Bu hafta gösterime giren filmler arasında yer alan İSMAİL EREN’in yönetmen ve yapımcılığını üstlendiği “Şenlikname-Bir İstanbul Masalı” adlı film İstanbul’un üç bin yıllık tarihi mekanlarını gün yüzüne çıkarıyor. Yaşları 45 ve üzeri olanların hatırlayacağı üzere büyüklerimizden duyduğumuz İstanbul’un altının delhizlerle dolu olduğu, Haliç surlarının bir ucunun Yenikapı’ya, bir başka ucunun
Haliç’in altından Galata’ya çıktığı, bir başka ucunun ise yine denizinaltından kızkulesine kadar ulaştığı rivayetlerini hep duyardık. İsmail Eren de bu rivayetlerden yola çıkarak senaryosunu yazdığı “Şenlikname-Bir İstanbul Masalı” filmi 2010 Ajansının desteğiyle sinemaya aktarılmış.Çok da güzel aktarılmış bence. Hele o tarihi surların içinde ve surların derinliklerine doğru inildikçe yaklaşık üç bin yıllık uyuyan tarih bu filmle yeniden uyanmış. Hele Mahir Usta rölündeki Ahmet Mekin, Maytapcı rölünde Sümer Tilmaç’ın müthiş performansları filme apayrı bir renk katmış. Hergün milyonlarca insanın önünden gelip geçtiği hatta yeni neslin bir kalıntı olarak gördüğü tarihi surlar bir zamanlar Cüneyt Arkın’ın çevirdiği filmlerle gün yüzüne çıkmıştı. Ama artık o filmlerde çevrilmediği için tarihi mekanlar tamamen kaderine terk edilmiş beklerken “Şenlikname-Bir İstanbul Masalı” imdada yetişti. Mekanların güzelliği, müzikleri,görüntü kalitesi ve herşeyden önce akıcı senaryosuyla izlenmesi gereken filmler arasında yer alan Şenlikname’nin konusu ise kısaca şöyle; “Sultan’ın biricik kızının saraydan kaçırılması ile başlayan inanılmaz macera, İstanbul’un 3000 yıllık efsanevi mekanlarında amansız bir mücadeleye dönüşüyor. Saf mehtercilerin, eski korsanların, Saray muhafızlarının, masum mekanikcilerin karıştığı macerayı anlatan bir Şenlikname albümünün sayfaları içinde sıcak bir aşk öyküsü doğuyor”. Filmde İlker Yiğen, Ayfer Dönmez, Naci Taşdöğen, Ahmet Mekin, Sümer Tilmaç, Tevfik İnceoğlu, Gözde Türkpençe, Naşit Özcan olmak üzere kalabalık bir sanatçı topluluğu rol alıyor.

Siz siz olun bu filmi kaçırmayın derim.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Otopsi - The Autopsy of Jane Doe (2017) Devrim Arabaları (2009) Erkekler Ne Söyler Kadınlar Ne Anlar / He's Just Not That Into You (2009) Güzelliğin On Par' Etmez (2013) Kingsman: Altın Çember - Kingsman: The Golden Circle (2017) Fabrika (2022)

Leave a comment