İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Nisan ayının üçüncü haftasında 1’i yeni 8 oyunla izleyici karşısında… Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği Toros Canavarı adlı oyunun yanı sıra İBB Şehir Tiyatroları’nda, 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında oynanacak oyunlar şöyle; Alemdar, Dullar, Buluşma Yeri, Zırhlı Kurt, Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum, Kadın Hayattır Memattır Kadın, Biri Hiçbiri ya da Hepsi…

İBB Şehir Tiyatroları’nda, Nisan ayının 3. haftasında “27. Çocuk Şenliği” “Benimle Oynar mısın” temasıyla seyirciyle buluşuyor. Şenlik etkinlikleri kapsamında, Şişli Etfal Hastanesi’nde tedavi gören çocuklara Çizmeli Kedi adlı çocuk oyununu sergileyecek olan İBBŞT Çocuk Tiyatrosu, 23 Nisan’da Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde Çiçek Prenses oyunu ve kukla performansı ile şenliği başlatacak.
İBB Şehir Tiyatroları’nın Kağıthane Sadabad, Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu, G. Osmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu, Fatih Reşat Nuri, Ümraniye ve Üsküdar Kerem Yılmazer Sahneleri’nde 11:00, 13:00 ve 15:00 saatlerinde gerçekleştirilecek oyun gösterimleri ay sonuna kadar seyirciyle ücretsiz buluşuyor. Şenlikte ayrıca 11 Nisan’da başlayan atölyeler ve çeşitli etkinlikler devam ediyor.

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Toros Canavarı… Türk mizahının ve ulusal tiyatromuzun usta ismi Aziz Nesin’in yazdığı Tarık Şerbetçioğlu’nun yönettiği oyunda kurumları yozlaşmış, değerleri altüst olmuş toplum içinde, yaşadığı koşullara karşı çıkamayan çaresiz insanların acı, alaylı halleri, Aziz Nesin’in taşlama üslubuyla sahneye taşınıyor. Aziz Nesin’in deyimiyle “izahı olmayan şeylerin mizahının yapıldığı” oyunda; Nuri Sayaner isimli mülayim bir memur emeklisi, ailesiyle birlikte monoton bir hayat sürmektedir. Aile bir taraftan geçim sıkıntısıyla diğer taraftan onları apartmandan atmak isteyen ev sahibiyle uğraşmaktadır. Tahliye davasını kazanan Sayaner ailesinin sevinci çok uzun sürmez. 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde oynanacak oyunda Şevket Avşar, Binnur Şerbetçioğlu, Gökhan Eğilmezbaş, Ceylan Çete, Naci Taşdöğen, İskender Bağcılar, Murat Bavli, Rahmi Elhan, İbrahim Şirin, Tarık Şerbetçioğlu, Funda Köseoğlu, Berna O. Demirer, Abdullah Topal, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor.

Alemdar adlı oyunda, isyancılar ayaklanmış, padişah öldürülmüştür. Sınır boyundan kalkıp gelen Alemdar Mustafa Paşa, II. Mahmud’u isyancıların elinden kurtarır. Bir kuluna tahtını ve canını borçlu olan bir padişahla, padişahın canını ve tahtını kollamak isteyen bir paşa karşı karşıyadır şimdi. Üstelik yeniçerilerin hem Alemdar Mustafa Paşa’ya, hem de Padişah II. Mahmud’a karşı ateşlediği bir yangının tam ortasında… Orhan Asena’nın yazdığı oyunu Engin Alkan yönetiyor. 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde seyirci ile buluşacak olan oyunda; Erhan Abir, Can Başak, Serdar Orçin, Emrah Özertem, Hakan Arlı, Oya Palay, Yeliz Gerçek, Berna Adıgüzel, Aslı Nimet Altaylar, Zafer Kırşan, Ümit Daşdöğen, Tolga Coşkun, Çiğdem Gürel, Esra Karabaş, Hüseyin Tuncel, Murat Üzen rol alıyor.

