İADESİZ TAAHHÜTSÜZ

Mart sonuna kadar…

Seray Şahiner’in kaleme aldığı, ‘Gelin Başı’ başlıklı kitabında topladığı altı kadın hikayesini oyunlaştırıyor ve ‘İadesiz Taahhütsüz’ seyirciye sunuyoruz. Oyun 15 Aralık 2010’da Kumbaracı 50’de prömiyerini yaptı.

Sibel, Elif, Tuğçe, Fidan, Esme, Çiğdem. Türkiye’de yaşayan altı kadın.

Düğünü için kuaförde ‘gelin başı’ yaptıran Sibel, ev arkadaşını ve evini arkada bırakıp yeni ev arayan Elif, Atatürk Kütüphanesi’nde mektup yazan Tuğçe, bebeklere başlık diken konfeksiyoncu Fidan, iki kültür arasında sıkışıp kalıp gerçek yerini bulmaya çalışan Esme ve bir ilk buluşma için hazırlanan Çiğdem.

Farklı birikimlerden, farklı kültürlerden, farklı yaşamışlıktan gelen altı kadın, dünyalarını kendi dillerinden anlatmak; yaşamlarını, çelişkilerini, çatışmalarını seyirciyle paylaşmak için bir araya geldiler.

Ortak dertleri: ‘Kadın Olmak’.

Ancak ‘kadınlığın’ farklı biçimlerini anlatıyorlar: Kadın-erkek ilişkilerini, toplumsal baskıyı, köyden kente göç etmenin yarattığı ‘arada kalma’ durumunu, geleneksel ile modern arasındaki çelişkiyi…

İademiz Taahhüdümüz yoktur.

Yazan: SERAY ŞAHİNER
Reji ve Uyarlama: JALE KARABEKİR
Dramaturji: RAHMET UYSAL
Müzik: MURAT HASARI
Kostüm Tasarım: KÜBRA ERİŞİR
Oyuncular: DUYGU YERAL, EZGİ COŞKUN, GİZEM SOYSALDI/GÜLİZ KERSE, İRİS ANLIATAMER, SİBEL AKDENİZ
Sesler: SELEN ÖZTÜRK, GÖKTAY TOSUN, EVREN ERLER

Tarih: 9-10-16-17-23-24 Şubat & 2-3 Mart 2011 Saat: 20:30

(Her Çarşamba ve Perşembe)

Yer: Cihangir/Sahne (Tiyatro Oyunevi), Ağa Hamamı Sokak, Taktaki Yokuşu 2/B Cihangir

İadesiz Taahhütsüz Ekibi

Seray Şahiner

1984 yılında Bursa’da doğdu, İstanbul’da büyüdü. İlköğrenimini Oruçgazi İlköğretim Okulu’nda, ortaöğrenimini Pertevniyal Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 2007 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik Bölümü’nden mezun oldu. 2003 yılında girdiği ‘Aylık Paldır Kültür Dergisi Hayvan’da üç yıl çalıştı. ‘Aylak Öykü Dergisi’nin yayın kurulunda yer aldı. Arkadaşlarıyla birlikte, ‘Kaygan Zemin’ ve ‘Kara Kutu’ isimli fanzinleri hazırladı. Marie Claire Dergisi’nde, Birgün ve Gaste Gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. Televizyona dizi senaryosu yazdı. Senaryo Yazarları Derneği’nin açtığı atölyede Macit Koper ve Ümit Ünal’dan senaryo dersleri aldı. Uzun süre gitar ve resim dersi aldı, izcilik ve dağcılık yaptı. Dönemsel olarak, garsonluk, konfeksiyonda el işçiliği ve makinecilik yaptı. 2006 yılında Varlık Dergisi’nin düzenlediği ‘Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri’nde, ‘Gelin Başı’ isimli öykü dosyası ‘Dikkate Değer’ bulundu. 2007’nin haziran ayında ‘Gelin Başı’ isimli kitabı Can Yayınları’nca yayımlandı. ‘O. Çocukları’ isimli filmde senaryo asistanlığı yaptı. 2008 yılında İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen “Yedi Tepeli Aşk” isimli öykü tiyatrosu formatındaki oyunda, ‘Gelin Başı’ isimli öykü kitabında yer alan üç öyküsü sahnelendi.  Hâlâ Marmara Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü, Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisans yapmaktadır.

