İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Ekim ayının ilk haftasında 2’si yeni 6 oyunla izleyicilerin karşısına çıkıyor. Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı Taner Barlas’ın yönettiği Sevgili Doktor, Abdul Mounem Amayri’nin yazıp yönettiği Kargaşa (16+) adlı yeni oyunların yanı sıra; Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed), Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, Doğum Günü Partisi, Lüküs Hayat adlı oyunlar ekim ayının ilk haftasında seyirciyle buluşacak.

İBB Şehir Tiyatroları’nın yeni oyunu Kargaşa (16+)… Kırılmalar, kayıplar, rüyalar, çocukluğa duyulan özlem… Aşk, sevgi, seven bir kadından geriye kalanlar. Dünyanın herhangi bir yerinde olabilecek bir boşluğun ortasında ve eski bir evde yıllardır uyuyan hikâyenin gizlediği beş kadının dramı KARGAŞA ile açığa çıkıyor… Abdul Mounem Amayri’nin yazıp yönettiği oyunda; Nergis Çorakçı, Ezgi Sümer Yolcu, İrem Arslan Aydın, Zeynep Özyağcılar, Ece Özdikici rol alıyor. Oyun, 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde…

İBB Şehir Tiyatroları’nın diğer yeni oyunu ise Sevgili Doktor… Birbirinden bağımsız sekiz kısa öyküden oluşan iki perdelik eserde; çeşitli sınıflardan kişilerin varoluşları, ilişkileri, çelişkileri ve hayatta kalma çabaları trajikomik durumlarla seyirciye aktarılıyor… Anton Çehov’dan Neil Simon’un uyarladığı oyunun yönetmeni Taner Barlas… Oyunda; Funda Postacı, Meriç Benlioğlu, Nagehan Erbaşı, Taner Barlas, Aziz Sarvan, Kubilay Penbeklioğlu, Yalçın Avşar rol alıyor. Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak oyun, 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında seyredilebilir.

Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)… Tarık Günersel’in 18 yılda yazdığı bu şiirsel piyesi Erol Keskin yönetti. “Darbe hazırlığı var!” der Kösem Sultan, oğlu İbrahim’e: “Tasfiye şart!” Oğlunu öldürtmeyi reddeden “Deli” İbrahim cellatları görünce inanamaz. Kösem Sultan “B Planı” olarak torunu Mehmed’i tahta geçirtir. IV. Mehmed  “yaralı bir zırhlı kurt” olarak yaşar. Tecritte anılar ve hayallerle boğuşarak özgürleşmeye çalışır: “Dünya zindan idi, zindan dünya oldu.” Kanaryalara ötme dersi veren vezir, Gülnuş Sultan, recmedilen kadın, Bizans İmparatoru Jüstinyen, dilsiz ve yaşlı bir cariye, Viyana Kuvvetleri Kumandanı…  Bizimledir artık. Avrupa bilim ve teknolojide öne geçerken “Fen ve matematik öğrenmek haramdır,” diyenler vardır. Kahveyi tehlikeli bulan Köprülü Mehmed Paşa “Barış insan tabiatını bozar,” der ve gerekçesini açıklar. İtalyan gezgin Pietro hayretler içindedir: “Sevgili Venedik Taciri, gel de bu ülkede Hayretî olma!” Murat Coşkuner, Aslı Öngören, İbrahim Gündoğan’ın rol aldığı oyun 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Fatih Reşat Nuri Sahnesi’nde…

Gönlümdeki Osman Hamdi Bey, ölümünün 101. yılında, Batılı anlayışla figürlü resmin ilk temsilcisi, müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey’in hayatını sahneye taşıyor; ünlü ressamın hayatından önemli kesitler sunarken, onun hiç bilinmeyen yönlerini, sanatçı kişiliğini, aile yaşantısını, arkadaşlık ilişkilerini ve aşklarını anlatıyor. Gülsün Siren Kınal’ın yazdığı, Engin Gürmen’in yönettiği oyun, 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda; Aslı Narcı, Ayşen Çetiner, Tolga Yeter, Engin Gürmen, Vildan Gürelman, Emre Narcı, Enes Mazak, Nurseli Tırışkan, Cem Uras, Ceysu Aygen, Özgür Dağ, Yağız Pala rol alıyor

Doğum Günü Partisi, Nobel ödüllü Harold Pinter’ın başyapıtı. Hem eğlence hem gerilim dolu bir oyun.  Bir sahil kasabasında yaşayan karı-koca ve pansiyonlarının tek müşterisi olan bir genç adam… Dışarıdan gelen iki adam ve orada yaşayan bir genç kız. O gün doğum günü olmayan genç adam için, bir doğum günü partisi düzenlerler. Ve korkunç eğlence başlar. Yıldıray Şahinler’in yönettiği oyunda Cem Davran, Bahtiyar Engin, Jülide Kural, Özge Borak, Mert Tanık, Yıldıray Şahinler rol alıyor. Oyun 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında ise Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

Lüküs Hayat, Türk toplumunun Batı ile yüzleşmesi ve bu çerçevede yaşanan gülünçlükleri sahneye taşırken, bu durumun değişmezlerini 27 yıldır sahnede diri tutuyor. Ekrem Reşit Rey’in yazdığı oyunda küçük hırsızlıklarla geçinen Rıza ile Fıstık bir zengin evine girince kendilerini bir kıyafet balosunun ortasında bulurlar. Aslında bu ikilinin içine düştüğü yeni ortam, batılılaşma özentisinin ortasına düşmüş halktan insanların durumudur… Haldun Dormen’in yönettiği oyunda; Zihni Göktay, Şenay Saçbüker, Savaş Barutçu, Ayşegül İşsever, Münir Kutluğ, Derya Kurtuluş, Cem Karakaya, Bestem Türen, Ali Karagöz, Deniz Evrenol, U. Arda Aydın, Hülya Arslan, İlhan Kilimci, Zümrüt Erkin, Tuğrul Arsever, Tolga Coşkun, Nur Saçbüker, Çağlar Polat, Yılmaz Arda Alpkıray, Doğan Şirin, İbrahim Ulutaş, Esra Ede, Nagehan Erbaşı, Merve Keleş rol alıyor. Operetin müzikleri ise ünlü besteci Cemal Reşit Rey imzasını taşıyor. Oyun 5-9 Ekim 2011 tarihleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde seyredilebilir.

İyi seyirler…

Kargaşa (16+)
5-9 Ekim 2011 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi
Sevgili Doktor
5-9 Ekim 2011 Üsküdar Musahipzade Celâl Sahnesi
Zırhlı Kurt (Kösem Sultan ile Avcı Mehmed)
5-9 Ekim 2011 Fatih Reşat Nuri Sahnesi
Gönlümdeki Osman Hamdi Bey
5-9 Ekim 2011 Kağıthane Sadabad Sahnesi
Doğum Günü Partisi
5-9 Ekim 2011 Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi
Lüküs Hayat
5-9 Ekim 2011 Ümraniye Sahnesi

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (15. hafta):
Nuh'un Gemisi -Noah's Ark (2024) Bodrum Seferi (2024) Omen: İlk Kehanet - The First Omen (2024) Vincent Ölmeli - Vincent Must Die (2024)
Arşivden Seçkiler:
Bahtı Kara (2010) Canım Öğretmenim - Monsieur Lazhar (2012) Aşkın Dili - Gemma Bovery (2015) Terkedilmiş (2015) Çanakkale 1915 (2012) Küçük Beyaz Yalanlar - Little White Lies (2011)

Leave a comment