İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Sevgili Doktor, ekim ayının ilk haftasında seyirci karşısında… Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı Taner Barlas’ın yönettiği oyun 5-16 Ekim 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor.

Birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik eserde; çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor…

Çevirisini Sevgi Sanlı’nın, dramaturgluğunu Dilek Tekintaş’ın, sahne tasarımını  Barış Dinçel’in, kostüm tasarımını Nihal Kaplangı’nın, ışık tasarımını Özcan Çelik’in, efekt tasarımını Yusuf Tuncer’in yaptığı oyunda; Taner Barlas, Funda Postacı, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Yalçın Avşar rol alıyor.

Yazan: Anton Çehov (1860–1904)

Anton Pavloviç Çehov, 29 Ocak 1860’ta Ukrayna’nın sahil kasabası Taganrog’da doğdu. Büyükbabası kendi özgürlüğü ile çocuklarının özgürlüğünü satın almış bir serfti. Anton 16 yaşına geldiğinde, otoriter ve dindar olan babası iflas edip bakkal dükkânını kapadı, Moskova’ya yerleşti. Anton taşınmadı, ama üç yıl sonra Moskova Tıp Fakültesi’ne yazılıp 1884’te doktor oldu. 26 yaşında
öyküleri ile tanınmış bir yazar olmuştu bile. Eserlerinde “toplum eleştirisi olmaması” eleştirilere yol açtı ama Lev Tolstoy’un övgüsünü kazandı. 28 yaşında Puşkin Ödülü’nü kazandı. “Orman Cini” başarısız bulununca tiyatrodan uzaklaştı, Kuzey Sibirya’daki bir ceza kolonisine gitti, ömür boyu hapse mahkûm on bin kişinin yanında doktora araştırması yaptı. 1892’de doktorluğu bıraktı, kendini yazmaya adadı. 1897’de verem oldu ve Yalta’ya taşındı. 1898’de Stanislavski, “Martı” piyesini rötuşlayıp yönetince yeni bir dönem başladı. 1901’de piyeslerinde rol alan aktris Olga Knipper ile evlendi. 2 Temmuz 1904’te Almanya’nın Badenweiler şehrinde öldü; Moskova’da Novodeviç Manastırı Mezarlığı’na gömüldü. I. Dünya Savaşı’ndan sonra eserleri İngilizce’ye çevrildi, dünya çapında ün kazandı.
Uyarlayan: Neil Simon
Amerikan tiyatrosunun en popüler oyun yazarlarından biri olan Marvin Neil Simon, 1927 yılında Amerika’da doğdu. 1944 -1946 yılları arasında New York Üniversitesi ve Denver Üniversitesi’nde eğitim gören Neil Simon, Warner Brothers’da radyo ve televizyon yazarlığı yapan kardeşiyle birlikte çalışmaya başladı.
1950’li yılların sonuna dek televizyon için komediler yazan Simon, 1961 yılında Broadway’de sahnelenen “Come Blow Your Horn (Borusunu Öttüren) isimli otobiyografik oyunu ile büyük başarı kazandı.
Oyunlarında orta sınıfın gündelik hayatında karşılaştığı ikilemleri komedi biçiminde ele alan Simon’un yazdığı birçok oyun ve müzikali sinemaya uyarlandı, çok sayıda filmin senaryosunu kaleme aldı. Neil Simon, Pulitzer Ödülü dahil birçok ödül sahibidir.
Oyunlarından Bazıları: Come Blow Your Horn, Sweet Charity, Promises, Promises, The Last of the Red Hot Lovers, The Goodbye Girl, The Dinner Party, Rose’s Dilemma. Yöneten: Taner Barlas Burdur’da doğdu.
1965–66 yılları arasında Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC Tiyatro Okulu’nda eğitim gördü.
1971 Bournemouth Bale Okulu’nda vücut eğitimi dersleri verdi, bale dersleri aldı. İ.Ü. Hukuk

Fakültesi’ni bitirdi.
1972 Polonya’da Wroclaw Pandomim Tiyatrosu’nun çalışmalarını izledi.
1973 “Taner Barlas Pandomim Tiyatrosu”nu kurdu.
1974 Muhsin Ertuğrul’un sanat yönetmenliğindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları’na katıldı.

Gültepe Tiyatrosu’nun sorumlusu oldu.
1980 Fatih Şehir Tiyatrosu Ekip Sanat Yönetmeni oldu.
1982 Şehir Tiyatroları’ndan ayrılmak zorunda bırakıldı. Taner Barlas Mim Tiyatro’yu kurdu.
1989 Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunu gerçekleştirdi.
1990 Şehir Tiyatroları’na geri döndü.
1994 İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı görevini üstlendi.

Yazdığı, Yönettiği ve Oynadığı Oyunlardan Bazıları:

Pandomim Oyunları: Ali’nin Öyküsü, Sırtımızdakiler, Çeşitlemeler. Sahneye Koyduğu Oyunlardan Bazıları: Tırpan (İsmet Küntay ve Tiyatro 70 Ödülleri), Kitapları Yakın, Bir Martı (Avni Dilligil Yılın En İyi Gençlik Oyunu Ödülü), Aydınlanma Ateşi (Belgesel. Yılın En İyi Yerli Oyun Ödülü), Yük, Gol Kralı, (Üsküp Halklar Tiyatrosu), Zilli Zarife, Yaşama Sevinci, Kırık Testi, Kırmızı Pabuçlar, Devlet Baba, Koza, Resimli Osmanlı Tarihi (Adana Şehir Tiyatrosu), Bir Atın Öyküsü, Ayrılık, Kapıyı Aç, Hâkimiyet-i Milliye Aşevi ve Maskeliler (Şişli Belediyesi Muhsin Ertuğrul Tiyatro Ödülleri En İyi Yönetmen Ödülü, Sadri Alışık Ödülleri En İyi Oyun Yönetmeni, 13. Yapı Kredi Sigorta Afife Tiyatro Ödülleri Yılın En Başarılı Prodüksiyonu Ödülü)

Rol Aldığı Filmlerden Bazıları: Değirmen, Piyano Piyano Bacaksız, Uzun İnce Bir Yol, Amerikalı, İz, Filler ve Çimen, Yüzleşme.

Katıldığı Festivaller: Antalya Festivali, Çanakkale Şenliği, Muğla Şenliği, Havana Gençlik ve Öğrenci Festivali, İsveç Kültür Haftası, 13.,14.,15. İstanbul Tiyatro Festivalleri, TÜYAP Çocuk Şenlikleri. Tiyatro dalında yedi, pandomim dalında üç ödül aldı.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Cesur - Brave (2012) Düzenbaz - American Hustle (2014) Muhtemel Aşk - In den Gängen (2018) bi küçük Eylül meselesi (2014) Son Kale Hacıbey: Osmanlı’nın Son Kalesi (2020) Film Doraemon: Nobita'nın Küçük Yıldız Savaşları 2021 -Doraemon the Movie: Nobita's Little Star Wars 2021 (2022)

Leave a comment