Jale Karabekir

1999 yılında İstanbul Üniversitesi Dramaturji ve Tiyatro Eleştirmenliği Bölümü’nden mezun oldu. 2004’te Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden yüksek lisans derecesini aldı. Bu bölümde dört yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı. Halen Işık Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Tiyatro Boyalı Kuş’un kurucularından ve halen genel sanat yönetmenliğini yapmakta olan Jale Karabekir, 1997 yılından beri çoğunlukla kadınlardan oluşan topluluklarla tiyatro çalışmaları yapmaktadır. Ayrıca, İstanbul Kültür ve Sanat Haritası, Tiyatronline, Zipistanbul, Varlık, Pazartesi, Amargi, Oyun, Çerçevesiz Sanat, Mesele ve Üç Ekoloji gibi dergilerde, Tiyatrooline, Bianet, Under Pressure gibi internet portallarında yazıları yayınlanmaktadır.

Rahmet Uysal

1987’de Mersinde doğdu. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında tiyatroya dair çeşitli eğitimler aldı. Okmeydanı Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu başta olmak üzere, çeşitli okullarda tiyatro eğitimi vermektedir. 2008’den bu yana Tiyatro Boyalı Kuş’ta çalışmaktadır.

Duygu Yeral

İlk ve orta öğrenimini İzmir’de tamamladı. Dicle Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü’nü bitirdi. Lisede başladığı tiyatroya, üniversitede bir çok amatör grupta sürdürdü. 2007 yılında oyunculuk yapmak için İstanbul’a geldi. Fiziksel tiyatro üzerine çeşitli beden ve ses atölyelerine katıldı. Alman yönetmen-oyuncu Katharina Weithaler yönetimindeki “4” isimli projede bir buçuk yıl süreyle yer aldı. Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Yüksek Lisans Programının oyunculuk bölümünde hala öğrenimini sürdürmektedir.

Ezgi Coşkun

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda reji asistanlığı yaptı. 2006 yılında Fransa’ya gitti. Paris III Sorbonne Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı, üç sene boyunca Etienne Decroux Mim tekniği üzerine Leela Alaniz, Thomas Leabhart, İvan Bacciocchi ile çalıştı, Herve Langlois ile palyaço atölyelere katıldı. Campagnie Pas de Dieux ile çalıştı. 2008 Paris film festivalinde çevirmen-asistan olarak görev aldı. Bebek bakıcılığı ve tur rehberliği yaptı. 2009’da Türkiye’ye döndü,  İstanbul Devlet Tiyatrosunda “Töre” oyununda oynadı. Fransızca-Türkçe çeviri ve Arjantin tango yapmaktadır.

Gizem Soysaldı

1998- 2002 yılları arasında Ege Sanat Merkezi’nde, 2007- 2009 arasında Şahika Tekand Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimi aldı. 2006 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 2008’de ‘Hareket Atölyesi’ne katıldı, bir çok uluslararası festivalde sahneye çıktı. Gönüllü olarak bir çok kurumda çocuklara ve engellilere drama eğitimi verdi, oyunlar hazırladı. ‘Asiye Nasıl Kurtulur, Ayı, Kadınlar da Savaşı Yitirdi, Tuhaf Gösteri, Açlar, aHHval’ oynadığı oyunlardan bazılarıdır.

İris Anlıatamer

İlk ve orta öğrenimini Akçay’da tamamladıktan sonra, Özel İzmir Amerikan Lisesi’nde ve değişim programıyla gittiği Newyork’taki East High School’da okudu. 2005 yılında Başkent Üniversitesi Popüler Müzik Şarkıcılığı Bölümü’nü bursu kazandı, bir yıl okuduktan sonra 2006 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Anasanat Dalı Oyunculuk Bölümü’nü kazandı ve 2010’da mezun oldu. Öğrencilik yıllarında çocuk tiyatrosu ile ilgilendi ve mezun olduktan sonra farklı projelerde yer aldı. Halen müzik ve tiyatroyu bir arada götüren İris Anlıatamer, Prodisco isimli grubun vokalistliğini yapmaktadır.

