“Edebiyat Mevsimi”nde “Savaş ve Edebiyat”işlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü’nün, bu sene altıncısını düzenlediği “Edebiyat Mevsimi” programında “Savaş ve Edebiyat” konusu işlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Kültür Müdürlüğü, İstanbul’un edebi iklimine yapılan programlar ve söyleşilerle renk katmaya devam ediyor.
İBB Kültür Müdürlüğü, bu sene altıncısını düzenlediği “Edebiyat Mevsimi” programıyla 80 kadar şair ve yazarı Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi’nde ağırlıyor. “Edebiyat Mevsimi”nin bu yılki teması “Savaş ve Edebiyat” olacak. Programda, savaşa bürünen şiirler, acıya direnen hikâyeler, ayrılığın gölgesine düşen romanlar ve yürekleri ayaklandıran marşlar anlatılacak.  Katılımcıların barış için savaş öykülerine kulak vereceği “Edebiyat Mevsimi”ne Hüseyin Akın’dan Ali Ural’a, Cemal Şakar’dan Yıldız Ramazanoğlu’na kadar birçok ünlü yazar ve şair de konuk olacak.

Savaşların şiir, roman ve hikâye türleri arasındaki bağlarının masaya yatırılacağı programın açılışı 20 Aralık Cumartesi günü 13.30’da TYB İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilecek. Programın ilk gününde “Savaş ve Şiir” ve “Savaş ve Roman” başlıklı oturumlarda edebi türlerin savaşla ilişkisi ele alınacak. Türk Edebiyatı’nın değerli şair ve yazarları ayrıca şiir okumaları programında izleyicilere keyifli bir akşam yaşatacak.
“Edebiyat Mevsimi”nde, 21 Aralık Pazar günü “Soğuk Savaşın Etkileri ve Popüler Kültür” konuşulurken, “Sahneden Perdeye: Algı ve Gerçek” başlıklı panelde ise savaş ve edebiyat ilişkisi sinematografik açılardan anlatılacak.

22 Aralık Pazartesi günü “Savaş ve Propaganda” başlığıyla düzenlenen ilk oturumda savaşın edebiyata etkileri tartışılırken, aynı gün 17.00’de “Çanakkale Yürüyüşü” programında Çanakkale Savaşı ve etkisinde oluşan edebi eserler ele alınacak. 23 Aralık Salı günü 14.00’de düzenlenecek ilk oturumda savaş hatıraları anlatılacak. Aynı gün 17.00’de “Savaş ve Hikâye” konusu ünlü hikâyeciler Cemal Şakar, Ali Haydar Aksal ve Sadık Yalsızuçanlar tarafından ele alınacak.
“Edebiyat Mevsimi”nin 24 Aralık Çarşamba günü gerçekleştirilecek “Savaş ve Folklor” başlıklı oturumunda halk edebiyatının ve halk oyunlarının tüm dokuları incelenecek. Aynı gün 17.00’de ise “Günümüz Savaşları, Devrimler ve Edebiyat” başlıklı oturumda ise darbelerin edebiyata olan etkileri konuşulacak.

“Edebiyat Mevsimi” 25 Aralık Çarşamba günü Sultanahmet’teki Kızlarağası Medresesi’nin tarihi atmosferinde bu yılın en iyi edebiyatçılarına verilecek özel ödüllerle son bulacak. Ödüller; şiir, öykü, roman, biyografi ve folklor alanlarında verilirken bir de onur ödülü takdim edilecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (12. hafta):
Hüddam 4: Ahmer (2024) Evie (2024) Cesur Balina Katak - Katak: The Brave Beluga (2024) Sırrını Biliyorum (2024) Öldüm Bittim (2024) Sevmek Yüzünden (2024) İki Yüzlü (2024) Eflatun (2024) Queen Mary'nin Laneti - Haunting of the Queen Mary (2024) Ölümcül Sır - The Bricklayer (2024) BTOB TIME: Be Together the Movie (2024) Köylüler - The Peasants (2024) Demir Pençe - The Iron Claw (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kartopu Savaşları 2 - Racetime – Snowtime 2 (2019) Fırıldak Kedi Findus - Pettersson und Findus – Kleiner Qualgeist, Grobe Freundschaft (2017) Cesur İtfaiyeci - Fireheart (2022) Sadece Bir Gece (2022) Dünyanın Sonundaki Kıta - Le Dernier Continent - Mission Antarctique - The Last Continent (2009) Sevgili Yoldaşlar - Dear Comrades! (2021)

Leave a comment