İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim ayının üçüncü haftasında biri yeni, 7 oyunla seyircilerle buluşuyor. İBB Şehir Tiyatroları’nda 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında oynayacak oyunlar şunlar; Alemdar, Lüküs Hayat, Dullar, Romeo ve Juliet, Merhaba Hoşçakal, Gizli Oturum, Bozuk Düzen.

Ekim ayında perde açacak olan yeni oyunlardan Alemdar, 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Engin Alkan’ın yönettiği, Orhan Asena’nın “Tohum ve Toprak” adıyla da bilinen oyunu Alemdar’da isyancılar ayaklanmış, padişah öldürülmüştür. Sınır boyundan kalkıp gelen Alemdar Paşa, II. Mahmud’u isyancıların elinden kurtarır. Bir kuluna tacını ve canını borçlu olan bir padişahla, padişahın canını ve tahtını kollamak isteyen bir paşa karşı karşıyadır şimdi…
Dramaturgluğunu Sinem Özlek’in, dekor tasarımını Gamze Kuş’un, kostüm tasarımını Duygu Türkekul’un, ışık tasarımını ise Mahmut Özdemir’in yaptığı “Alemdar”da; Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Erhan Abir, Hakan Arlı, Yeliz Gerçek, Oya Palay, Berna Adıgüzel, Çiğdem Gürel, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Aslı Altaylar, Esra Karabaş, Tolga Coşkun, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Bu yıl, İBB Şehir Tiyatroları’nda 26. yılını kutlayacak olan Lüküs Hayat, Türk toplumunda yaşanan Batılılaşma sürecinin tam ortasına düşmüş insanların, gülünç ama düşündürücü öyküsünü anlatıyor. Eskimeyen dokusu ve içeriği ile adeta bir Şehir Tiyatroları klasiği haline gelen Lüküs Hayat, 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde seyircisini selamlamaya devam ediyor. Ekrem Reşit Rey ‘in yazdığı, Haldun Dormen ‘in yönettiği Lüküs Hayat’ta Zihni Göktay, Şenay Saçbüker, Savaş Barutçu, Ayşegül İşsever, Münir Kutluğ, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya, Aslı Aybars, Ali Gökmen Altuğ, İrem Arslan Aydın, Uğur Arda Aydın, Çağrı Hün, İlhan Kilimci, Betül Kızılok, Tuğrul Arsever, Ümran İnceoğlu, Samet Hafızoğlu, Özgür Dağ, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, Reyhan Karasu, Müge Çiçek rol alıyor. Oyunun müzikleri ise, ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzasını taşıyor.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş’ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun, 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde seyredilebilir.

Romeo ve Juliet’te, iki aile arasında bitmek bilmeyen bir nefret ve düşmanlığın gölgesinde yeşeren büyük bir aşk anlatılıyor. Bu öyküyü bir aşk söylencesine dönüştürerek, temel bir “aşk” imgesi yaratan Shakespeare, bu yolla acımasız toplumsal gerçeklerle gerçek sevgi arasındaki çelişkiyi gözler önüne seriyor. Shakespeare’in büyük aşk tragedyasının temelinde yatan aile düşmanlığı yüzünden, Romeo ve Juliet arasındaki aşk, ancak sevgililerin ölümüyle “ölümsüz” bir kimliğe bürünüyor…
Oyun, Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Kemal Başar’ın rejisiyle seyirciyle buluşacak. Oyunda; Levend Yılmaz, Hikmet Körmükçü, Selçuk Soğukçay, Müge Akyamaç, Mert Turak, Ece Özdikici, Ersin Umulu, Caner Çandarlı, Kubilay Penbeklioğlu, Selçuk Yüksel, Can Doğan, Mehmet Bulduk, Nevzat Çankara, Nurdan Gür, Hüsnü Demiralay, Özge O’Neill, Selin Türkmen, Serkan Bacak, Bahar Özge Göze, Murat Güreç, Yasemin Güvenç, Hamit Erentürk, Melisa Demirhan, Senem Oluz, Berk Samur rol alıyor.

Merhaba Hoşçakal, 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde seyredilebilir. Oyun, yıllar sonra eve dönen Hester’in erkek kardeşi Johnnie’yle yaşadığı birkaç saat süren hesaplaşmasını konu alıyor. Yaşamın savurup attığı bu iki kardeşin yitirdiği aile, çocukluk, sevinç, umut, aşk, adına ne varsa her şeyi sorguluyor. Aile geçmişine dair bireylerin birbirini yıkan sırlarının açıldığı o gecede Hester’i ağır sürprizler beklemektedir. Athol Fugard’ın yazdığı Taner Barlas’ın yönettiği oyunda, Tolga Yeter ve Ayşen Çetiner Sezerel rol alıyor

Gizli Oturum oyunu, insanın özgür iradesiyle seçtiği varoluşun başkası karşısında değiştirilemeyeceğini işliyor. Garcin, Estelle ve Ines ölümün döngüsü içinde, hayatlarında olan biten her şeyi önce eksik bir biçimde, sonrasında ise içtenlikle birbirleriyle paylaşırken; aslında geçmişteki hatalarını ve gerçek kişiliklerini ortaya koyuyorlar. Ece Okay, Özge Özder, Emre Narcı, İskender Bağcılar’ın oynadığı oyun 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak. Jean Paul Sartre’ın çağdaş tiyatro klasikleri arasına girmiş olan bu oyununu Ergün Işıldar yönetiyor.

Bozuk Düzen adlı oyunda, yaşadıkları kasabadaki depremden zarar görerek İstanbul’a yerleşmek zorunda kalan orta halli bir ailenin, büyük şehrin karmaşası içinde yaşama tutunabilme çabaları anlatılıyor. Türk tiyatrosu ve sinemasının önemli isimlerinden Güner Sümer’in bu oyunu, Burteçin Zoga tarafından sahneleniyor. Gün Koper, Gürol Güngör, Demet Bozyaka, Berrin Koper, Aziz Sarvan, Selin İşcan, Perihan Savaş, Uğurtan Atakan-Ahmet Özaslan, Çağlar Polat, Yılmaz Meydaneri, Enes Mazak’ın rol aldığı oyun 20-24 Ekim 2010 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

İyi seyirler…

Alemdar
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Lüküs Hayat
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Dullar
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Romeo ve Juliet
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
Merhaba Hoşçakal
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Gizli Oturum
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Bozuk Düzen
20-21-22-23-24 Ekim 2010 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sherlock Holmes: Gölge Oyunları - Sherlock Holmes: A Game Of Shadows (2011) Solace (2015) Sınıf / The Class / Entre Les Murs (2008) Hay Way Zaman: Dersim’in Kayıp Kızları (2014) Koruyucu - The Marksman (2021) İnce Buz Kara Kömür - Black Coal Thin Ice (2014)

Leave a comment