Sibel Akdeniz

2004 yılında Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Antonıo Fava, Senem Diyici ve Helmut Gelsberg’in yönettiği atölye çalışmalarına katıldı. 2007-2010 yılları arasında İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun Kral Dairesi adlı oyununda oynadı. 2006’da Tiyatro Oyunevi’nin Beş Yıl Geçince-Zamanın Efsanesi adlı oyununda yönetmen yardımcılığı yaptı. Çeşitli dizilerde rolle alan Akdeniz, okullarda tiyatro eğitmenliği de yapmaktadır. Halen Haliç Üniversitesi Devlet Konservatuarı Oyunculuk Bölümü’nde yüksek lisans eğitimi almaktadır.

Tiyatro Boyalı Kuş Hakkında

Türkiye’nin alternatif feminist tiyatro topluluklarından Tiyatro Boyalı Kuş 2000 yılında kuruldu.  On yıldır sahnelediği oyunlarla ve düzenlediği etkinliklerle Türkiye Tiyatrosu’na yeni bir dil ve yeni bir bakış açısı kazandıran topluluk, kadın bakış açısıyla kendi oyun metinlerini oluşturdu, var olan metinleri kadın bakış açısıyla ele aldı. Farklı ülkelerden sanatçılarla birlikte çalışan ve dünya tiyatrosunu takip eden Tiyatro Boyalı Kuş, yapılanması, çalışma teknikleri ve özgün teatral biçemiyle profesyonel bir feminist tiyatro olma özelliği de taşıyor.

Tiyatro Boyalı Kuş’un bugüne dek sahnelediği oyunlar:  “Ferhat ile Şirin”(2001), “aşk ihanet yalnızlık vesaire”(2003), “Dış Ses”(2004), Böyle Bir Aşk Masalı (2004), Kadınlar Savaşı (2006) ve 15. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali için özel olarak hazırladığı Bavullar (2006), Çernobil’den Sesler (2007), Tahterevallide Aşk (2008), Seni Seviyorum Diyecek kadar Sarhoş? (2010), Ophelia’yı Kim Öldürdü? (2010) ve Nora/Nûrê (2010).

Tiyatro Boyalı Kuş, 2000 yılından bu yana başta İstanbul olmak üzere; Ankara, İzmir, Muğla, Tekirdağ, Bartın, Sinop, Samsun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Amasya, Adana, Mersin, Antakya ve Diyarbakır illerinde oyunlarını sergilemiştir.

Tiyatro Boyalı Kuş ayrıca, 2008 yılında gönüllü kadın katılımcılarla birlikte “Feminist Dramaturjiyle Okuma Tiyatrosu” etkinliklerine başlamış, “Vatan yahut Silitre”, “Şair Evlenmesi” ve “Çıkmaz Sokak” gibi Tanzimat ve Meşrutiyet dönemi oyunlarını farklı bir bakışla seyirciyle paylaşmıştır.

Augusto Boal’ın Ezilenlerin Tiyatrosu ile 2000 yılından beri çalışmakta olan Tiyatro Boyalı Kuş, 2009 yılında ‘Dar-alan’ adlı yeni bir Forum Tiyatrosu örneğiyle de yurt içinde ve dışında festivallere katılmaktadır.

Tiyatro Boyalı Kuş, ITO (Uluslararası Ezilenlerin Tiyatrosu Organizasyonu – International Organization of the Theatre of the Oppressed) ve Magdalena Project (Çağdaş Tiyatroda Uluslararası Kadın Ağı – Network of Women in Contemporary Theatre) üyesidir.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü - Thor: Love and Thunder (2022) Eve Dönüş: Sarıkamış 1915 (2013) NINE (2010) Hayalet Hikayesi - Personal Shopper (2017) Danny Colllins (2015) Sıradaki Şarkı - PressPlay (2022)

Leave a comment