü üzerinden “varoluşu”  arıyor. Zerrenin en ilgi çekici yanı ise; öykünün içinde yatan sembolik anlatım dili. Gündelik hayatta her zaman fark edilmeyen uçuşan parçacıklar, filmin içinde bir oyuncu gibi görev alıyor ve Zeynep’in sorunlarla dolu dünyasının evrendeki yerini betimliyor.
Rüçhan Çalışkur (anne), Ergun Kuyucu (Kudret), Özay Fecht (Seniha), Remzi Pamukçu (Remzi) gibi isimlerin de oyunculuklarıyla göz doldurdukları Zerre’nin görüntü yönetmenliğini Macaristan’dan Marton Miklauzic üstlenirken, filmdeki yıpranmış doku, başarılı sanat yönetmeni Azeri Tora Aghabayova tarafından beyazperdeye yansıtılıyor.
Bir ilk film olmanın ötesinde, farklı bir dil üzerinden anlattığı Zeynep’in öyküsüyle büyük bir soruyu, çok sade bir hayat kesiti ile filme aktaran “Zerre”; 6 – 12 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde kesinlikle kaçırılmaması gereken bir film.

“ZERRE”
SİNOPSİS
Küçük kızı ve annesi ile hayata tutunan Zeynep; bu büyük Evren’de ne kadar yer kaplar?
İşsizlikle dolu bir şehirdeki insanlar, yaşadıkları sorunlar ve hayatları; uçuşan sayısız parçacıklar gibi küçücük müdür?

FRAGMAN İÇİN: http://www.youtube.com/watch?v=_4OFErEvl1o

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Siccin 3: Cürmü Aşk (2016) DUMBO (2019) Yüz - Mug (2018) Azem 2: Cin Garezi (2015) Yağmurlu Gecede: Gülperi (2015) Ölümsüzler: Tanrıların Savaşı - Immortals (2011)

Leave a comment