İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın, Şubat ayındaki yeni oyunu Bakhalar… Romanya Cluj Ulusal Tiyatrosu’nun Sanat Yönetmeni Mihai Maniutiu ile Romanyalı sahne-kostüm tasarımcısı Valentin Codoiu ve Romanyalı koreograf Vava Ştefanescu’nun birlikte çalıştığı Bakhalar, seyircilerin karşısına çıkıyor. Euripides’in yazdığı, Mihai Maniutiu’nun düzenleyip yönettiği oyunun prömiyeri 5 Şubat 2010 Cuma günü gerçekleştirilecek. Bakhalar, 5-14 Şubat 2010 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde sahnelenecek.

Euripides (M.Ö. 480-M.Ö. 406) yalnız Atina/Yunan tiyatrosunun değil, dünya tiyatrosunun devlerinden. Kutsal değerlere (tanrılara) saygısızlık ve kadın düşmanlığı ile suçlanmış. Ödüller bakımından hayal kırıklığı yaşamış. Makedonya’da yazdığı “Bakhalar”ın oynanışını göremeden ölmüş.

Maniutiu’nun farklı metin düzenlemesi ve rejisi ile sahnelenen eserde Baküsçü rahibeler (Bakhalar) coşku tanrısı Dionisos’a tapan kadınlar… Dionisos Ortadoğu’da ün kazandıktan sonra doğduğu yere gelir; kendi âyinlerini benimsetmek ister. Kral Pentheus ona karşı çıkar. Bu noktada fırsat çıktığını düşünen Teresias kralı iknaya çalışır: Dionisos tanrı olmasa bile öyle tanıtılıp çıkar uğruna kullanılabilir. Kral direnir. Teresias kralı alt etmek için kadınların gücüne başvurur…

Dedektif öyküsü gibi dinamik, bir Elizabeth dönemi piyesi gibi kanlı, kutsallık boyutu ile ilgili her eser gibi düşünme ve tartışmaya davet eden bir eser “Bakhalar”. Vahşi coşku ile mutluluk her türlü sınırdan kurtuluştur ama sınırsız özgürlükte riskler de olur. Euripides günümüz dünyasında kendimize sorduğumuz temel soruları ifade eden modern bir ses…

Çevirisini Tarık Günersel’in, sahne-kostüm tasarımını Valentin Codoiu’nun, koreografisini Varvara Ştefanescu’nun, ışık tasarımını Murat Selçuk’un yaptığı oyunda; Jülide Kural, Şebnem Köstem, Aslı İçözü, Meriç Benlioğlu, Özge Borak Şakrak, Özge Kırış, Nergis Çorakçı, Seda Fettahoğlu, Esin Umulu, Çağlar Yiğitoğulları, Ali Mert Yavuzcan, Doğan Altınel, Mert Tanık, Okan Patırer, Nihat Alpteki, Cemal Ahhan Şener, Özgürefe Özyeşilpınar rol alıyor.

İyi seyirler…

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (13. hafta):
Arap Kadri ve Tarzan (2024) Sahipsiz - Surrogate (2024) Cin Günü (2024) Riki Rhino: Kahraman Kanatlar - Riki Rhino The Bird Kingdom (2024) Lassie: Yepyeni Bir Macera - Lassie: A New Adventure (2024) Oldboy (2024) Winnie The Pooh: Kan ve Bal II - Winnie The Pooh: Blood and Honey II (2024) Güneşi Söndürmem Gerek (2024) Hayalet Avcıları: Ürperti - Ghostbusters: Frozen Empire (2024)
Arşivden Seçkiler:
Sen Sağ Ben Selamet (2016) 12 Savaşçı - 12 Strong (2018) Büyüler Evi: Sihirbaz Kedi - The House of Magic (2014) Annabelle (2014) Kaybedenler Kulübü (2011) New York’ta Beş Minare (2010)

Leave a comment