İBB Şehir Tiyatroları, Mart ayının ilk haftasında Ateşli Sabır (Postacı) adlı oyunu repertuarına katıyor. Antonio Skármeta’nın yazdığı Ragıp Yavuz’un yönettiği oyun, 9 Şubat – 4 Mart 2012 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Ateşli Sabır (Postacı), Şili’li ozan Pablo Neruda’nın, Kara Ada’da (Isla Negra) yaşadığı günlerden bir kesiti anlatıyor. Neruda ile postacı Mario, Mario’nun sevgilisi (sonra karısı) Beatriz ve Beatriz’in annesi Rosa arasında yaşanan öykü, seyirciyi şiir, aşk, sürgün, doğa, özlem, sınıf kavgası ve faşizm gibi kavramlarla buluştururken, Şili’de Allende’nin iktidar olması, Neruda’ya Nobel Edebiyat Ödülü verilmesi ve faşist Pinochet darbesi gibi tarihsel olaylara da tanıklık ediyor. 1994’te “Il Postino / Postacı” adıyla sinemaya da uyarlanan “Ateşli Sabır” beş dalda Oscar adayı oldu ve “En İyi Sinema Müziği” dalında Oscar’la buluştu.

Çevirisini Aziz Çalışlar’ın, dramaturjisini Ragıp Yavuz’un, sahne tasarımını Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Canan Göknil’in, ışık tasarımını Kemal Yiğitcan’ın, ses-görsel efekt tasarımını Ersin Aşar’ın, koreografisini Yasemin Gezgin’in yaptığı oyunda; Levend Öktem, Mert Turak, Ayşegül İşsever, Derya Çetinel, Hamit Erentürk, Cihan Kurtaran, Derya Yıldırım, Derya Keykubat rol alıyor.

Oyunun Broşürü’nden…

Yazan: Antonio Skármeta

7 Kasım 1940’ta Şili’de doğdu. Şili Üniversitesi ve New York-Colombia Üniversitesi’nde felsefe ve edebiyat eğitimi aldı. Washington Üniversitesi tarafından “Latin Dilleri ve Edebiyatları Fahri Profesörü” unvanına layık görüldü. Roman, deneme ve öykü yazarıdır. Eserlerinin büyük bölümü 20 dile tercüme edilmiştir. Başlıca eserleri: No Pasó Nada (Bir Şey Olmadı)”, “La Insurrección (İsyan)”, “Ardiente Paciencia (Ateşli Sabır)”, Soñé que la Nieva Ardía (Karın Yandığını Düşledim)” ve “Match Ball (Maç Topu)”dur. Ayrıca edebiyat, sürgün, tiyatro ve kültürel politika üzerine birçok deneme ve makale yazmıştır. 1973’ten 1989’a kadar Şili’de yaşanan faşizm nedeniyle Avrupa’daki sürgünlük sürecinde birçok başarılı filmin senaryosuna imza atmıştır. Şili’de ve uluslararası platformda birçok ödül ve unvana layık görülen Skármeta, İtalya tarafından “Sanat Kumandanı”, Fransa tarafından da “Sanat ve Edebiyat Şövalyesi” unvanlarıyla
onurlandırılmıştır. Ayrıca yazarın Şili televizyonunda yayınlanan “El Show de los Libros” adlı bir TV programı vardır. “Ateşli Sabır” adlı romanı Michael Radford’un yönetmenliğinde “Il Postino (Postacı)” ismiyle beyazperdeye aktarılmış ve 1994’de beş dalda aday olduğu Oscar ödüllerinde, müzik dalında bu ödüle uzanmıştır. Yazar “Victoria’nın Dansı” adlı romanıyla da 2003 yılında “Planeta Ödülü”nün de sahibi olmuştur.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Labirent: Son İsyan - Maze Runner: The Death Cure (2018) Düet (2023) Atçalı Kel Mehmet (2017) DOLITTLE (2020) Günah Keçisi (2011) Ruhlar Bölgesi - Insidious (2011)

Leave a comment