İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Şubat ayının ilk haftasında 1’i yeni 12 oyunla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal adlı çocuk oyununun yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları’nda, 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında oynanacak oyunlar şöyle; İstanbul Efendisi, Aşk Halleri, Kadın Hayattır Memattır Kadın, Surname 2010, Bekleme Salonu, Çığ, İstanbul Hatırası, Karagöz Balıkçı, Cambazhane, Şahmeran, Fareli Köyün Kavalcısı…

İstanbul Efendisi’nde, kızına uygun bir damat adayı bulmak için, dönemin batıl inançlarına bel bağlayan bir babanın gülünç durumu anlatılıyor. Musahipzade Celâl‘in yazdığı, Engin Alkan’ın yönettiği oyun, 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyredilebilir. İstanbul Efendisi’nde; Engin Alkan, Zafer Kırşan, Volkan Ayhan, Hüseyin Tuncel, Ümit Daşdöğen, Çağlar Çorumlu, Emrah Özertem, Tuğrul Arsever, Cihan Kurtaran, Serkan Bacak, Murat Üzen, Hamit Erentürk, Mahperi Mertoğlu, Berna Adıgüzel, Derya Çetinel, Sevinç Erbulak, Selin Türkmen, Reyhan Karasu, Çiğdem Gürel, Senem Oluz rol alıyor.

Aşk Halleri Nezihe Meriç’in çeşitli öykülerinden Hülya Karakaş’ın uyarlayıp yönettiği bir oyun… Aşk savrulmaktır, savrulup kaybolmaktır. İhanet de vardır içinde, çığlık da… Aşk için serseri bir mayın gibi patlamaz mı insan… Gülmek de aşka dairdir, ağlamak da… Gün gelir aşk için kapının paspası olursun, gün gelir göğsünü siper ederek direnirsin aşk yüreğine sokulunca. Aşkın her haline, en yalın sözüyle Neşet Ertaş türküleri eşlik ediyor. 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde sahnelenecek oyunda; Sevil Uluyol, Eftal Gülbudak, Caner Bilginer, Cemal Ahhan Şener, Nurdan Kalınağa, Burcu Çoban, Pınar Aygün, Nazan Yatgın, Ömer Barış Bakova rol alıyor.

Surname 2010 adlı oyunda kocasının ölümünün ardından açtığı sahafında, özel bir nedenle geceyi bekleyen Sühendan Hanım, kocasına ait hiç görmediği notlarla karşılaşır. Bu notlar, kocasının kendisi için düşündüğü “sözde şenliğe” dair fikirleri içermektedir. Yazılanları şaşkınlıkla okumaya başlayan Sühendan Hanım; kendisini bir düşün içinde, geçmiş ile bugünün İstanbul’u arasında gerçekleşen bir şenliğin tam ortasında bulur. Oyunda; Ayşem Yağmur Ulusoy, Can Alibeyoğlu, Ceren Hacımuratoğlu, Derya Keykubat, Derya Yıldırım, Elyesa Çağlar Evkaya, Engin Akpınar, Eraslan Sağlam, İrem Erkaya, Mana Alkoy, Mehmet Soner Dinç, Mert Aykul, Özgür Atkın, Özgür Tanık, Seda Fettahoğlu, Semah Tuğsel, Seza Güneş, Şeyda Arslan, Uğur Dilbaz, Yiğit Sertdemir, Zeynep Göktay Dilbaz rol alıyor. Proje tasarımını Candan Seda Balaban ile Yiğit Sertdemir’in yaptığı oyunu, Yiğit Sertdemir yazıp yönetti. Surname 2010, 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyredilebilir.

Çığ, yalnızca bir doğa olayının anlatımına dayanmadığı gibi; adeta bir yaşam biçimine dönüşmüş sessizliğin etrafında gelişen, güçlü bir gerçeklik ile temelleniyor. Çevresi dağlarla çevrili bir yerde yaşayan insanlar yüksek sesle konuşamasalar, gönüllerince kahkaha atamasalar da sessizlik içinde esir oldukları yaşamlarını sürdürmeye çabalarlar. Hayatın tüm coşkusunu hissedebilmeleri ve yaşayabilmeleri için sadece üç ayları vardır… Tuncer Cücenoğlu oyunun önsözünde “yalnızca bir doğa olayı değildir Çığ; belki de biz yarattık bu korkuyu beyinlerimizde” diyerek evrensele giden yolda özgür düşüncenin gücünü sorguluyor. Kemal Başar’ın, Tuncer Cücenoğlu’nun 40. sanat yılında sahneye koyduğu oyunda; Erhan Abir, Alev Oraloğlu, Sevtap Çapan, Caner Çandarlı, Orhan Hızlı, Nergis Çorakçı, Berrin Akdeniz Kortidis, Zeki Yıldırım, Vildan Türkbaş, Hüsnü Demiralay, Göksel Arslan rol alıyor. Oyun, 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