Dullar, tüm hüznü ve neşesiyle dulluk durumunu ele alan, farklı yaşlarda dul kalan kadınlar hakkında komik ve grotesk, ama aynı zamanda trajik sahnelerle dolu bir revü. Alman yazar Fitzgerald Kusz’un 2004 yılında kaleme aldığı oyun, yüzyıllardır dramatik biçimde ele alınan dulluk durumunu, farklı bir açıdan mizahi bir bakışla sahneye taşıyor. Gencinden yaşlısına kocasını yitiren kadınların yeni bir hayat kurma mücadelesindeki farklı tutumlarını hüzünlü ve komik biçimde sunuyor. Güzin Özyağcılar, Hale Akınlı, Süeda Çil, Neslihan Ayşe Öztürk, Hülya Karakaş’ın rol aldığı oyunu Hülya Karakaş yönetiyor. Oyun 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…

Buluşma Yeri… M. Nurullah Tuncer’in, Duşan Kovaçeviç oyunlarından üçleme projesindeki ilk oyunu “İntiharın Genel Provası” geçen sezon seyircimizle buluştu. Gerçeğin yaşarken ne olduğunu bilemeyiz. O ölümlü olanda gizlidir, mesajını veren projenin ikinci oyunu  “Buluşma Yeri”. Yönetmenin üçleme projesindeki son oyunu ise, yazarın 2010 yılında yazdığı, “Dar Ayakkabıyla Yaşamak”… Oyundaki şehrin insanları, öldükten sonra gittikleri “Buluşma Yeri”nde, hayattaki yakınlarının küçük hesapların peşinden koştuklarını görürler. Yaşarken gerçekleştiremedikleri hayallerini, burada gerçekleştirmeye çalışırlar. Gerçeği ve hayatı anlamak için ölmek mi gerekir sorusunu sorduran bu oyun, Buluşma Yeri’ndekiler tarafından cevaplanır: “Burada her şeyi anladık, her şeyi ama çok geç… ”Duşan Kovaçeviç’in yazdığı M. Nurullah Tuncer’in yönettiği oyunda; Sezai Aydın, Bora Seçkin, Müge Akyamaç, İlhan Kilimci, Bennu Yıldırımlar, Selçuk Soğukçay, Zümrüt Erkin, Gürol Güngör, İbrahim Can, U. Arda Aydın, Tankut Yıldız, Nihat Alpteki, Özge Kırış, Hülya Arslan, Volkan Ayhan, Murat Güreç, Y. Arda Alpkıray, Berk Samur, Deniz Evrenol, Doğan Şirin, Hanife Ser, Hülya Arslan, Fuat Can Başkır, Murat Güreç, Muzaffer Berişa, Orçun Tekelioğlu, Ömer Göktay – Gonca Beker, Utku Akıncı, Volkan Ayhan, Yalçın Gören, Barış Özer rol alıyor. Oyun 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Kâğıthane Sadabad Sahnesi’nde…

Zırhlı Kurt… Tarık Günersel’in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. “Darbe hazırlığı var!” der Kösem Sultan, oğlu İbrahim’e: “Tasfiye şart!” Oğlunu öldürtmeyi reddeden “Deli” İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan “B Planı” olarak torunu Mehmed’i tahta geçirtir. IV. Mehmed  “yaralı bir zırhlı kurt” olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: “Dünya zindan idi, zindan dünya oldu.” Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı…  Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken “Fen ve matematik öğrenmek haramdır,” diyenler vardır. Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa “Barış insan tabiatını bozar,” der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: “Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!”  Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan’ın rol aldığı oyun, 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde…

Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum’da; Libby Tucker, on altı yıldır görmediği babasının yanına geldiğinde nasıl karşılanacağını bilmiyordur. Hollywood’da senaryo yazarı olan babası Herbert Tucker, onun sinema artisti olma hayallerine yardım edecek midir? Bu karşılaşmayla başlayan geçmişin sorgulanmasına, babasının kız arkadaşı Steffy ile arasındaki sorunlar da eklenince gerilim artar. Genç bir kızın hayalleriyle, hayattan düş kırıklıklarından yorulmuş bir adamın birbirlerini nasıl etkilediğine ve birbirlerine nasıl ihtiyaç duyduklarına tanık olacaksınız. Bu baba kız hikâyesinde içten içe sessiz sinemadan başlayarak sinemanın gelişimi, sorunları, insandaki yansımaları da işlenmekte… Oyun, 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde… Neil Simon’un yazdığı S. Bora Seçkin’in yönettiği oyunda; Ezgim Kılınç, Derya Çetinel, Erhan Yazıcıoğlu rol alıyor.

Kadın Hayattır Memattır Kadın Sema Keçik ve Arzu Işıtman’ın birlikte kaleme aldığı, yönetmenliğini Sema Keçik’in yaptığı bir oyun… Osmanlı döneminde yaşamış, alanlarında ilklerden olan kadın sanatçılarımız tarihin tozlu raflarından indirilerek sahneye taşınıyor. İlk kadın bestekârlarımızdan Leyla Saz, ilk kadın şairlerimizden Nigar Hanım, İlk kadın romancılarımızdan Fatma Aliye, ilk kadın ressamlarımızdan Mihri Müşfik ve ilk kadın heykeltıraşlarımızdan Zerrin Bölükbaşı… Yaşamları mücadeleyle geçen ve birçoğununki yalnızlık ve unutulmuşlukla son bulan bu arayış dönemi kadınlarının yaşam öyküleri aracılığıyla Türk kadınının Cumhuriyet öncesi varolma mücadelesi hikâye edilerek aktarılıyor. Kadının serüvenine erkek dünyasının yaklaşımını katmak amacıyla kullanılan “beden kuklaları” rejinin dinamiğini oluşturuyor. 20-24 Nisan 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde oynanacak oyunda; Bensu Orhunöz, Mahperi Mertoğlu, Rozet Hubeş, Şehnaz Bölen Taftalı, Özge Midilli rol alıyor.

“Farklı Olanlar ve Farklı Gelişenler Tiyatro Projesi” kapsamında sahnelenen Biri Hiçbiri ya da Hepsi adlı oyun, 19 Nisan 2011 tarihinde Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyredilebilir. Ücretsiz olan bu gösterinin yazarı ve yönetmeni Yonca İnal Eğilmezbaş.

İyi seyirler…

Toros Canavarı
20-24 Nisan 2011 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Alemdar
20-24 Nisan 2011 Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi
Dullar
20-24 Nisan 2011 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Buluşma Yeri
20-24 Nisan 2011 Kâğıthane Sadabad Sahnesi
Zırhlı Kurt
20-24 Nisan 2011 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum
20-24 Nisan 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Kadın Hayattır Memattır Kadın
20-24 Nisan 2011 Ümraniye Sahnesi
Biri Hiçbiri ya da Hepsi
19 Nisan 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (11. hafta):
Ölümcül Oyunlar - Funny Games (2024) Kara Cin Laneti (2024) Tay 2: Ebabil Takımı (2024) Bana Beni Anlat (2024) Nisan (2024) Neandria - Neandreia (2024) Dedektif Conan: Siyah Demir Denizaltı - Detective Conan: Black Iron Submarine (2024) Aile Çıkmazı (2024) Mükemmel Aile (2024) Zavallılar - Poor Things (2024) Adaletin Eli - Red Right Hand (2024) Oppenheimer (2024) Gece Yüzüşü - Night Swim (2024)
Arşivden Seçkiler:
Alacakaranlık Efsanesi: Tutulma - The Twilight Saga: Eclipse (2010) Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu (2014) Hızlı ve Öfkeli 7 - Furious 7 (2015) Johnny English Tekrar İş Başında - Johnny English Strikes Again (2018) Palyaço - Clown Motel (2019) Payidar: Gazi’nin Büyük Tablosu (2022)

Leave a comment