1 Ekim 2010 tarihinde perdelerini açacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Kıbrıs turnesine çıkıyor. İBB Şehir Tiyatroları, Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği İntiharın Genel Provası ve Ephraim Kishon’nun yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği Tarla Kuşuydu Juliet adlı oyunla Kıbrıs’ta izleyicilerin karşısına çıkacak. İntiharın Genel Provası 20 Eylül 2010 tarihinde, Tarla Kuşuydu Juliet ise 23 Eylül 2010 tarihinde Yakındoğu Üniversitesi’nde saat 21.00’de sahnelenecek. 

“Underground” (Yeraltı) filminin senaristi olarak da tanınan Duşan Kovaçeviç, “metafizik komedi” olan İntiharın Genel Provası’nda dünyada ve ülkemizde son yıllarda giderek artan ‘intihar’ olgusunu işliyor. Oyunda, intihar etmek isteyen bir mimar Tuna köprüsüne gelir. “Sanatsal bir ölüm” hayaliyle, sevgilisine son kez telefon edip aşkını vurgular. İntihar eden adam, köprüden tam atlayacağı sırada Balıkçı feryat edip onu durdurur: Köprü altına ağ yerleştirdiğinden adam buradan atlamamalıdır. Derken adamın sevgilisi Kadın belirir, intihara engel olmaya çalışır. İntihar eden adam tam atlayacakken Kadın ile Balıkçı dans etmeye başlar. Bu sırada beyaz üniformasıyla Kaptan belirir. İntiharda kararlı olan adamın mesleğini öğrenince ona bir iş teklifi yapar…
Çevirisini Bilge Emin’in, dramaturgluğunu Doğan Korkmaz’ın, sahne tasarımını M. Nurullah Tuncer’in, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı’nın, müziğini Nedim Yıldız’ın, koreografisini Handan Ergiydiren Özer’in, ışık tasarımını Fatih M. Haroğlu’nun, efekt tasarımını Ersin Aşar’ın yaptığı tek perdelik oyunda; Bora Seçkin, Serhat Mustafa Kılıç, İbrahim Can, Bennu Yıldırımlar rol almakta…

Tarla Kuşuydu Juliet’te, Shakespeare’in yüzyıllardır insanları gözyaşına boğan karakterleri Romeo ve Juliet,  Ephraim Kishon’un yeni kurgusunda günlük yaşantı ve çığrından çıkmış bir evlilik içinde ele alınıyor. İntiharın eşiğinden döndükten sonra evlenip bir de çocuk sahibi olan “kıdemli aşıklar” kimsenin öngöremediği bir hayatı sürdürürler. Bu dünyanın yaratıcısı Shakespeare mezarında ters döner ve olaylara müdahale etmek üzere eve gelir.
Ephraim Kishon’nun yazdığı Engin Alkan’ın yönettiği oyunun müziği Poldi Schatzmann imzasını taşıyor. Dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, sahne tasarımı ve illüstrasyonlarını Gamze Kuş’un, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, ışık tasarımını Murat İşçi’nin, koreografisini Senem Oluz’un, müzik düzenlemesini ise Murat Bavli’nin yaptığı Tarla Kuşuydu Juliet’te, Engin Alkan, Özlem Türkad, Çağlar Çorumlu ve Murat Bavli rol alıyor.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bir Tutam Karanfi (2023) Babadan Oğula - The Place Beyond The Pines (2013) DAHA (2018) Çocuk Pozu - Child’s Pose (2014) Altın Eldiven - The Golden Glove (2019) X-Men: Geçmiş Günler Gelecek - X-Men: Days of Future Past (2014)

Leave a comment