Tasarımcı Canan Alimdar, takı tasarımının büyülü dünyasına adım atışının 10. yılını; Hititlerden esinlendiği “Ninda” adlı yeni koleksiyonu ve sergisiyle kutluyor! Hitit hiyeroglif yazısında dişilik ve iyiliğin aynı sembolle, üçgenle anlatılmasından yola çıkan Alimdar sergisinde, kadınların birleşmesiyle ortaya çıkacak enerjinin dünyadaki kötülükleri yok edeceğini vurguluyor.

Daha önce sigortacılık alanında isim sahibi bir iş kadını olan Canan Alimdar 2006 yılında, neredeyse tamamen erkek-egemen olan kuyumculuk mesleğine gönül verdi. Alimdar, takı tasarım dünyasında 10. yılını Anadolu’nun 1000 tanrılı Hatti halkı Hititlerden esinlenen “Ninda” isimli çok özel bir koleksiyon ile kutluyor. Koleksiyon, 9 Şubat – 13 Mart tarihleri arasında Adahan İstanbul Otel’de gerçekleşecek aynı başlıklı bir sergi ile hem takı, hem de tarih meraklıları ile buluşacak.

Koleksiyona ismini veren Sümerce “Ninda” kelimesi, Hitit çivi yazısının çözümünde anahtar olarak kullanılmış ve Hitit tarihinin gün yüzüne çıkmasında çok önemli rolü olan bir ideogram. “Ekmek” anlamına gelen bu kelime sayesinde; Hititçe’den çevrilen ilk cümle olan “Ekmeği yiyeceksiniz, suyu da içeceksiniz” ile Hititçe çözümlenmiş ve Anadolu’nun bu en önemli kadim uygarlığı tarihe kazandırılmış.

Canan Alimdar’ın yeni koleksiyonundaki bir diğer esin kaynağı ise, hiyeroglif yazıda “iyilik” anlamına gelen üçgen figürü. Hiyeroglifte ikizkenar üçgen “şehir”, yanyana iki ikizkenar üçgen “ülke” anlamına gelirken, aşağı bakan üçgen ise dişiliği temsil ediyor. Koleksiyonunda üçgen figürüne çokça yer veren tasarımcı, serginin ana teması olan “Kadın Eliyle Dünyaya İyilik” sloganına vurgu yapıyor.

Tasarımcı, “iyilik” ve “kadın” ilişkisini; “Günümüz dünyası kaoslar, savaşlar, maddi ve manevi depresyonlar içinde bir girdapta dönüp duruyor. Buradan tek çıkış ise kadınların o bitmek tükenmek bilmez sevgisi ve gayretinden oluşan basamaklardan geçiyor.” şeklinde anlatıyor. Hitit hiyeroglif yazısında dişilik ve iyiliğin aynı sembolle, üçgenle anlatılmasını baz alan Alimdar; sergisinde kadınların birleşmesi ile ortaya çıkacak enerjinin dünyadaki kötülükleri yok edeceğini vurguluyor. Bu enerji ise Alimdar’ın mücevherlerinde gizli…

“Ninda” koleksiyonunun 9 Şubat – 13 Mart 2017 tarihleri arasında Adahan İstanbul Otel’de gerçekleşecek sergisi kapsamında aynı zamanda; Hititlerle ilgili seminer, konuşma ve atölyeler de düzenlenecek.

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Kaçış Odası - Escape Room (2017) Penguen Kral - The Penguin King (2013) Senden Başka - Anyone But You (2024) Titanik - Titanic (2023) Demon: Azab-ül Kem (2024) Kasa: Büyük Soygun - Way Down (2022)

Leave a comment