VERTIGO FILMS SUNAR

Bir GARETH EDWARDS FIlmi

ÖZET: 2009 yılında  NASA güneş sistemimizde uzaylılar olduğuna dair işaretler bulunduğuna dair ipuçları elde eder… Jüpiter’in ayından örnek toplaması için uzaya gönderilen bir uydu Dünya’ya dönerken  Orta Amerika’ya düşer.
Kısa bir sure sonra aracın düştüğü Meksika sınırında yeni yaşam formları görünmeye başlar. Bölge karantinaya alınır fakat Meksika’nın yarısı YASAK BÖLGE ilan edilerek karantinaya alınır.
Bugün Amerika ve Meksika askeri güçleri hala “yaratıkların” istilasına karşı koymaya çalışmaktadırlar…

Amerika’lı fotoğrafçı Andrew Kaulder (Scoot McNairy) Amerikalı bir turist olan Sam Wynden (Whitney Able)’a enfekte olmuş bölgeden Meksika sınırını geçerek Amerika’ya ulaşması için eşlik etmeyi kabul eder.

FİLM HAKKINDA

Başrollerinde Scoot McNairy ve Whitney Able’ın rol aldıkları MONSTERS’  BAFTA ödüllü ve EMMY ödülüne aday gösterilen CGI animatör Gareth Edwards.  Yapımcılığını Allan Niblo ve James Richardson üstleniyor.

BAFTA ödülü kazandığı  ve EMMY ödülüne aday gösterildiği görsel efektleriyle BBC’nin gözde dizilerinden ‘7 Wonders of the Industrial World’ ve  ‘Space Race’’in ardından Edwards kendi sinema filminin üzerinde çalışmaya karar verir.

Edwards durumu şöyle açıklıyor; ‘Film endüstrisinde inanılmaz bir rekabet ve yarış ortamı olduğundan bizim jenerasyonumuzdan bir çok yaratıcı sanatçı sinema filmi yapımcısı olmayı tercih ediyor. Benim karşıma böyle bir fırsat çıkacağından çok umutlu değildim. Birinin gelip belli bir bütçeyi önüme koyup haydi kendi filmini yap demesini beklemek de istemiyordum. Düşündüğüm tek şey eğer kendi filmimi yapacaksam gereken bütçeyi kendim bulup büyük bir ekiple çalışmadan olabildiğince ucuza bir proje çıkarmayı düşünmüştüm.”

Edwards Maldivlerde yaptığı bir tatil sırasında bir kaç yerli balıkçının deniz kıyısındaki diyaloglarını seyrederken CGI teknolojisi ile denizden çıkacak bir yaratığı hayal ettiğini söylüyor.
‘Oturmuş onları seyrediyorken bu kadar doğal bir sahnede yaratılabilecek görüntüyü düşünüyordum. Bazen set kurup hazırlayamayacağınız görüntüleri günlük hayat içinde renkleriyle, açılarıyla yakalayı veriyorsunuz. Kameramın yanımda olmasını egzotik bir lokasyonda çok da karmaşık olmayan bir görüntüyle çalıştığınızda işte bu derdirten enstantaneler yakalayabiliyorsunuz. Gördüğünüz herşeyi çekip sonra bilgisayara atıp istediğiniz her şeyin üzerine oturtabileceğinizi fark ediyorsunuz.İşte MONSTERS böyle doğdu’.

İşte bu aşamada Edward’ın ajansı Vertigo firması ile film yapımı konusunda görüşmeye başlamış. Allan Niblo ve James Richardson görsel efektler konusunda yetkin ve çok başarılı bu genç ismin hikaye anlatmak konusunda da ne kadar yetenekli olduğuna o zaman karar vermişler.

Richardson Edward’ın yeteneğini şöyle açıklıyor.  ‘Gareth’ın İngiltere’deki ajansı bize o güne dek hazırladığı felaket filmleri, seller, fırtına efektlerinde oluşan bir tanıtım göndermişti. Bu görüntülerin dışında  daha once bir bilim kurgu kanalı için hazırladığı bir dakikalık kısa filmi de gönderilen malzemenin içindeydi. Sadece CG konusunda çok yetenekli değildi… Bir dakikalık bir yarışma filminde bile harika bir atmosfer yaratabileceğini ve drama konusunda da yetenekli olduğunu ispatlıyordu.

‘Bizi asıl çılgına çeviren ise bütün bu efektleri kendi dizüstü bilgisayarında yapmış olmasıydı,” diyor Niblo. ‘Büyük bir stüdyo çalışması değildi, büyük paralar harcanan bir post prodüksiyonu da yoktu. Ona bizimle film yapmak isteyip istemediğini sormamız gerekiyordu.’