Bekleme Salonu’nda her şey bir firmanın eleman ihtiyacını karşılamak amacıyla mülakat yapması ile başlar. Yapılan elemeler sonucunda, iki genç adam ve bir kadından oluşan üç kişi, mülakatın son aşamasına kalmışlardır. Oyun, bu üç kişinin aynı oda içersinde kilitli kalmalarını ve odadan çıkma çabalarını anlatıyor. Yiğit Sertdemir’in yazdığı Tolga Yeter’in yönettiği oyunda; Cengiz Tangör, Ertuğrul Postoğlu, Zeynep Özyağcılar rol alıyor. Oyun 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…

Kadın Hayattır Memattır Kadın Sema Keçik ve Arzu Işıtman’ın birlikte kaleme aldığı, yönetmenliğini Sema Keçik’in yaptığı bir oyun… Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor. İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz, ilk kadın şairlerimizden Nigar Hanım, İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik ve ilk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı… Yaşamları mücadeleyle geçen ve birçoğununki yalnızlık ve unutulmuşlukla son bulan bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor. Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan “beden kuklaları” rejinin dinamiğini oluşturuyor. 2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Bensu Orhunöz, Mahperi Mertoğlu, Rozet Hubeş, Şehnaz Bölen Taftalı, Özge Midilli rol alıyor.

İstanbul Hatırası’nda bir martının kanadında, bir dalganın kıvrımında İstanbul’da yaşanmış kırık bir aşk hikâyesi anlatılıyor. Tarık Şerbetçioğlu’nun yazıp yönettiği oyunda, mekân İstanbul, zaman yüzyıl, aşk her yerde… Meddah hikâyesini anlatmaya başladığında artık sadece söz vardır. Söz, Ali Amca’nın hikâyesine dönüşür. Zamanın imbiğinden süzülür. Gözlerimizin önüne serilir. 20. yüzyılın başlarında İstanbul’dayızdır artık. Yüzyılın başlangıç telaşı, dönüşümün eşiğinde bir imparatorluk, savaşlar, acılar, neşeler… Hepsi iç içe geçiyor. Yürekler heyecanla çarpıyor, heyecanlar Direklerarası’nda alkışlara karışıyor… 2-6 Şubat  2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak müzikli oyunda; Toron Karacaoğlu, İbrahim Şirin, Naci Taşdöğen, Tarık Şerbetçioğlu, Ergun Üğlü, Binnur Şerbetçioğlu, Rahmi Elhan, Selma Kutluğ, İskender Bağcılar, Gökhan Eğilmezbaş rol alıyor.

İBB Şehir Tiyatroları Şubat Ayı Çocuk Oyunları…

İBB Şehir Tiyatroları, Şubat ayında küçük tiyatroseverleri yeni bir çocuk oyunuyla buluşturuyor. Aziz Nesin’in yazdığı Haşmet Zeybek’in yönettiği Pırtlatan Bal adlı oyun 5-6-Şubat 2011 tarihlerinde Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde…

Seza Güneş’in yazıp yönettiği Cambazhane adlı oyun 3-4-5-6 Şubat 2011 tarihlerinde Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde…

Karagöz Balıkçı, 3-4 Şubat 2011 tarihlerinde Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi’nde; 5-6 Şubat 2011 tarihlerinde ise Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde oynanacak. Özgür Atkın ve Ceren Hacımuratoğlu’nun birlikte yazdıkları oyunu, Özgür Atkın yönetti.

Gülşah Gülebenzer’in yazdığı, Semah Tuğsel’in yönettiği Şahmeran 5-6 Şubat 2011 tarihlerinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde…

Adrian C. Mitchell’in yazdığı, Gülsün Siren Kınal’ın oyunlaştırdığı ve Cem Karakaya’nın yönettiği Fareli Köyün Kavalcısı,  5-6 Şubat 2011 tarihlerinde Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

İyi seyirler…

İstanbul Efendisi
2-6 Şubat 2011 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Aşk Halleri
2-6 Şubat 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Surname 2010
2-6 Şubat 2011 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Çığ
2-6 Şubat 2011 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Bekleme Salonu
2-6 Şubat 2011 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Kadın Hayattır Memattır Kadın
2-6 Şubat 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
İstanbul Hatırası
2-6 Şubat 2011 Ümraniye Sahnesi
Pırtlatan Bal
5-6-Şubat 2011 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Cambazhane
3-4-5-6 Şubat 2011 Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
Karagöz Balıkçı
3-4 Şubat 2011 Kâğıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi
5-6 Şubat 2011 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Şahmeran
5-6 Şubat 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Fareli Köyün Kavalcısı
5-6 Şubat 2011 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Müslüm Babanın Evlatları (2014) Acil arama - The Call (2013) After Paramparça - After We Collided (2020) Radiogram (2018) Regression: Korku Terapisi (2015) Sindirella ve Sevimli Arkadaşları - Ella and the Little Sorcerer (2022)

Leave a comment