Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nin 1960’larda Robert Kolej’de yapılan Hisar Kısa Film Festivali’nin devamı olarak 2005’ten bu yana sürdürdüğü Hisar Kısar Film Seçkisi’ne girecek on film bu yıl Türkiye sinemasının genç kuşağından üç yönetmenin oylarıyla belirlendi. Önjürisi aylık sinema dergisi Altyazı’nın yazarlarından oluşan Hisar Kısa Film Seçkisi’nde jüriyi oluşturan Hüseyin Karabey, Özcan Alper ve Seyfi Teoman’ın yaklaşık 300 film arasından seçtikleri 10 kısa film ve belgesel Türkiye sinemasının geleceğine dair ümit veriyor.

Yönetmenliğini Senem Tüzen’in yaptığı ‘Süt ve Çikolata’ köyle kasaba arası bir yerde, çocukluk kadınlık arasında bir dönemde Emine’yi anlatıyor. Emine Emel Balcı’nın ‘Bekleyiş’i isimsiz bir yerde, isimsiz bir çiftin son iki gününe götürüyor izleyiciyi. Burcu Aykar Şirin ve Uygar Şirin’in doğum yapan bir kadının yeni hayatına yabancılaşmasını konu alan filmleri ‘Doğum’ ve Fırat Mançuhan’ın şiddetin nedenselliğini bir seri katil üzerinden seyirciye sunan filmi ‘Sapak’ da seçkiye giren filmlerden. Dağhan Celayir’in ‘Tek Notalık Adam’ı bir orkestranın hep en arka sırasında çalan ve takdir görmeyen perküsyonisti anlatıyor. Babaanneye yapılan bir bayram ziyaretinde iki kardeşin öldürmeyle kurdukları ilişkiyi anlatan ‘Kurban’ ise Ali Betil’in filmi. Çağla Zencirci ve Guillaume Giovanetti’nin sevdiği adamın peşinden Fransa’ya giden Ceyda’nın hiç de hesaplamadığı yalnızlıktan onunla aynı dili konuşan Asyalı bir işçiyle kurtulmasını anlatan filmleri ‘Ata’ da seçkinin bir diğer filmi. Yemek yazarı Takuhi Tovmasyan’ın bir yandan irmik helvası kavururken diğer yandan aile tarihinden bir hikâyeyle kolektif hafızamızı yokladığı ‘İrmik Helvası’ Ezgi Kaplan’ın filmi. Popüler oyun ‘Tabu’yu Türkiye’nin gerçek sosyal, cinsel ve politik tabuları üzerinden formüle eden belgesel ‘Tabu’ Emrah Irzık ve Aylin Kuryel tarafından yönetildi. Özlem Akın’ın Franz Kafka’nın ‘Gemeinschaft’ öyküsünden uyarladığı animasyonu ‘Gemeinschaft’ ise beş bağımsız kişinin diğer insanlar tarafından fark edildikten sonra ‘beş’ kişi olmalarını ve ‘beş’ kişi kalabilmek için sarf ettikleri çabayı anlatıyor.

Hisar Kısa Film Seçkisi’nin temel amacı ulusal arenada boy gösteren başarılı kısa filmleri ve belgeselleri yurtdışındaki festivallere ve film merkezlerine taşıyarak tanıtılmalarını ve izlenmelerini sağlamak. Sistematik bir şekilde yapılan bu tanıtımın Türkiye sinemasının tanıtımına da katkıda buluyor. Bu yıl Hisar Kısa Film Seçkisi’ne 200’e yakın film başvurdu. !F İstanbul, SİYAD, İFSAK ve AKBANK Kısa Film Yarışması’nda ön elemeyi geçen filmler de değerlendirmeye alındı. Sonuç olarak jüri 300’e yakın film arasından seçim yaptı.

Hisar Kısa Film Seçkisi’nin başladığı 2005’ten bu yana Seçki’ye giren kısa film yönetmenlerinin bazıları artık birer uzun metraj yönetmeni, bazıları da uzun metrajlarına hazırlanıyorlar. 2005 seçkisinde ‘Apartman’ adlı kısa filmiyle yer alan Seyfi Teoman’ın ilk uzun metrajlı filmi ‘Tatil Kitabı’ 2008 yılında Uluslararası İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma’sında ‘En İyi Film Ödülü’nü aldı. Aynı seçkide ‘Sürgün’ adlı belgeseliyle yer alan Orhan Eskiköy ise bu yıl İstanbul Film Festivali’nde Yeni Türk Sineması başlığı altında gösterilecek ‘İki Dil, Bir Bavul’un Özgür Doğan ile birlikte yönetmenliğini yaptı. 2006 Seçki’sinde olan ‘Zilzal’ filminin yönetmeni Mehmet Bahadır Er’in Maryna Gorbach ile birlikte yönettikleri ‘Kara Köpekler Havlarken’ 2009 İstanbul Film Festivali’nde ulusal yarışmada yer alıyor.

Hisar Kısa Film Seçkisi hem sinemanın yeni kuşağına bir destek hem de genç Türkiye sinemasının yurtdışındaki festivallerde sesini duyurmak için bir fırsat. Hisar Kısa Film Seçkisi’nin ilk gösterimi Uluslararası İstanbul Film Festivali kapsamında 18 Nisan 2009 Cumartesi günü saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda yapılacak. Seçki 20-21 Nisan tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde saat 18.00’den itibaren izlenebilir. 21 Nisan’daki gösterimden sonra filmlerin yönetmenleriyle de bir söyleşi gerçekleştirilecek.

HİSAR KISA FİLM SEÇKİSİ 2009*

FİLMİN ADI     TÜR    SÜRE    YÖNETMEN
Ata            Kurmaca    26′    Çağla Zencirci&Guillaume Giovanetti
Bekleyiş    Kurmaca    14′    Emine Emel Balcı
Doğum            Kurmaca    14’44”    Burcu Aykar Şirin, Uygar Şirin
Gemeinschaft    Canlandırma    4’     Özlem Akın
İrmik Helvası    Belgesel    11′ 52”    Ezgi Kaplan
Kurban            Kurmaca    17′    Ali Betil
Sapak            Kurmaca    15′    Fırat Mançuhan
Süt ve Çikolata    Kurmaca    25’38    Senem Tüzen
Tabu            Belgesel    34′    Aylin Kuryel & Emrah Irzık
Tek Notalık Adam Kurmaca    13’42”    Dağhan Celayir

Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi
www.mafm.boun.edu.tr

HaftaninFilmi.com’dan Filmler

Gösterimdekiler (16. hafta):
Nûfer (2024) Çılgın Yolculuk - Lahazat Lazeeza (2024) Kimsesiz (2024) Bulanık (2024) Robot Düşleri - Robot Dreams (2024) Meraklı Kedinin 10 Yaşamı - 10 Lives (2024) Aşk Filmi (2024) Arap Kadri (2024) Dali'yi Beklerken (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 1 (Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2024) Demon Slayer - To the Hashira Training (2024) Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2 - Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2024) Tutsak Abigail - Abigail (2024) İç Savaş - Civil War (2024)
Arşivden Seçkiler:
Pi: Sonsuzluk (2022) Aklımı Oynatacağım - Los Amantes Pasajeros (2013) Kahraman Tavuk Uzayda - Condorito: La Película – Space Chicken (2019) Prensesin Uykusu (2010) Takip - The Rover (2014) Kötü Ruh - Evil Dead (2013)

Leave a comment