Edwards hikayesine şöyle devam ediyor:‘Tatilde rastladığım ve çok etkilendiğim balıkçılardan çıkardığım hikayenin ardından bir film yapımına nasıl yaklaştığımı gören Vertigo hikayeyi beğendi ve filmi yapmaya karar Verdi. 3 ay boyunca hikaye üzerinde çalıştım ve hepimiz mutlu olana dek senaryoda gereken değişiklikleri yaptım.’

Jurassic Park, ET ve diğer Spielberg klasikleriyle büyüyen bir nesilden olan, Edwards o güne dek yapılmış en gerçekçi Yaratık filmini yapmak istiyordu. “Aynı zamanda filmin içinde bir aşk hikayesi de yaşatmak istedim.Bilim kurgu filmlerinde yaratıklardan oluşan ve tamamen olması imkansız bir hikadense gerçek insanların yaşadığı bir hikayeyi anlatmayı amaçladım. Yaptığım araştırmalarda  Jupiter’in aylarından biri olan Europa’da hayat olması bilim adamları tarafından ve NASA tarafından kabul görmüş en yakın uzaylı hikayesinin kurgulanabileceği yerdi.  Pekela oraya material toplamaya gönderilmiş bir uzay mekiği dönüş y9lculuğunda dünyaya düşüp taşıdığı microorganizmaları etrafa saçabilirdi. Benim hikayemde de Meksika Okyanusu bu mikro organizmalardan etkilenip dünya dışı varlıkların yerleşim bölgesi haline geliyordu. Gerçekçi bir İstaladan bahsetmek mümkündü…”

‘Filmim normal bir yaratık filminin bittiği yerde başlıyordu. Mekik kazasından altı yıl sonra çekeceği yaratık fotoğraflarıyla zengin olmayı planlayan bir gazeteci olan  Andrew Kaulder (Scoot McNairy) normalde bir göç yolu olan Meksika  Amerika arasındaki yasak bölgeyi geçmeye çalışacaktı. Fakat son dakika patronun kızı olan Sam (Whitney Able)i de Meksika’dan Amerika’ya geçirmesi istenir. Kaulder onu eve ulaştırmaya yardım edecektir..’

Edwards filminin iki başrol oyuncusunun da filmin teması gibi gerçeğe olabildiğince yakın olmasını istemiş. ‘Gerçek hayatta sevgili olan iki oyuncunun başrolü paylaşmasını istedim Böylece birbirlerine alışmaya çalışmayacak, kimyalarının uymama riski olmayacak ve herşey daha gerçekçi olacak diye düşündüm.’

‘IN SEARCH OF A MIDNIGHT KISS’ filmindeki rolü ile büyük beğeni kazanan  Scoot McNairy  gerçek hayattaki kız arkadaşı Whitney Able ile birlikte çalışma fırsatını yakalamaktan çok mutlu olduğunu söylüyor. Bu her iki oyuncu için de ilginç ve değişik bir tecrübe olacaktır.
SÜRESİ: 93 DK.
WWW.MONSTERSTHEMOVIE.COM
VERTIGO FILMS

2010 Vertigo için harika bir yıl oldu. Avrupa’nın ilk 3D uzun metraj çalışmalarından olan  STREETDANCE 3D, İngiltere Box Office listelerine bir numara olarak girdi ve aynı tarihlerde vizyona giren Disney’in Prince of Persia filmi rakamlarını geçerek İngiltere’de en çok iş yapan İngiliz bağımsız filmleri arasına girdi. Vertigo’nun ortak yapımı olan  AJAMI En İyi Yabancı Film dalında Oscar’a aday gösterildi ve THE COVE  En İyi Belgesel Film Oscar’ına layık görüldü.
2011’de ise  Vertigo THE SWEENEY’nin sinemaya adaptasyonunu senaryosunu ve yönetmenliğini üstlenecek Nick Love ile birlikte yapmayı planlıyor. Çok başarılı olması beklenen  3D film HORRID HENRY ve  STREETDANCE 2 ise yine aynı ekibin sinema seyircisi ile buluşturmayı planladığı projler.

Resimler:

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
 Ye Dua Et Sev - Eat Pray Love  (2010) Kağıttan Kayıklar - Serhildan (2014) Ammar 2: Cin İstilası (2016) Ay Lav Yu Tuu (2017) SON SEANS: MTTH (2022) Tepecik Hayal Okulu (2015)

Leave a comment